Rode Amerikaanse rivierkreeft, inclusief scharen circa 20 centimeter. (Foto: Anneke Klein)
Rode Amerikaanse rivierkreeft, inclusief scharen circa 20 centimeter. (Foto: Anneke Klein)

Vondsten van rivierkreeften

Actueel 3.941 keer gelezen

De laatste jaren verschijnen er regelmatig foto’s in kranten van exotische rivierkreeften. Vooral in het najaar vallen ze op, omdat ze zich dan vaker op het land begeven.

Begin september krijg ik van Han Klein het volgende bericht: “Een tijdje geleden vonden we in de Beatrixstraat de resten van een rivierkreeft, nogal ver van het water. Dit weekend vonden we bij de Dobbeplas een aantal losse scharen. Tot onze verrassing zat er echter ook een levend exemplaar in het gras langs het wandelpad, ruim een meter van het water. Hoe dat beest daar is gekomen, geen idee. Uit een artikel in de Volkskrant begrijp ik dat de rivierkreeft niet zeldzaam is en zelfs problemen veroorzaakt, maar deze vondst maakte onze trip wel geslaagd.”

Restanten van rivierkreeften op grote afstand van het water, zijn vrijwel zeker prooiresten. Een zwager stuurde mij eens een foto van een verzameling kreeftenonderdelen op een plat dak in Nootdorp. Meeuwen of kraaien lijken mij in dat geval de meest waarschijnlijke consumenten. Futen, lepelaars en blauwe reigers eten ook rivierkreeften. De lange scharen happen niet zo heerlijk weg. Die worden eraf geschud voordat het kreeftenlijf wordt ingeslikt. Han vraagt zich af hoe de levende kreeft op het land komt. De soort die in de Dobbeplas leeft, de rode Amerikaanse rivierkreeft, kruipt zo nu en dan uit eigen beweging de kant op. Vroeger dacht ik dat ze alleen met het slootschonen op oevers verzeild raakten, maar ze komen ook zelf uit het water op zoek naar nieuwe leefgebieden. Vrouwtjes met eieren aan het achterlijf leven enige tijd in holletjes op het land.

Vorig jaar heb ik meegedaan aan een onderzoek van EIS, naar de verspreiding van exotische rivierkreeften in Nederland. Uit dit onderzoek blijkt dat de rode Amerikaanse rivierkreeft in Zuid-Holland het meest voorkomt. De gevlekte Amerikaanse rivierkreeft is landelijk gezien het meest verspreid. Deze soort leeft in diepere wateren met een bodem van zand, grind of puin. Ze kruipen niet het land op en worden zelden gezien. Naast deze twee soorten hebben zich nog vijf soorten exotische rivierkreeften in ons land gevestigd, door de handel voor consumptie en aquaria. Rivierkreeften kunnen problemen veroorzaken door het graven van holletjes in oevers, die daardoor instabiel worden. Ze worden er verder van verdacht dat ze alle inheemse flora en fauna in het oppervlaktewater oppeuzelen. Ongetwijfeld beïnvloeden ze het natuurlijk evenwicht, maar dat was al in onbalans voordat ze zich vestigden in Nederland.

Caroline

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant