Michelle Horree gaat ook tijdens de feestdagen nog even ‘coronaveilig’ bij haar ‘maatje van tachtig’ langs.
Michelle Horree gaat ook tijdens de feestdagen nog even ‘coronaveilig’ bij haar ‘maatje van tachtig’ langs.

Mooie klik met tachtigjarige alleenstaande dame

Actueel 1.765 keer gelezen

De Nootdorpse Michelle Horree studeert in Leiden Social Work. Voor haar studie kwam ze in contact met mensen die haar oma hadden kunnen zijn. Op dit moment loopt ze stage bij Slachtofferhulp en in haar vrije tijd doet ze vrijwilligerswerk bij Young Connection, een organisatie waar jongeren worden gekoppeld aan een of meer ouderen voor wie ze de boodschappen doen of bij wie ze eens in de zoveel tijd op bezoek gaan voor een praatje, een beetje sociaal contact.

Door Sjaak Oudshoorn

Michelle Horree vindt het prachtig werk om te doen. Eens per week of eens per twee weken gaat ze op bezoek bij een tachtigjarige dame in Nootdorp die alleen woont en weinig visite krijgt. Op donderdag gaat ze doorgaans naar de dagbesteding bij het Huis van Rie in Nootdorp.

Tussen de twee ontwikkelde zich al snel een band, zegt Michelle. Het leeftijdsverschil van zestig jaar is daarbij geen enkel probleem. Michelle is twintig. Ze is van 2000 en wil tot de volgende eeuwwisseling leven. Tot 2100 dus.

“Als ik lichamelijk en geestelijk redelijk gezond mag blijven, dan wil ik best honderd worden en als Young Connection tegen die tijd nog bestaat – waarom eigenlijk niet – dan wil ik misschien ook wel een jongere over de vloer die af en toe een praatje komt maken, een spelletje Rummikub spelen of die een wandelingetje met me wil maken.”

Oud worden, de honderd halen. Het is een van de talloze onderwerpen waarover Michelle met haar ‘maatje van tachtig’ praat of zou kunnen praten. “We kunnen het goed vinden met elkaar. Ze vindt het leuk als ik langskom. Je ziet haar dan opbloeien en ik vind het op mijn beurt weer mooi om te zien hoe zij geniet van het bezoek en van de gesprekken die we met elkaar voeren. Het is gewoon gezellig. Meestal ga ik op zondag bij haar langs. Dat is voor mij een rustige dag en ik merk ook dat ik er zelf rustig van word, als ik bij haar op visite ga en we gewoon een tijdje gezellig zitten te kletsen. Het kan zo maar een paar uur duren voordat ik weer vertrek, zonder dat ik in de tussentijd op de tijd heb gelet. Dat het bezoek best een poosje duurt; dat gaat eigenlijk gewoon vanzelf.”

De Nootdorpse geniet van de verhalen die de tachtigjarige dame zoal vertelt. Over hoe het leven er in haar jeugd uit zag. Dat ze met relatief weinig welvaart toch heel tevreden konden zijn. Het mes snijdt aan meerdere kanten: de alleenstaande oudere dame krijgt bezoek en heeft aanspraak en de jongere steekt iets op over wat oudere generaties aan levenswijsheid en levenservaring hebben opgebouwd. Bij Young Connection heb je één op één contact, maar buiten de coronatijd worden er ook gezamenlijke activiteiten georganiseerd voor ouderen. Zoals een spelletjesmiddag of met een clubje naar een evenement in het dorp.

Slotvraag: wat gaan jullie met de feestdagen doen? Ga je er nog heen? “Ik ga met de feestdagen wel bij haar langs. Natuurlijk op anderhalve meter afstand. Ik heb in ieder geval nog een leuk cadeau voor haar en mevrouw krijgt met oud en nieuw altijd een lekkere zelfgemaakte oliebol en appelflap van mij. Ook hebben wij afgesproken om na de coronatijd een keer avondeten klaar te maken en dit samen lekker op te eten.”

Overigens voegt Joyce de Haan van Young Connection nog even aan het verhaal toe, dat deze organisatie zich niet alleen op ouderen richt. De jongeren geven ook huiswerkbegeleiding aan kinderen van de basisschool of ze knappen een tuintje op van een zieke dorpsgenoot.

Young Connection is nu een paar jaar in Pijnacker-Nootdorp actief. De start was destijds ‘vlammend' omdat meteen de koning en de koningin een kijkje kwamen nemen bij een activiteit in het voormalige woonzorgcentrum 't Hofland in Pijnacker. Maxima en Willem-Alexander kwamen toen pannenkoeken bakken en eten in het kader van NL Doet, de nationale vrijwilligersdag!

Uit de krant