Logo telstar-online.nl
De dertig deelnemers en de chauffeur met het mondkapje op, klaar om in te stappen.
De dertig deelnemers en de chauffeur met het mondkapje op, klaar om in te stappen.

Tour de Frans deelnemers fietsten in het Spreewald

  •   keer gelezen   Actueel

Pijnacker - Goed gehumeurd en gezond keerde op 31 augustus jl. een groep enthousiaste fietsers terug van de Tour de Frans reis. Met rond 270 km aan fietskilometers achter de rug door het Spreewald, “het groene Venetië van Duitsland” en fietsritten in Berlijn en Postdam, stapten ze bij het gemeentehuis uit de bus.

In deze tijd van de echte tour, die van de snelheidsduivels in La Douce France, keerden 30 deelnemers aan de Tour de Frans terug uit het Duitse Spreewald. De 30 senioren uit Pijnacker-Nootdorp en omgeving vertrokken op 23 augustus jl. voor een 9-daagse fietsbusvakantie door het uitgestrekte bosgebied gelegen ten oosten van Berlijn. De laatste drie dagen werd verbleven in Berlijn en Potsdam, waar onder leiding van twee nederlandssprekende stadsgidsen fietstochten werden gemaakt. Een bijzondere reis, want net tijdens de volle dag in Berlijn vond hier een grote demonstratie plaats tegen de corona maatregelen. Een enorme politiemacht was ingezet om de duizenden demonstranten in toom te houden. 

Dat niet bij alle bezienswaardigheden kon worden gestopt werd voor lief genomen. Je moet er niet aan denken dat je midden in zo’n demonstratie terechtkomt. De rit door Potsdam op de rustige zondagochtend voerde langs kastelen en buitenplaatsen, daterend uit de tijd van de Pruisische keizers. Van de drie dit jaar geplande reizen ging alleen deze reis door. Reisleider Frans Lettinga die de reizen organiseert, had extra werk om de veiligheid in deze tijd van het coronavirus te “organiseren”. 

Tijdens de busritten zaten de deelnemers zo verspreid mogelijk en moesten de mondkapjes op. Het was even wennen. Fietsen in het nieuwe normaal is evenzo fijn als ervoor, ook op anderhalve meter afstand. Frans: “Het was een fijne reis zonder noemenswaardige problemen. Het fietsen door rustige bossen werd als erg afwisselend en uitdagend ervaren, getuige de vele soorten plaveisel en bospaden. Berlijn maar ook Potsdam vormden hierop een uitzondering. Wat geweldig om deze grote stad vanuit je eigen kamer te kunnen bekijken vanaf een van de hoogste etages van Het Park Inn hotel. Met in totaal 37 etages en gelegen tegenover de hoge televisietoren was dit een bijzondere ervaring”.

Frans Lettinga is alweer bezig om samen met de uitvoerende organisatie Fital, reizen voor 2021 op het programma te zetten. Naast de 9-daagse reizen die dit jaar niet doorgingen (Main/Tauber en de Moezel/Rijn), wordt wegens grote belangstelling dit jaar opnieuw de Spreewaldreis gemaakt. Ook is er een nieuwe reis in voorbereiding, een 8-daagse fietsbusvakantie naar Münsterland met Bad Bentheim en Münster als verblijfsplaatsen; een fijn fietsgebied net over de grens. Voor informatie: mail frans.lettinga@gmail.com.

Meer berichten