LG Flowers zegt dat de nieuwbouw conform het bestemmingsplan wordt gerealiseerd en de gemeente beaamt dat. Het gerberabedrijf heeft de grond zelfs van de gemeente gekocht.
LG Flowers zegt dat de nieuwbouw conform het bestemmingsplan wordt gerealiseerd en de gemeente beaamt dat. Het gerberabedrijf heeft de grond zelfs van de gemeente gekocht.

Bouw kassencomplex LG Flowers weer hervat

Actueel 1.906 keer gelezen

Gerberakwekerij LG Flowers heeft de bouw van een 2,2 hectare grote nieuwe kas aan de Meloenstraat in Delfgauw deze week hervat. Althans, kassenbouwer HAVECON is weer volop bezig met de bouw die zes weken vertraging had opgelopen omdat de gemeente Pijnacker-Nootdorp in de eerste helft van december de bouw had stilgelegd.

Op dat moment was er nog geen geldige bouwvergunning, omdat de bezwarentermijn nog liep. Toen Natuurlijk Delfland, de regionale natuurvereniging voor Delft en omsteken, alsnog bezwaar maakte, heeft de gemeente een bouwstop gelast. Natuurlijk Delfland was van mening dat er onvoldoende rekening was gehouden met de natuurwaarden van de zogenoemde lepelaarplas nabij de nieuwe kas. Het is de natuurvereniging een doorn in het oog dat de kas helemaal tegen het natuurgebiedje rond de lepelaarplas is aangebouwd.

De vereniging heeft grote zorgen over de gevolgen voor de fouragerende vogels in het gebied en wijst ook op de aanwezigheid van enkele paren van de beschermde ruige dwergvleermuis. Dit laatste blijkt uit onderzoek dat VanderHelm Bedrijven heeft verricht op verzoek van de gemeente. Natuurlijk Delfland voegt daar nog aan toe dat het assimilatielicht slecht is voor vogels en vleermuizen.

Kapvergunning
LG Flowers had ook een aanvraag voor een kapvergunning ingediend om een aantal bomen nabij de nieuwe kas te kappen, omdat die bomen een risico zouden kunnen vormen voor de nieuwe kas. Intussen heeft LG Flowers de aanvraag voor de kapvergunning ingetrokken en hebben de verschillende partijen – de gemeente, LG Flowers en Natuurlijk Delfland – met elkaar afgesproken om in overleg te gaan over hoe de natuurwaarden van het lepelaarplasje en de bomen aldaar het beste gewaarborgd kunnen worden. Dat overleg is donderdag 28 januari, vandaag dus.

Joyce Lansbergen, directeur van LG Flowers, heeft goede hoop dat de partijen er donderdag in goed overleg uit gaan komen en dat er goede afspraken gemaakt kunnen worden. Joyce wijst er op dat de bouw van de kas volledig in overeenstemming is met het geldende bestemmingsplan en dat LG Flowers de betreffende grond nota bene van de gemeente had gekocht, met bovendien nog als voorwaarde dat het bedrijf binnen een jaar de geplande nieuwe kas zou realiseren.

De gemeente bevestigt dat de nieuwbouw van de kas helemaal in overeenstemming is met het bestemmingsplan en dat er juridisch gebruik is gemaakt van een zogenoemde wijzigingsbevoegdheid. LG Flowers heeft vergunning om de kas te bouwen tot één meter van de perceelgrens.

90 miljoen stelen
Joyce Lansbergen vertelt dat de uitbreiding uit economisch oogpunt nuttig dan wel noodzakelijk is. “We gaan met die 2,2 hectare kas erbij naar een omvang van 12,9 hectare glas. Het aantal bloemen/stelen per jaar gaat in 2022 van 75 naar 90 miljoen. Tegelijk met de nieuwbouw wordt de verwerkings- en opslagruimte uitgebreid. Steeds meer kopers willen zelf zo weinig mogelijk bloemen opslaan. Ze willen dat de leveranciers/kwekers dat doen. Wij dus. Bestellingen komen ook steeds later binnen. Het komt voor dat er om 9.00 uur een grote bestelling binnenkomt en dat we die om 15.00 uur moeten leveren. Dat stelt hoge eisen aan de logistiek binnen het bedrijf.”

Door de bouwstop heeft LG Flowers wat vertraging opgelopen maar Joyce verwacht dat de nieuwe planten volgens planning toch op tijd kunnen worden geplant, namelijk in de maand juni. Er moet nog heel veel gebeuren, maar als alles meezit dan kan het.

Belangen natuur
Joyce Lansbergen zegt alle begrip te hebben voor de stellingname van Natuurlijk Delfland. “Zij komen op voor de belangen van de natuur en ik begrijp heel goed dat ze ervan geschrokken zijn hoe veel nieuwbouw aan kassen er in het laatste jaar gerealiseerd is in dit gebied. Toch zeg ik nogmaals dat dit exact volgens het bestemmingsplan gegaan is.”


Ze denkt dat het goed mogelijk is om het lepelaarplasje toch op een goede manier te handhaven. “Het plasje heeft een bepaalde natuurwaarde die wij respecteren. Zelf hebben we in het verleden heerlijk geschaatst op het plasje.”

Geert van Poelgeest van Natuurlijk Delfland zei vorige week dat hij graag het overleg aangaat met de gemeente en de kweker. Hij wilde niet vooruitlopen op het resultaat van het overleg. Wel toonde hij zich blij dat de aanvraag voor de kapvergunning voor de populierensingel aan de lepelaarplas was ingetrokken. Volgens de natuurman had de gemeente verzuimd de termijnen in acht te nemen, waardoor de kapvergunning verleend dreigde te moeten worden.

Natuurlijk Delfland wijst er nog eens op dat in de bomen bij het lepelaarplasje twee paarplaatsen zijn van de ruige dwergvleermuis. Dat is een strikt beschermde diersoort. Daarom is in zo’n geval een ontheffing nodig op basis van de Wet Natuurbescherming. Bij zo’n ontheffing hoort ook een activiteitenplan, waarin wordt aangegeven wat eventueel de compenserende maatregelen zouden kunnen zijn.

Ontheffing
Die ontheffing ontbrak bij de aanvraag van de kapvergunning. Het Hoogheemraadschap van Delfland had als eigenaar van de lepelaarplas de ontheffing van de Wet Natuurbescherming als eis gesteld. Een dergelijke vergunning moet worden aangevraagd bij de Omgevingsdienst Haaglanden van de provincie Zuid-Holland.

Geert van Poelgeest: “De provincie tilt daar terecht zwaar aan, zeker als het om beschermde diersoorten gaat. We hopen dat de gemeente Pijnacker-Nootdorp in het vervolg wat zorgvuldiger met dit soort zaken omgaat. Gelukkig is de kap van de bomen nu niet doorgegaan en komt er hopelijk een oplossing tot stand, waarbij het lepelaarplasje op een goede manier behouden blijft. Wij zouden het een goede zaak vinden als het achterstallig onderhoud op de juiste manier wordt aangepakt.” De gemeente ontkent overigens stellig dat zij tekort geschoten is en stelt juist dat zij van het begin af aan heel zorgvuldige de belangen van de lepelaarplas heeft meegewogen en ook onderzoek heeft laten doen naar de natuurwaarden van het gebiedje. “Er is ook nooit sprake van geweest dat wij een kapvergunning zouden verlenen”, aldus de gemeente in een reactie.

Moedwillig
Vooruitlopend op het gesprek van donderdag merkt Geert van Poelgeest nog het volgende op: “Door vlak onder de bomen van de lepelaarplas te bouwen, neemt LG Flowers moedwillig het risico dat er beschaduwing en takafval plaatsvindt. Dit is voor Natuurlijk Delfland geen goede gang van zaken. Het gaat ons niet alleen om de bomen en de vleermuizen, maar al jaren proberen wij de in de provinciale visie opgenomen ecologische verbinding tussen Zuidpolder en Noordpolder gerealiseerd te krijgen. Het enige wat tot nu toe gebeurt is, dat deze verbinding steeds verder wordt volgebouwd. Als compensatie denken wij niet alleen aan meer biodiversiteit voor de lepelaarplas, maar ook aan maatregelen langs de Komkommerweg. Verder ligt aan de overzijde van de weg nog genoeg weiland om als natuur te worden ingezet.”

Tot slot meldt Van Poelgeest: “In februari gaat Natuurlijk Delfland met het Hoogheemraadschap werken aan meer biodiversiteit op en rond de lepelaarplas want deze is ook een stepping stone tussen Zuideindseweg en de Overgauwseweg voor vleermuizen, vogels, vlinders en bijen. Bovendien wil Natuurlijk Delfland dat de gemeente ruimte biedt voor het plan Nieuwe Kooltuin waarbij tuinders worden verplaatst en ruimte ontstaat voor woningbouw en natuur.”

Over dat plan binnenkort meer in deze krant. Het betreft hier een deel van het Tuinbouwgebied Noordpolder waar enkele tuinders samen met Natuurlijk Delfland werken aan het omvormen van tuinbouw naar woningbouw, een veilige verkeersverbinding en een natuurlijke zone die de Noordpolder en de Zuidpolder met elkaar verbindt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant