CDA: behoud winkelsluiting laatste drie feestdagen | Telstar Online - Actueel nieuws uit Pijnacker-Nootdorp
Logo telstar-online.nl
<p>Foto: Morris Bennis (c) / Boek Morris voor fotowerk op hoogte: morris.bennis@icloud.com</p>

Foto: Morris Bennis (c) / Boek Morris voor fotowerk op hoogte: morris.bennis@icloud.com

CDA: behoud winkelsluiting laatste drie feestdagen

  •   keer gelezen   Actueel

Pijnacker-Nootdorp - De lokale CDA wil geen verdere verruiming van de winkeltijden waarmee openstelling op Eerste Kerstdag, Eerste Paasdag en Eerste Pinksterdag mogelijk wordt. Het betreft de laatste drie dagen waarop winkels in onze gemeente nu nog gesloten zijn. Enkele andere fracties hadden dit onderwerp geagendeerd in de raadsvergadering van donderdag 19 november. 

Terwijl de ene fractie wegens de coronapandemie een tijdelijke openstelling van de winkels op deze feestdagen wilde bespreken, legde een andere fractie de vraag voor hoe de raad tegenover permanente winkelopenstelling op deze feestdagen stond. 

De CDA-fractie gaf met een aantal andere fracties aan geen voorstander te zijn van openstelling op deze laatste drie feestdagen. En dat is voor het CDA niet alleen vanwege de beleving van de christelijke traditie waaraan een aantal mensen nog steeds waarde hecht. Het raakt ook vooral andere belangrijke waarden. Drie dagen in het jaar niet consumeren, maar tijd voor rust, familie en vrienden, sporten en hobby’s. Of tijd voor die ene persoon die de extra aandacht zo goed kan gebruiken. Vanuit de concurrentiepositie zien andere winkels zich genoodzaakt ook open te gaan en zullen werkgevers en werknemers toch moeten werken. Dat wil het CDA voor deze drie dagen in het jaar voorkomen. “Wij willen niet te allen tijde meegaan met de 24-uurs economie van de steden om ons heen. We hebben de luxe dat we daar door de gunstige ligging van onze gemeente al iedere dag gebruik van kunnen maken. Het CDA is voor vooruitgang, maar openstelling van winkels op deze drie feestdagen ziet het CDA juist als maatschappelijke en culturele achteruitgang en een verdere afname van het dorpse karakter”, aldus Janneke Verwijmeren.

Ten aanzien van het gezondheidsargument vindt het CDA de overige 362 dagen voldoende om de nodige inkopen voor de feestdagen te kunnen spreiden. Die extra openstelling op de feestdag zelf ziet het CDA in ieder geval niet als oplossing. Juist de winkelsluiting op deze dag is een dag met minder besmettingsrisico, zo redeneert de fractie. Stimuleer mensen om vroegtijdig inkopen te doen en te kopen bij de kleinere lokale ondernemers en promoot voor de feestdagen de mogelijkheid van afhaalmaaltijden bij horecaondernemers die de extra omzet nu goed kunnen gebruiken. 

Donderdag 26 november overweegt een aantal partijen met een voorstel te komen om winkelopenstelling op deze drie feestdagen mogelijk te maken. Het CDA zal samen met sommige andere fracties tegen een dergelijk voorstel stemmen. Of dat voldoende is, zal donderdag blijken.

Meer berichten