Logo telstar-online.nl
Ook de Ponybrunch ging dit jaar niet door. En dus organiseerde Jacqueline Brouwer met vijf kinderen en drie pony’s een alternatieve Ponybrunch op eigen terrein.
Ook de Ponybrunch ging dit jaar niet door. En dus organiseerde Jacqueline Brouwer met vijf kinderen en drie pony’s een alternatieve Ponybrunch op eigen terrein.

Toch nog een kleine Ponybrunch op de laatste dag van schoolvakantie

  •   32 keer gelezen   Actueel

Nootdorp - Normaal is het de start van de jaarlijkse Nootdorpse Kermisweek begin augustus: de Ponybrunch in Winkelcentrum Parade. Een leuk evenement waarbij een stuk of twintig pony's en hun begeleidsters – vooral meisjes – zo mooi mogelijk verkleed op het Paradeplein verschijnen waar voor de dieren een heerlijke brunch klaar staat. En waar een deskundige en niet omkoopbare jury onder leiding van de onkreukbare Rita Verdonk zorgvuldig bekijkt en bepaalt welke combinaties er het mooist en het origineelst uit zien.

Het is altijd een geweldige happening, maar ja: er was dit jaar geen Kermisweek, geen Kortebaandraverij en dus ook geen Ponybrunch die altijd aan de draverij vooraf gaat. Heel jammer allemaal, vond Jacqueline Brouwer die in het grensgebied tussen Nootdorp en Pijnacker aan de Oudeweg/Noordweg een prachtig plantencentrum heeft waar het in het voorjaar altijd een drukte van belang is.

Koos Brouwer, de niet zo lang geleden overleden pa van Jacqueline en haar twee broers en twee zussen, had tientallen jaren pony’s in het land naast het plantenkasje. De meiden zijn er mee opgegroeid en groot geworden en dus doet Jacqueline al een jaar of twintig mee aan de Ponybrunch. Als kleine meisjes groot worden, zijn er altijd wel weer nieuwe kleine meisjes die het geweldig vinden om mee te doen.

Jacqueline vond het heel jammer dat er geen Ponybrunch was dit jaar en kwam op het idee om thuis een eigen Ponybrunch te organiseren, kleinschalig, met de drie pony’s die ze op dit moment hebben en met vijf meisjes: Sabine, Evelien, Sienna, Eva en Myrthe.

Deze meisjes vonden het meteen geweldig om de pony’s Kitty, Rosa en Roxy zo mooi mogelijk aan te kleden en te versieren. Dat gebeurde allemaal op de laatste vrijdag van de schoolvakantie, vrijdag 28 augustus. Een thema was er niet echt of het moest zijn: zoek het maar uit. Een redelijk vrij invulbaar thema dus. Het weer was erg wisselvallig die dag. Toen de pony’s en de meisjes er paasbest uit zagen – compleet met ponyverf – maakten ze een ritje door het omliggende natuurgebied. Jacqueline noemt dat steevast ‘de recreatie’. Het tochtje was net op tijd en duurde niet te lang omdat er een enorme bui losbarstte. Het gezelschap – de meisjes, de pony’s en de volwassen begeleiding – was net op tijd terug in de plantenkas van de familie Brouwer waar de Ponybrunch gezellig werd voortgezet. Al met al een zeer geslaagde happening met louter winnaars.

“We hadden deze keer geen jury, zoals bij de echte Ponybrunch. Daar is meedoen ook veel belangrijker dan winnen. We hebben diverse ereplaatsen in de wacht gesleept gedurende al die jaren maar belangrijk was dat niet. Ik zeg altijd tegen de meiden als we er op ons mooist heen gaan: wat de uitslag ook is, we zijn nu al winnaars.”

Jacqueline vindt het heel belangrijk dat kinderen op een leuke manier met dieren leren omgaan. Pony’s zijn daar ideaal voor. Ze heeft zelf louter goede herinneringen aan de pony's die pa Koos en ma Annie altijd voor de kinderen in de wei lieten lopen. “We zijn spelenderwijs ermee opgegroeid. Je leert er als kind heel veel van en het gaat ook nooit vervelen. Een pony blijft altijd leuk en dankbaar. Ik zie het ook aan de meisjes die er nu bij waren. Een van hen was niet gewend aan pony’s en paarden maar ze was er meteen dol op. We hebben ook een Appgroep met als naam de Kitty-App. Kitty is de oudste pony!

Nog even over het weer op de dag van de Alternatieve Ponybrunch. “Een beetje bijzonder weer past er wel bij. Bij de echte Ponybrunch is het of loeiwarm of er valt precies op het verkeerde moment een enorme bui. En toch blijft het altijd een ontzettend leuk evenement. Hopelijk kan het volgend jaar gewoon weer doorgaan en anders doen we het gewoon weer zelf hier.”

Meer berichten