Logo telstar-online.nl

Politiekids leggen officiële belofte af bij politiechef en burgemeester

  •   keer gelezen   Actueel

Het was een zeer serieuze zaak maandagmiddag in de raadzaal van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. De burgemeester, mevrouw Francisca Ravestein, trad aan met mondkapje en ambtsketting. Ze keek gewichtig maar toen het mondkapje af ging, sprak ze zestien toch wat nerveuze kinderen plechtig maar met warmte toe. Zestien kinderen uit de groepen 5 en 6 van De Vlinderboom en De Keizerskroon in de wijk Keijzershof stonden op het punt om officieel te worden geïnstalleerd als politiekid.

Voordat ze ten overstaan van de burgemeester de officiële belofte aflegden dat ze hun uiterste best zullen doen en dat ze als politiekids de mensen gaan behandelen zoals ze zelf behandeld willen worden, vertelde de burgemeester dat ze heel blij is dat de politiekids de politie Pijnacker-Nootdorp concreet gaan helpen bij de uitvoering van hun belangrijke werk.

De politie gaat immers over veiligheid, over het pakken van inbrekers en fietsendieven, over het netjes en in orde houden van de openbare ruimte, over veiligheid in het verkeer, enzovoort, enzovoort. De politie heeft heel veel werk en kan best een beetje hulp gebruiken. Niet alleen van volwassen mensen maar ook van kinderen die zo misschien wel enthousiast worden om later ook bij de politie te werken. Sterker nog: van de zestien jongens en meisjes weten een stuk of vier vijf nu al zeker dat ze later politievrouw of politieman willen worden.

De burgemeester gaf het woord snel aan Gerard Anker, de baas van de politie in Pijnacker-Nootdorp. Ook hij zei tegen de politiekids dat hij heel blij is dat ze in hun eigen wijk Keijzershof samen met de wijkagenten Suzan Houweling en Bas van Baarle aan de slag gaan om meer veiligheid te bereiken. Gerard Anker nodigde de politiekids uit om eens op het politiebureau te komen kijken hoe er daar aan toe gaat. Ook mogen ze een of meerdere keren met een surveillance-auto mee om te ervaren hoe het echte politiewerk gaat.

En toen was daar het grote moment: de kinderen legden een voor een de belofte af, met twee vingers naast elkaar in de lucht. Steeds kregen ze eerst een politiepet op en trokken ze een politiehesje aan. Op een scherm stond een plechtige tekst die ze allemaal keurig en rustig voorlazen.

Ondanks de lichte spanning van het moment hadden alle kinderen de controle en de rust die straks ook nodig zal blijken in lastige situaties. Toen de ‘beëdiging’ achter de rug was en de groepsfoto gemaakt, konden de politiekids eindelijk ontspannen.

Lasergun
De negenjarige Dean van basisschool De Vlinderboom vertelde dat hij het geweldig vindt om vanaf begin november één maandagmiddag per maand betrokken te zijn bij het politiewerk. Hij verwacht niet meteen inbrekers te betrappen of zakkenrollers, maar de snelheid van het verkeer meten met een lasergun en vervolgens de hardrijders bekeuren of vermanend toespreken, lijkt hem ook al heel mooi.

Dean en de andere vijftien politiekids behoren tot de gelukkigen, de uitverkorenen. Er waren nog veel meer kinderen van de twee basisscholen in Keijzershof die wel politiekid wilden worden. Dat ze negen maanden lang een maandagmiddag niet op school kunnen zijn, is voor de kids niet onoverkomelijk. Sneller en scherper gezegd: dat vinden ze helemaal niet erg.

Klassen bezocht 
Suzan Houweling en Bas van Baarle hebben als wijkagenten de klassen bezocht en verteld wat de bedoeling van het project is. Het enthousiasme was meteen heel groot. Natuurlijk was het leuk geweest als nog meer kinderen politiekid hadden kunnen worden, maar zestien is toch het maximum. Suzan en Bas hebben vooral gekeken naar zaken als: wonen de kinderen zelf ook in de wijk Keijzershof en hebben ze op maandag niet te veel andere activiteiten. Het project loopt negen maanden en ze zijn er steeds een hele maandagmiddag aan kwijt. We weten allemaal dat politiewerk niet altijd in tijd te meten is. Als het echt belangrijk is, ga je door tot een zaak opgelost is.

Dean kijkt er echt naar uit om begin november aan de slag te gaan. Of hij ook echt politieman wil worden, weet hij nog niet. Profvoetballer is eigenlijk zijn eerste keuze en kok worden lijkt hem ook heel leuk, maar het politiewerk zit zeker bij de eerste drie, zegt hij met instemming van zijn mogelijke toekomstige politiecollega’s!

Meer berichten