Logo telstar-online.nl

Nieuw regisseursduo 't Speeltoneel voor jongste toneelgroep

  •   keer gelezen   Actueel

Pijnacker - ’t Speeltoneel is een toneelvereniging in Pijnacker met vijf toneelgroepen vanaf negen jaar oud tot en met volwassenen. Voor de jongste jeugd toneelgroep van 9 tot en met 11 jaar staat voor dit seizoen een nieuw regisseursduo. De 37-jarige Pieter Perrels, een door de wol geverfde regisseur, wordt bijgestaan door de zestienjarige Serina van der Meer die dit seizoen voor het eerst voor een groep staat. Om het duo beter te leren kennen beantwoorden ze enkele vragen.

Pieter heeft al heel wat stukken gespeeld en geregisseerd. “Bij ‘t Speeltoneel heb ik in twaalf stukken gespeeld en heb ik er tien geregisseerd. Met de jongste groep (groep 5) heb ik vijf presentaties gedaan. Verder speel ik bij Ouwe Jongens Krentebroob, ook in Pijnacker, waar ik alle zeventien keer heb meegespeeld en ook een paar keer de regie heb gedaan”, vertelt hij. Ook Serina heeft al de nodige ervaring: “Op mijn middelbare school heb ik in het tweede en het derde jaar een musical gespeeld en op ‘t Speeltoneel heb ik mee mogen spelen in twee producties.”

Improviseren
Het meest gekke dat Serina ooit heeft gedaan als speler is improviseren toen haar toverstak brak in een musical waarin ze de fee speelde: “Het publiek lag in een deuk, maar voor mij was het de kunst om mijn concentratie te behouden en het te verwerken in mijn spel. Later zijn er nog veel grappen over gemaakt en hebben we er erg om gelachen.” Pieter kan het moment waarop hij een opblaaspop moest lekprikken op het podium nog goed voor de geest halen. Hij vertelt: “Dat was wel raar. Met veertig man in het opberghok van het parochiehuis klaar staan was ook heel vreemd en leuk. Voor publiek proberen te zingen in theater de Veste terwijl ik hartstikke schor was, is één van mijn minder prettige toneelervaringen.” De leukste speloefening vindt Peter ‘het dorp’ waarbij alle spelers een Middeleeuwse beroep in een dorpje krijgen en moeten proberen om met elkaar toneel te spelen, zodat er geen chaos ontstaat. Speelplezier staat hier bovenaan.” Serina’s leukste speloefening is het inspringspel. “Bij het inspringspel doe je opeens gewoon mee in een toneelstukje van anderen, waarbij je opeens de hoofdrol krijgt en waarbij de scene een totaal andere wending krijgt. Hier gaat het om improvisatie en samenwerken. Heel belangrijk in toneelspel”, vertelt ze gedreven.

Thematiek en dromen
De toneelstukken van ‘t Speeltoneel brengen ook actuele thema’s voor het voetlicht. Voor Serina is vrijheid van meningsuiting erg belangrijk. “Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar iedereen mag zeggen wat hij of zij wil.” Pieter: “In de jongste jeugdgroep moet eigenlijk altijd aan concentratie en inleving werken. Dus emoties en gevoelens verkennen vind ik meestal belangrijk, daarmee spelen vereist altijd allebei en is natuurlijk vrij basic in toneel.” Pieter zou ooit nog weleens een hoorspel willen maken. In combinatie met werkelijk spelen. “Of een poppenkastachtig idee. Ik weet het nog niet helemaal, ideeën blijven altijd wel komen.” Serina’s droom is om ooit een eigen geschreven en geregisseerd stuk op te voeren in een wat groter theater. “Het is nu misschien nog heel onrealistisch”, zegt ze. “Maar ik vind het super leuk om ernaartoe te werken en hopelijk komt die wens dan ooit uit.”

Ook toneelspelen?
Voor deze jeugdtoneelgroep zijn nog enkele plekken vrij. Interesse? Stuur dan een e-mail naar info@speeltoneel.nl. Pieter, Serina en de groep kijken uit naar nieuwe leden. Kijk voor meer informatie op www.speeltoneel.nl.

Meer berichten