Foto: Qing de Man
Foto: Qing de Man
Internationale Mensenrechtendag

Madhara: mensenrechten en persvrijheid

do 10 dec 2020, 10:41 Actueel

Regio/Pijnacker-Nootdorp - Op 10 december is internationale mensenrechtendag. Er wordt in dit kader digitaal een mondiale conferentie gehouden door Nederland en UNESCO over persvrijheid tijdens de World Press Freedom Conference. De band Madhara heeft in november haar nieuwste single Silenced uitgebracht.

Deze jonge 7 koppige internationale formatie uit vredesstad Den Haag wil met dit nummer de aandacht vestigen op het feit dat gerechtigheid geen vast gegeven is. Als artiest heb je de mogelijkheid, en misschien zelfs wel een soort plicht, om als spreekbuis te fungeren voor boodschappen die je als belangrijk ervaart.


Leah Uijterlinde: “Hoe voelt het om niet gehoord te worden? Honderden ogen kijken mee, maar gerechtigheid blijft uit. We leven in een tijd waar we online meer kunnen delen dan onze hoofden aankunnen. We aanschouwen, maar lijken steeds minder te zien.” Silenced is geschreven na het zien van de documentaire Five Broken Camera’s van Palestijnse Emad Burnat en de Israëlische Guy Davidi.

Deze aangrijpende documentaire legt vast hoe vreedzame protesten gewelddadig onderdrukt worden en hoe de betrokken stap voor stap monddood worden gemaakt. Alles wordt vastgelegd op camera maar maakt het verschil? Wat doet de internationale gemeenschap? Kijk ook op: 2doc.nl

Leah Uijterlinde: “Ik begreep na het zien van deze film dat ik lange tijd in onware veronderstelling geloofde. Ik dacht dat zolang er bewijs voor iets was gerechtigheid hier als vanzelfsprekend op zou volgen. De “side-effects” van veilig en bevoorrecht opgroeien in Den Haag. Het is belangrijk om je ogen te openen voor de realiteit over de grenzen maar ik zeker dichtbij huis. Stap uit je bubbel en bekijk de wereld van alle kanten. “

Op 11 december speelt Madhara Silenced tijdens een livestream vanuit het Paard van Troje, als onderdeel van The Hague Modern Songbook Exchange waarin Haagse Artiesten werk van elkaar in een andere stijl uitbrengen. Tijdens deze livestream komen grote namen uit de jazz aan bod, zoals John Ruocco en Ben van der Dungen.
Een hele spannende en inspirerende samenwerking! Kijk op: voordekunst.nl.

Zodra Corona dit toe staat zal Madhara een prachtige video opnemen met dansers om de boodschap van dit nummer en daarmee van de documentaire five broken cameras extra uit te dragen. Willen jullie ons helpen bij het delen van deze boodschap?

Links naar silenced
open.spotify.com / madhara.bandcamp.com

Exclusieve (unreleased) live opname.
youtu.be

Over Madhara
Alle windstreken blazen uit je speakers. Geuren, kleuren en smaken van over de hele wereld worden samen verweven tot de verfijnde composities van Madhara. De reislustige band heeft haar mooiste souvenirs en herinneringen bij elkaar verzameld en neemt je mee op reis van India naar Brazilië, helemaal tot in Turkije. Tijdens de live shows neemt een danseres je mee deze herinneringen in. Verhalen over de liefde, magie, schoonheid, maar zeker ook over donkere kanten van de ons bestaan worden verteld door driestemmige samenzang, viool, cello, en het warme geluid van de klarinet. Jazz piano, dikke synths, percussie, bas en een flinke backbeat zorgen deze ervoor dat je kunt verdwalen in deze nieuwe wereld van Madhara. 

De zeven jonge muzikanten zijn zijn samen hard op weg om hun muziek de wereld in te sturen. Begin 2020 bracht deze jonge groep haar eerste EP “ Convey” uit door middel van een noodgedwongen onlinepresentatie, waarna ze zijn getekend bij Klank Bookings.

Momenteel werkt Madhara aan een set waarin ze deels van tevoren geschreven composities combineren met volledig geïmproviseerde passages, om zo perfect in te kunnen spelen op de mood van het publiek. Zo komt de band dichter bij het publiek in deze tijden van afstand.

Muzikanten
Leah uijterlinde - zang, clarinet
Luna Hallenga - Viool
Angelina Engels - Cello
Giorgos Pouliasis- Drums
Jakob Hofmann- Percussie
Anton de Bruin- Toetsen
Paul Klarenbeek- Basgitaar

Links naar socials 
facebook.com/MadharaMusic
instagram.com/madhara_music

Website
madhara.nl

Spotify
open.spotify.comWethouder Bert van Alphen (Integratie) en gemeentelijk ombudsman Addie Stehouwer hijsen 10 december voor het eerst de Mensenrechtenvlag namens de gemeente Den Haag, bij de ingang van het stadhuis aan het Spui. Foto: Frank Jansen

Vandaag, op de internationale Dag van de Mensenrechten en in het jaar dat Nederland 75 jaar vrijheid viert, lanceert de landelijke vereniging van Anti Discriminatie Voorzieningen de Mensenrechtenvlag. 

De vlag staat symbool voor gelijkwaardigheid. Als internationale stad van vrede en recht zet de gemeente Den Haag zich dagelijks in voor een betere, rechtvaardige en veilige wereld. Mensenrechten lijken vanzelfsprekend, maar staan wereldwijd nog dagelijks ter discussie. Veel mensen staan op tegen onrecht. De aandacht voor racisme, discriminatie en verdeeldheid in de samenleving neemt toe. 


Uit de krant