De raad aan zet bij eventuele verruiming openingstijden winkels | Telstar Online - Actueel nieuws uit Pijnacker-Nootdorp
Logo telstar-online.nl
<p>De gemeenteraad boog zich vorige week over een eventuele verruiming van de winkeltijden. Foto (copyright): Morris Bennis / <a href="//instagram.com/morris_drone">instagram.com/morris_drone</a></p><p><br></p>

De gemeenteraad boog zich vorige week over een eventuele verruiming van de winkeltijden. Foto (copyright): Morris Bennis / instagram.com/morris_drone


De raad aan zet bij eventuele verruiming openingstijden winkels

  •   keer gelezen   Actueel

In 2013 heeft de raad van Pijnacker-Nootdorp een nieuwe verordening winkeltijden aangenomen. Hierbij is een mogelijkheid opgenomen voor vrijstelling van het openingsverbod op zon- en feestdagen, met uitzondering van eerste kerstdag, eerste paasdag en eerste pinksterdag.

Jumbo en Albert Heijn hebben in een brief laten weten graag de deuren te openen tijdens de genoemde feestdagen, met name om de drukte tegen te gaan en zo het coronavirus geen vrij spel te geven. Eerlijk Alternatief stelt daarom voor om de winkeltijden tijdens deze pandemie te verruimen, terwijl D66 eerder voor een permanente verruiming van de winkeltijden gaat. “Het college heeft er eerder niet voor gekozen om tot verruiming van de winkeltijden over te gaan, maar als de raad dat anders wil zou dat eventueel kunnen”, zegt wethouder Ilona Jense.

Tijdelijke verruiming
Hoewel Eerlijk Alternatief de christelijke feestdagen respecteert, weegt de veiligheid van de inwoners momenteel zwaarder. Eerlijk Alternatief pleit ervoor om de openingstijden op christelijke feestdagen tijdelijk aan te passen en winkeliers de keuze te geven. Volgens Ben Glaser is het doel de verspreiding van het virus in te dammen. Tijdens de vergadering werd al gauw duidelijk dat dit voorstel weinig draagvlak heeft binnen de raad. Volgens wethouder Jense is dat wel terecht. “Als je het wil dan is het eerlijker om daar een open standpunt over in te nemen en het voor altijd te doen.”

Permanente verruiming
D66 wil beeldvormend bespreken wat de mogelijkheden zijn voor een permanente verruiming van de openingstijden op de genoemde feestdagen.” Sluit als gemeente niet de ogen voor de ontwikkelingen in de maatschappij. Voor mobiele inwoners is het geen probleem om met de feestdagen naar de buurgemeenten te gaan, daar zijn de winkels wel geopend. Voor de minder mobiele inwoners gaat dat niet. Voor ondernemers is dit ook een nadeel, omdat de klanten elders gaan. D66 is bereid om mee te werken als er voldoende draagvlak is”, zegt Van de Kraats.

Voor- en tegenstanders
Het voorstel van D66 werd ondersteund door de VVD en door Gemeentebelangen. “Ondernemers zijn prima in staat om zelf te bepalen wanneer ze open gaan en wij als burgers zijn ook prima in staat om te bepalen wanneer we naar een winkel willen”, zegt Bart van Straten (VVD).

Bernard Minderhoud (Gemeentebelangen) hoopt dat de raad toestemt zodat de winkeliers aankomende eerste kerstdag al open kunnen zijn. Het CDA, PPN, PvdD, Trots en CU-SGP zijn geen voorstanders van verruiming van de openingstijden tijdens de genoemde feestdagen.

Volgens Janneke Verwijmeren (CDA), zijn deze dagen bedoeld voor bezinning. “Een gesloten winkel zorgt immers ook niet voor besmettingen”, zegt Verwijmeren. Van de Kraats was vooral verbaasd over PPN als tegenstander. Dit had hij namelijk niet verwacht van een progressieve partij.

Meer berichten