Rodge Polak krijgt ‘nog’ geen vergunning voor ‘terrasappeltuin’ | Telstar Online - Actueel nieuws uit Pijnacker-Nootdorp
Logo telstar-online.nl
<p>Rodge Polak wil bij zijn B&B een lichte horecavoorziening in de zomermaanden voor gasten en passanten. De gemeente geeft geen vergunning.</p>

Rodge Polak wil bij zijn B&B een lichte horecavoorziening in de zomermaanden voor gasten en passanten. De gemeente geeft geen vergunning.

Rodge Polak krijgt ‘nog’ geen vergunning voor ‘terrasappeltuin’

  •   keer gelezen   Actueel

Sinds een tijdje heeft de Amerikaanse Nederlander – ofwel de Nederlandse Amerikaan – Rodge Polak in Oude Leede een B&B met de naam Bed en Brood de Ackers. Bij de planontwikkeling heeft Polak heel wat te stellen gehad met de gemeente en de gemeente met hem.

Een dag lang kan Rodge erover vertellen en hij weet ook exact het aantal mailwisselingen en telefonische contacten op te noemen.

Het B&B dat maximaal 75 vierkante meter mocht behelzen en dat naast drie luxe kamers een gezamenlijke ontmoetingsruimte omvat, is er gekomen en het draait goed, weliswaar zonder de centrale ontbijtvoorziening, maar dat komt door onze gezamenlijke vijand corona. De Ackers moet het vooral hebben van werkmensen, congresgangers en Delftbezoekers. Rustige mensen die op de hoek van de Oude Leedeweg en de Bovenmolenweg slapen, bijkomen en verder geen drukte maken.

Appeltuin
Het gaat in dit stukje om de meest recente discussie die Rodge Polak met de gemeente heeft. Hij wil achter zijn fraaie stulpje en bij het B&B een zogenoemde appeltuin, een theeschenkerij, creëren met lichte horeca voor gasten en passanten. Polak zegt dat er veel vraag is en biedt de voorbijgangers nu ‘gratis’ een kopje koffie aan. Het gaat in totaal om vier tafeltjes voor plusminus acht personen in totaal. Polak wil graag iemand met een verstandelijke beperking werkervaring laten opdoen via de theeschenkerij.

De gemeente wijst het idee af omdat het om horeca zou gaan die niet past binnen het bestemmingsplan ter plaatse. Onbegrijpelijk, vindt Polak. “Ik heb advocaat Jos Reuser uit Pijnacker er naar laten kijken en die zegt dat het wel gewoon binnen het bestemmingsplan past. Ook Horeca Nederland en het Centraal Bureau voor de Statistiek staan aan mijn kant. Volgens de jurisprudentie valt een B&B onder horeca en de logische conclusie daaruit is dat een terrastuintje daar gewoon bij past. In de gemeentelijke marketingbladen gaat het steeds over groen, natuur en recreatie, even een kopje koffie of thee kunnen drinken tijdens een fietstocht of wandeling die je onderneemt in al die mooie gebieden in en rond Pijnacker-Nootdorp. In het verleden had je hier vlakbij Koffie & Zo. Dat liep goed en daar was iedereen enthousiast over. De nieuwe burgemeester werd er in 2014 zelfs ontvangen en maakte van daaruit haar entree in de gemeente. Het is alleen maar gestopt omdat de vrouwen die het exploiteerden met andere activiteiten aan de gang gingen en er geen tijd meer voor hadden.”

Lichte overdaghoreca
Rodge Polak begrijpt dus werkelijk niet wat het probleem is en waarom hij zijn appeltuintje niet mag bestemmen voor lichte overdaghoreca in de periode april/september. Hij wijst er ook op dat in het bewuste gebied verder niks is. Geen toilet, hooguit een paar bankjes en een prullenbak. Nogmaals: het fietsend en wandelend publiek zal blij zijn met een voorziening waar je even naar het toilet kunt en waar je wat kunt drinken.

Intussen is de zaak bij de Commissie Bezwaarschriften terechtgekomen. Rodge Polak wilde op 15 december graag live zijn verhaal doen bij de commissie. Dat ging niet vanwege de coronabeperkingen. Hij mocht inbellen en zou een uur krijgen voor een totaalbetoog maar na 29 minuten moest hij zijn verhaal afbreken, volgens Polak als gevolg van een interne communicatiefout bij van de gemeente.

Een half uur was het maximum en dat moet ook wel voldoende zijn bij zo’n ogenschijnlijk eenvoudige zaak. Rodge Polak is echter iemand van het totaalverhaal waar ook het kleinste detail een plekje krijgt. De uitkomst is dat hij zijn totale verhaal opstuurt naar de commissie en dat die zich daar donderdag 14 januari over buigt.

Intussen is Rodge Polak zelf maar politiek actief geworden. Bij Gemeentebelangen Pijnacker-Nootdorp. Daar loopt hij nu stage. Met honderd procent spirit en ausdauer is hij nu her en der in de gemeente bij andere buitengebiedvoorzieningen aan het onderzoeken hoe het met de vergunningen is geregeld. Zijn eerste voorzichtige conclusie is dat er niet overal met één maat gemeten wordt! 


Reactie gemeente
De gemeente reageert als volgt: “De aangevraagde vergunning is in strijd met het bestemmingsplan en bovendien strijdig met ander gemeentelijk beleid, zoals de structuurvisie. Het College ziet geen ruimte voor het verlenen van een ontheffing. Inhoudelijk kan het College hier op dit moment niet verder op reageren aangezien de bezwaarprocedure nog loopt. Het is nu eerst aan de Commissie Bezwaar en Beroep om deze procedure zorgvuldig af te ronden.”

Polak reageert verbaasd op de reactie van de gemeente. In hoofdstuk 2 van de Structuurvisie schrijft de gemeente dat zij horeca ondersteunt. In het bestemmingsplan Lint Oude Leede 2 staat geschreven dat “de gemeente positief staat tegenover kleinschalige recreatieve functies die passen binnen het gebied”. Daarbij wordt gedacht aan bijvoorbeeld een ‘theehuis’ gericht op fietsers en wandelaars. Rodge Polak is heel benieuwd hoe de gemeente dit bij de behandeling in de Commissie Bezwaar en Beroep op 14 januari uitlegt cq verklaart. 


Adverteren in héél het Oostland
Onze uitgeverij biedt de mogelijkheid om in héél het Oostland te adverteren. De interesse van klanten stopt namelijk niet bij de gemeentegrenzen. Onze inwoners gaan over grenzen heen!

Uit onderzoek is gebleken dat Lansingerlanders ook gewoon boodschappen doen in Pijnacker en Pijnackernaren ook regelmatig in Lansingerland gaan winkelen. De markt is dus twee keer zo groot! Goed nieuws: onze krantenuitgave ook! Vertel uw verhaal, deel uw aanbieding of promotie in Pijnacker, Nootdorp, Delfgauw, Oude Leede, Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk! Het loont om te informeren naar de mogelijkheden. Alles is bespreekbaar en in elke prijsklasse. Wij maken een goed bekeken combinatie van print en uiteraard online!

Contact
Mail naar advertentie@telstar-uitgeverij.nl voor meer informatie of bel naar 015 - 361 54 77.

Meer berichten