Politiechef Gerard Anker en burgemeester Francisca Ravestein zien het handhaven in deze nieuwe situatie als een uitdaging.
Politiechef Gerard Anker en burgemeester Francisca Ravestein zien het handhaven in deze nieuwe situatie als een uitdaging.

Burgemeester en politiechef blikken vooruit op de jaarwisseling

Actueel 2.009 keer gelezen

De coronamaatregelen en consequenties hebben ook op de jaarwisseling een stempel gedrukt. Dit jaar zal de jaarwisseling anders dan anders zijn. Er geldt een landelijk vuurwerkverbod en we hebben te maken met aangescherpte coronamaatregelen.

Door Amel Bali

Burgemeester Francisca Ravestein en politiechef Gerard Anker zien het handhaven in deze nieuwe situatie als een uitdaging, maar hebben er vertrouwen in dat de inwoners van Pijnacker-Nootdorp zich verantwoordelijk zullen gedragen en respect hebben voor de nieuwe regels.

Landelijk vuurwerkverbod
“Jaarlijks bereiden we ons goed voor op de jaarwisseling. De gemeente werkt in de voorbereiding op een veilig oud en nieuw, nauw samen met verschillende partners zoals: de politie, brandweer en jongerenwerk. Ook dit jaar is de gemeente druk bezig met de voorbereidingen voor een goede en veilige afsluiting van een roerig jaar”, zegt burgemeester Ravestein. “Het lastige is dat we dit jaar naast de reguliere problematiek van oud en nieuw ook te maken hebben met het vuurwerkverbod en de coronamaatregelen. Het maakt de handhaving complex. Daarnaast heeft geweld tegen hulpverleners een hoge prioriteit”, zegt Anker. Het afgelopen jaar verliep de jaarwisseling in Pijnacker-Nootdorp zonder noemenswaardige incidenten. Deze jaarwisseling kostte de gemeente, inclusief de preventieve voorbereidingen, €21.000,- euro. Tijdens de nieuwjaarspeech benoemde burgemeester Ravestein dat het eigenlijk te gek is voor woorden, dat er zoveel geld moet worden uitgegeven om de jaarwisseling veilig te laten verlopen en dat de overheid niet ingrijpt. Hiermee doelde ze op een eventueel landelijk vuurwerkverbod. Dit verbod is er dit jaar gekomen om de zorg te ontlasten. “Het vuurwerk zorgt jaarlijks voor te veel slachtoffers. We hebben nu alle ziekenhuisbedden hard nodig in deze COVID-tijd”, zegt burgemeester Ravestein.

Inleverpunt vuurwerk
Door de invoering van het landelijk vuurwerkverbod is het in bezit hebben of thuis bewaren van vuurwerk strafbaar. De burgemeesters van de grote steden hebben minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid verzocht om een inlevermogelijkheid mogelijk te maken zonder dat de mensen hiervoor beboet worden. Voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp is dit op 28 en 29 december tussen 9:00 uur en 17:00 uur op het parkeerterrein van Cars Jeans Stadion en bij de parkeerplaats aan de Machiel Vrijenhoeklaan in Den Haag. Mensen kunnen tot 25 kilo vuurwerk inleveren, zonder dat ze daarvoor een boete of strafblad krijgen. Alle soorten vuurwerk kunnen worden ingeleverd. Het geldt namelijk ook voor illegaal vuurwerk dat vóór het verbod al strafbaar was. “Het is in ieder geval veiliger dan dat mensen het vuurwerk thuis zouden bewaren”, zegt burgemeester Ravestein. Het ingeleverde vuurwerk zal later worden vernietigd.

Handhaving
Illegaal vuurwerk is volgens Anker van alle tijden. Ook dit jaar zijn al op diverse adressen onderzoeken gedaan en is vuurwerk in beslag genomen. Veel onderzoeken zijn gestart na tips die bij de politie binnen komen. De politie roept dan ook op om opslag van vuurwerk te melden. “Er moet vooral niet worden gedacht dat de politie het te druk heeft”, zegt Anker. “Natuurlijk is het een drukke avond en worden prioriteiten gesteld, als het om levensbedreigende situaties gaat. In levensbedreigende situaties is het natuurlijk altijd belangrijk om het noodnummer 112 te bellen. Wanneer een melding geen spoed heeft kan dit via het nummer 0900-8844 gedaan worden of via een meldformulier op de website www.politie.nl. Mensen die liever een melding anoniem doen, kunnen bellen naar het nummer: 0800-7000. “Pijnacker-Nootdorp is een rustige, stabiele gemeente als het gaat om criminaliteit en leefbaarheid. Natuurlijk zijn hier ook incidenten. Maar ik heb er vertrouwen in dat de mensen tijdens de nieuwjaarsnacht zich niet anders zullen gedragen”, zegt Anker. Burgemeester Ravestein beaamt dit. “De mensen in de gemeente Pijnacker-Nootdorp houden zich over het algemeen goed aan de regels.”

Livestream voor jongeren
Om de jongeren een beetje tegemoet te komen heeft het jongerenwerk in de gemeente Pijnacker-Nootdorp een programma voor de jeugd rondom de jaarwisseling. Op 31 december wordt tussen 22:00 uur en 04:00 uur een livestream uitgezonden via TV van KPN, ZIGGO of T-Mobile of online via: www.litnye.nl. De livestream LIT NYE 2021 is een initiatief van de gemeenten Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland, Zoetermeer en Delft om iets leuks te organiseren voor de jeugd tijdens oud en nieuw. Er zullen optredens te zien zijn van onder andere Bizzey, La Fuente, Afro Bros & MC Chaos, Diaz & Bruno, Dazers & MC Nick Averton, Fake Tits en Brooklyn. Tijdens de livestream kunnen er berichtjes worden gedeeld die in beeld komen. Het leukste berichtje wint een cadeaubon van vijftig euro van Pavarotti en vijf kaartjes voor het LIT event volgend jaar in de Silverdome in Zoetermeer. “We hopen dat dit programma ook bijdraagt aan de veiligheid op straat”, zegt burgemeester Ravestein. Carbidschieten is verboden met uitzondering van 31 december tussen 10:00 uur en 18:00 uur, waarin het is toegestaan buiten de bebouwde kom en niet op de openbare weg. Hiervoor zijn strenge regels opgesteld. Wie het voornemen heeft om carbid te schieten, moet dit uiterlijk 27 december bij de gemeente melden.

Samen thuis vieren
“Mijn oproep aan de mensen is om het nieuwe jaar thuis met het eigen gezin te vieren. Ik begrijp dat het fijn is om middernacht al je buren een goed nieuwjaar te wensen, maar doe het dit jaar níet”, zegt de burgemeester met klem. “Het is heel jammer, maar probeer het thuis gezellig te maken en vermijd grote groepen.” Anker begrijpt dat de jeugd het moeilijk heeft en roept de ouders op om een oogje in het zeil te houden, zodat de jongeren niet de straat op gaan en met andere jongeren gaan samenscholen en anderen verdriet doen door bijvoorbeeld vernielingen.

“Het is een moeilijke situatie, laten we hopen dat het de laatste keer is dat we op deze manier oud en nieuw moeten vieren. Als we ons niet met z’n allen aan de regels houden zullen we te maken krijgen met meer zieken, meer leed in gezinnen en langere of zwaardere maatregelen vanuit de overheid. Als maatschappij hebben we een gezamenlijke opdracht, dat moeten we samen doen. Alleen met elkaar, kunnen we zorgen voor een veilige jaarwisseling, sluit burgemeester Ravestein af. Zowel politiechef Anker als burgemeester Ravestein zijn het er over eens dat het jaar 2020 er een is die we ons nog lang zullen blijven herinneren.

Volg de gemeente ook via Twitter, op twitter.com/PijnackerNootdp en de politie op twitter.com/PolPijnacker.

Uit de krant