Logo telstar-online.nl
Begin juli is de overeenkomst gesloten tussen de Energiecoöperatie en het melkveebedrijf van Isabella en Dirk Gravesteyn. Links namens de coöperatie: André van Langen, Ronald Berk en Matthijs Beke.
Begin juli is de overeenkomst gesloten tussen de Energiecoöperatie en het melkveebedrijf van Isabella en Dirk Gravesteyn. Links namens de coöperatie: André van Langen, Ronald Berk en Matthijs Beke.

Project Energiecoöperatie Pijnacker-Nootdorp in Oude Leede

  •   keer gelezen   Actueel

Pijnacker-Nootdorp - De Energiecoöperatie Pijnacker-Nootdorp is druk bezig een tweede zonnepanelenproject te concretiseren. Begin juli heeft het bestuur van de coöperatie een contract gesloten en getekend met Biologisch Melkveebedrijf Gravesteyn aan de Oude Leedeweg in Pijnacker-Nootdorp. Op een nog te versterken schuurdak van dit bedrijf is plaats voor 250 standaard panelen. Particulieren, organisaties en bedrijven met kleinverbruik konden zich daarna via voorinschrijving aanmelden voor dit project. En nu gaat het project in uitvoering.

Het doel van de Energiecoöperatie Pijnacker-Nootdorp is om mensen en organisaties/bedrijven die zelf niet de mogelijkheid hebben om zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen te plaatsen toch te laten bijdragen aan de verduurzaming van de energievoorziening. De manier waarop de coöperatie dit doet is door binnen de gemeente ‘grote verzameldaken’ als het ware te huren. De leden kopen energie-aandelen voor 125 euro per stuk en omgerekend naar elektriciteit heb je dan ongeveer 102,5 kWh. Je verdient je aandeel in een periode van acht tot negen jaar terug en tegelijk draag je bij aan de lokale verduurzaming van de energievoorziening. De Energiecoöperatie Pijnacker-Nootdorp is een initiatief van Matthijs Beke, Monique de Veld-Van Hassel, Peter Bes, André van Langen en Ronald Berk. Het bestuur is een paar jaar terug enthousiast aan de gang gegaan en is nu bezig concrete projecten te realiseren. 

In 2019 is het eerst project met 600 panelen van start gegaan bij het chrysantenbedrijf van Harry Wubben aan het eind van de Langelandseweg in Nootdorp. Dit project draait op volle toeren. Voor 2020 was/is het doel om twee kleinere projecten te realiseren. Het project bij het Biologische Melkveebedrijf van Dirk en Isabella Gravesteyn in Oude Leede en een tweede project van ongeveer 200 panelen op het dak van genoemde Harry Wubben. Dirk Gravesteyn vertelde onlangs dat hij met zijn bedrijf van harte meewerkt aan de Energiecoöperatie Pijnacker-Nootdorp. Hij en Isabella staan helemaal achter de doelstelling: het laagdrempeliger maken van verduurzaming. Zelf zijn ze daar met hun biologisch melkveebedrijf ook mee bezig. Ze hebben 45 melkkoeien en 25 stuks jongvee op een oppervlakte van ongeveer 65 hectare. 

Veehouderij en natuurbeheer gaan bij dit bedrijf en bij deze mensen hand in hand. Ze hebben ‘aan de overkant’ van de Oude Leedeweg 44 hectare weiland in pacht gekregen van de Stichting Landgoed Linschoten. Dat is een ideële stichting die her en der in Nederland land koopt met het doel dit te behouden voor natuur en/of extensieve veehouderij. Het biologische veehouderijbedrijf van Isabella en Dirk kan niet van alleen de directe veehouderij blijven bestaan. Het bedrijf heeft andere bronnen van inkomsten nodig. Het is een Ruspunt voor mensen die recreatief van de omgeving gebruik maken en ze hebben diverse ruimten gemaakt om groepen te ontvangen. Met name schoolklassen die zo op een ‘natuurlijke concrete manier’ kennismaken met dieren en met de veehouderij. Naast hun bedrijf doen Isabella en Dirk ook nog ander werk. Dirk doet niet-agrarisch loonwerk en Isabella werkt twee dagen per week bij Van Gils Automotive in Nootdorp. 

Zo houden ze als vierde generatie van de familie Gravesteyn het boerenbedrijf op een eigentijdse manier draaiende. De Energiecoöperatie Pijnacker-Nootdorp is naast het duurzaamheidsverhaal ook een extra bron van inkomsten voor het bedrijf dat ieder jaar meedoet aan de Boerderijdagen van Campina op Tweede Pinksterdag. Dan is het een komen en gaan van mensen op en rond de boerderij. Dit jaar kon het vanwege corona helaas niet doorgaan. Terug naar de Energiecoöperatie. De bestuursmensen zijn heel blij dat ze een tweede dak hebben gevonden op weer een heel andere plek in de gemeente bij een heel ander bedrijf dan de chrysantenkwekerij van Harry Wubben. Bij het project in Oude Leede kunnen bewoners uit de gehele kern Pijnacker bij ons meedoen. Er stonden er al wat op de wachtlijst. Info: energiecooperatiepijnackernootdorp.nl.

Meer berichten