Bij de uitgang aan de kant van Ruyven wordt de stoep afgevlakt en middenberm ingekort.
Bij de uitgang aan de kant van Ruyven wordt de stoep afgevlakt en middenberm ingekort.

Delfgauwenaar wijst op voetgangersonvriendelijke tunneluitgang

Actueel 4.939 keer gelezen

Delfgauw - De kruising op de N470 waar de woonwijk Emerald en het bedrijvenpark Ruyven tot elkaar komen, is helemaal aangepast. De rotonde heeft plaatsgemaakt voor een kruising met verkeerslichten. Dat ziet er allemaal keurig uit. Het zit alleen bij de uitgang van de fiets/voetgangerstunnel aan de kant van het bedrijvenpark niet lekker.

We werden daarop gewezen door bewoner René Lelieveld. Hij woont sinds 2003 met zijn echtgenote en twee zoons van 26 en 28 heel prettig in de Scheepmakerssingel in de wijk Emerald. René en zijn vrouw wandelen graag en veel. Ze vinden het heel prettig dat ze al wandelend binnen vijf minuten ‘in de natuur’ zijn.

Het valt hen wel op dat de gemeente Pijnacker-Nootdorp heel veel heeft gedaan om mooie fietspaden te maken maar dat de voetpaden er wat bekaaid vanaf komen. “Voordat we hier naar toe kwamen, woonden we in Voorburg en daar was het voor de voetganger beter geregeld. Wat je zegt: misschien heeft het te maken met de historie van Pijnacker, Delfgauw en Nootdorp. Van oudsher zijn dat plattelandsdorpen waar de afstanden zo groot zijn dat je eerder gaat fietsen dan wandelen.”

Opgang
Na deze algemene inleiding zoomen we even in op de situatie van de lange tunnel onder de N470 door. Aan de kant van Emerald zie je hoe het was: een rolstoel- en scootmobielvriendelijke opgang van het voetpad dat doorloopt tot in de tunnel.
In de tunnel valt het op dat het voetpad redelijk smal is en dat het hoogteverschil met het fietspad extreem is. René Lelieveld heeft geen idee wat de reden daarvan is. “Ik weet wel dat de tunnel bij extreme regenval op het laagste punt soms blank staat en dat de fietsers en de bromfietsers dan niet heel eenvoudig even kunnen overwippen naar het hoger liggende voetpad.”

Het valt op dat het voetpadgedeelte in de tunnel erg hoog is.

Eenmaal weer uit de tunnel, aan de zijde van het bedrijvenpark, beginnen voor de rolstoeler en de scootmobielrijder de problemen. Er is geen rolstoelvriendelijke geleidelijke ’afgang’. Door het hoogteverschil is het bijna ondoenlijk om vanaf het voetpad de reis voort te zetten. Daar zullen de meeste mensen hulp bij nodig hebben en dan nog is het tamelijk lastig.

Maar, stel dat het toch lukt om de stoep af te komen, dan doemt op het volgende obstakel op. De middenberm op de Exportweg die uitkomt op de hoofdweg, de Laan van Ruyven, loopt door tot het fietspad. De voetgangers en de rolstoelers/scootmobielers moeten dus met een bochtje om de middenberm heen , over het fietspad, om aan de andere kant van de overkant van Exportweg hun weg te kunnen vervolgen.

Niet bijster handig bedacht door de plannenmakers, maar net als bij de te smalle Delftsestraatweg wel te verhelpen. “Ik las vorige week het verhaal over de fout daar en toen dacht ik: laat ik de Telstar ook eens over dit foutje informeren. Wat in elk geval moet gebeuren dat is dat de overgang vanaf het voetpad wordt aangepast en het lijkt mij dat die middenberm wat te ver is doorgetrokken”, aldus René Lelieveld die tijdens zijn wandelingen om zich heen blijft kijken naar mogelijkheden tot verbetering…

Bij de entree van de tunnel aan de kant van Emerald is op ‘opgang’ rolstoelvriendelijk.

Reactie gemeente
De gemeente deelt mee dat meteen na de zomervakantie aan het eind van de tunnel bij Bedrijvenpark Ruyven de stoep wordt afgevlakt en de middenberm wordt ingekort, zodat mensen met rolstoelen en scootmobielen weer 'gewoon' vanuit de tunnel vanaf het voetpad hun weg kunnen vervolgen. René Lelieveld zal een en ander tijdens de wandelingen die hij met of zonder zijn vrouw onderneemt in de gaten blijven houden. Hij is een heel betrokken burger die ook over woningbouw/woningtoewijzing zo zijn opvattingen heeft. Ook over de afvalproblematiek heeft hij zo zijn opvattingen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant