Logo telstar-online.nl
<p>Luke wil een moderne stal bouwen en de melk van de koeien gaan verzuivelen tot kaas, boter en andere zuivelproducten. </p>

Luke wil een moderne stal bouwen en de melk van de koeien gaan verzuivelen tot kaas, boter en andere zuivelproducten.

Luke van der Ende wil een moderne zuivelboerderij opzetten

  •   keer gelezen   Actueel

Luke van der Ende is een jongen met spirit. Al vanaf zijn jonge jaren wil de 26-jarige Delfgauwenaar boer worden. Toen zijn moeder Marina ruim vijf jaar geleden overleed na een ziekte die jaren aan strijd had gevergd, schreef zij in een afscheidsbrief aan Luke, dat hij zijn plannen om boer te worden maar beter kon laten varen. Luke luisterde doorgaans braaf naar zijn moeder, die echt de spil van het gezin was, maar dit laatste advies volgt hij toch niet op. Marina schreef ook een afscheidsbrief aan echtgenoot Willem en de andere kinderen: Elise (34), schrikkelkind Ben (32) en Jessica (29). 

Luke wil dolgraag het bedrijf van zijn vader Willem – die tegen de zestig is – overnemen en moderniseren. Dat wil hij al vanaf zijn jeugdjaren. Altijd hielp hij mee en altijd was hij dol op het boerenbedrijf. Lekker buiten, lekker met dieren in de weer, de vrijheid en de ruimte van de polder. Dat zijn de elementen waarom Luke zo dol is op het boerenvak.
En hij is dol op het ondernemerschap. De kick is: een mooi toekomstplan maken en daar vervolgens vorm en inhoud aan geven. De familie Van der Ende boert al aan de Noordeindseweg in Delfgauw vanaf 1925. Toen kwam de opa van pa Willem uit Vlaardingen deze kant op. Later zette Willems vader Willem het bedrijf voort en vanaf 1985 is de derde Willem – pa Willem dus – de eigenaar.
Op dit moment zijn vader Willem en zoon Luke samen eigenaar. Het is de bedoeling dat Willem er uit stapt zodra Luke zijn toekomstplannen gerealiseerd kan krijgen.

Kern van het plan
De kern van zijn plan is achter op het erf aan de Noordeindseweg 54 een moderne stal bouwen voor zo’n veertig koeien. Niet al te intensief dus. Deze stal moet gaan voldoen aan alle huidige eisen van dierenwelzijn en duurzaamheid. De bedoeling is dat de koeien zo veel mogelijk buiten lopen, zodra het weer dat toelaat. Dat kan omdat Van der Ende in 2014 het land van de buurman erbij gekocht heeft, zodat het aantal hectares grasland van elf naar 24 ging.

Zuivelboerderij
Luke wil er een ‘zuivelboerderij’ van maken. Dat wil zeggen van de melk die de veertig Holsteinkoeien geven, gaat hij op eigen terrein kaas, boter en allerlei andere boerenzuivelproducten maken. Echte Delfgauwse streekproducten dus. Die wil hij dan aan de boerderij gaan verkopen vanuit een streekzuivelwinkel. Om de drukte op de Noordeindseweg niet te groot laten worden, hebben Luke en Willem een plan gemaakt om een verbinding te maken vanaf het erf met de nabije Vrederustlaan. Prachtig plan dat goed is rondgerekend! Dus uitvoeren maar. Dat zouden Luke en Willem al hebben gedaan, als ze vergunning hadden gekregen voor de bouw van de nieuwe stal. Dit traject loopt nog, omdat de plek van de stal net buiten de bebouwingsgrens van het bestemmingsplan valt. Het gaat maar om enkele tientallen meters. De reden dat ze de stal niet te dicht richting Noordeindseweg willen bouwen, is dat de stal anders heel dicht bij enkele woonhuizen staat. Het is dus vooral om stankhinder te voorkomen.

De tijd dringt
Vader en zoon Van der Ende hopen dat het plan snel gerealiseerd mag worden en dat diverse oude bouwwerken plaats kunnen maken voor een prachtige nieuwe stal. De eeuwenoude huidige stal blijft behouden als historisch pand waar een uil en zwaluwen al heel lang hun ‘huishouden’ hebben.
Zo lang Luke zijn plannen nog niet kan realiseren, gaat hij verder met de huidige bedrijfsvoering en is hij daarnaast actief bij twee boerenbedrijven, een in Koudekerk en een in Maasland, waar hij zijn vriendin heeft gevonden, Rianne de Vette. Met haar samen wil Luke graag in Delfgauw tot in lengte van jaren een mooi en modern boerenbedrijf runnen. Ze hopen snel vergunning te krijgen en de mooie plannen ten uitvoer te kunnen brengen! De tijd dringt!

Meer berichten