Logo telstar-online.nl
De burgemeester en de kunstenares onthulden woensdag 16 september het beeld.
De burgemeester en de kunstenares onthulden woensdag 16 september het beeld.

Weer een kunstwerk erbij in het Emmapark: vliegende vissen

  •   keer gelezen   Actueel

Het Emmapark groeit uit tot het Lange Voorhout van Pijnacker. Het wordt een waar beeldenpark. Woensdag 16 september kwam er weer een kunstwerk bij. Het beeld Flying Fish van de Delftse kunstenares Sabina van Eps. Dit beeld was als mooiste en beste naar voren gekomen uit een beeldenwedstrijd die is bedacht door de landelijke Stichting Kunstcollega’s.

Dit is een stichting die zich ervoor beijvert om overal in het land kunst meer tot ontwikkeling te laten komen. De stichting doet onder meer een jaarlijkse verkiezing van de Kunstenaar van het Jaar. Verder heeft men sinds niet al te lang een project Kunst in de Gemeente. De bedoeling daarvan is dat er een jaarlijkse wedstrijd wordt gehouden onder lokale kunstenaars. Het mooiste of het beste kunstwerk wint en wordt ‘uitgewerkt’ en gedurende een jaar op een prominente plek in de gemeente geplaatst.

Pijnacker-Nootdorp nam als vierde gemeente in Nederland deel aan dit project. Uit een voorronde kwamen via een lokale jury acht kunstwerken naar voren waaruit de bevolking kon kiezen. Zevenhonderd mensen brachten hun stem uit. Over de drie werken die de meeste stemmen kregen, boog zich de jury die bestond uit burgemeester Francisca Ravestein, kunstenares Roos van der Meijden, raadslid Jan Willem Maas en Linda Vaandering van de Stichting Verbeelding.

De jury koos unaniem voor het werk Flying Fish van Sabina van Eps die op 16 september haar eigen beeld onthulde, samen met de burgemeester die kunst en cultuur een warm hart toedraagt. Een week eerder opende ze de tentoonstelling 75 jaar Bevrijding, ook in het Emmapark. Dit betrof/betreft tien beelden die tot maandag 5 oktober te zien zullen zijn. De vliegende vissen van Sabina van Eps blijven een jaar ‘in de lucht’.

De burgemeester toonde zich zeer verheugd en blij met het kunstwerk en ze kondigde aan dat in de andere kernen, Nootdorp en Delfgauw, een soortgelijke verkiezing gehouden zal gaan worden.

Namens de Stichting Kunst in de Gemeente was Nicole Severens naar Pijnacker gekomen, met medeneming van wat flessen champagne en een paar doosjes glazen, zodat de onthulling van het beeld met de nodige coronaverantwoorde feestelijkheid omgeven kon worden. Nicole vertelde dat de opzet van het project is dat er ieder jaar weer een nieuwe wedstrijd wordt gehouden. Je moet het zien als een wisselbokaal die jaarlijks in handen van een andere kunstenaar komt.

Sabina van Eps was natuurlijk enorm blij en trots dat ze winnaar was geworden. Ze vertelde dat ze aan het begin van de wedstrijd ter plekke is gaan kijken en dat ze vanwege de prachtige vijver in het Emmapark op het idee was gekomen om een kunstwerk met vissen te maken. Zoon Robert had binnen één tel een passende naam bedacht: Flying Fish. Het lijkt er op alsof de vissen zo uit de vijver zijn gesprongen.

Op de site van Kunst in de Gemeente staat de volgende formele beschrijving van het werk. Materiaal: acht visvormen in glas en vier in beton, pijpen in CorTen-staal. Afmetingen: hoogte tussen de één meter en 2.30 meter. De vissen zijn elk ongeveer 36 centimeter lang, tien centimeter hoog en met diktes variërend van drie tot zeven centimeter. Het lijnenspel van de verticaal geplaatste pijpen met de glooiing van de visvormen en het water als decor vormen samen een geheel. Door verschillende lichtinvalshoeken komt het speelse karakter goed tot zijn recht. Als je naar het werk toe loopt, zal het lijken alsof het geheel continue in beweging is.

Sabina van Eps vertelde dat het kunstenaarschap voor haar vooral een hobby is. Ze hoeft er niet haar brood mee te verdienen. Ze is eerst vooral aan het tekenen en het schilderen geweest en is daarna ook meer driedimensionaal aan de gang gegaan. Ze werkt onder meer met keramiek, metaal en glas. De familie Van Eps heeft een nauwe relatie met Curaçao, vandaar ook de link met water, vissen, koralen, enzovoort. Sabina verdiept zich de laatste jaren steeds meer in glaskunst. Ze heeft haar kunde en kennis onder meer opgedaan aan de Academie voor Glaskunst in Antwerpen. Ze bedankte een aantal mensen die haar bij de totstandkoming van het kunstwerk hebben bijgestaan, onder meer de Pijnackerse metaalondernemer Rob Walchenbach die de verticale metalen stangen waar de vissen op rusten heeft ontworpen en gemaakt. 

Tot slot legde Sabina nog een leuke link met de Beeldenexpo 75 jaar Bevrijding: vliegende vissen zijn een symbool van vrijheid. Technisch is het trouwens mogelijk dat de vissen ook de andere kant op vliegen, maar voorlopig wijzen alle visneuzen de zelfde kant op!

Meer berichten