Logo telstar-online.nl
De buitenzijde van het gebouw blijft  behouden en binnen wordt het boven en beneden volledig verbouwd.
De buitenzijde van het gebouw blijft behouden en binnen wordt het boven en beneden volledig verbouwd.

Kinderopvang nieuwe bestemming Parochiehuis Pijnacker

  •   1815 keer gelezen   Actueel

Pijnacker - Het Parochiehuis langs de Oostlaan in Pijnacker blijft van buiten nagenoeg onveranderd, maar zal van binnen een totale gedaantewisseling ondergaan. Het totale pand krijgt de bestemming kinderopvang. Per 1 september wordt het pand verhuurd aan Smallsteps, een landelijke kinderopvangorganisatie.

Jeroen Sikkema van Smallsteps had met het bestuur van het Parochiehuis afgesproken dat de nieuwe huurder zou bepalen wanneer het nieuws naar buiten gebracht kon worden. Liefst had Smallsteps even gewacht tot er wat meer zekerheid zou zijn omtrent de (ver)bouwvergunning. Zeker gezien het feit dat het Parochiehuis een gemeentelijk monument is. Maar ja, hoe gaat dat in een dorp als Pijnacker. Veel mensen werden geacht het nieuws voor zich te houden en niet iedereen is daar even goed in.

Bridgeclubs
Het Parochiehuis als horeca/zalencentrum was al lastig geworden, met name door het vertrek van de bridgeclubs naar een eigen voorziening, Het Denksporthuis. De lokale RK-kerk is dan ook blij dat voor het Parochiehuis een meerjarige langdurige oplossing is gevonden. Smallsteps is een huurder die voor een termijn van tien jaar of nog langer het pand huurt om daar kinderopvang in onder te brengen.

Van de bovenverdieping wordt één grote zaal gemaakt voor buitenschoolse opvang voor kinderen van vier tot twaalf jaar en de benedenverdieping gaat bijna geheel op de schop voor kinderopvang voor kinderen van nul tot vier.

De entree met de gang blijft waarschijnlijk bestaan maar verder wordt de benedenverdieping inpandig totaal verbouwd. Dit betekent dat de benedenzaal dus niet meer voor toneelvoorstellingen, bijeenkomsten zoals condoleances gebruikt kan worden. De bovenverdieping wordt zodanig ingericht dat de kerk er met bijvoorbeeld koren en gespreksgroepen ’s avonds en in het weekend gebruik van kan blijven maken.

Het podium gaat er uit, tot verdriet van toneelvereniging ’t Speeltoneel. De toneelvereniging heeft vanaf 1951 met een tussenpoos van een jaar of tien steeds van het Parochiehuis gebruik gemaakt, maar zal dus moeten uitkijken naar een nieuwe ‘speelplek’. Dat zou Theater CulturA in Nootdorp kunnen zijn. Qua oefenruimte is er geen probleem: oefenen doen de diverse groepen van de toneelvereniging onder meer in welzijnscentrum De Schakelaar.

Dit zou wel eens het volgende gebouw kunnen zijn voor een metamorfose. Als welzijnsgebouw is De Schakelaar verouderd en zeker vanuit corona-oogpunt is het te laag en behept met een matige ventilatie.

Wij zien hier mogelijkheden voor een drietrapsraket: een mooi modern welzijnscentrum met tegelijk een podiumfunctie en wellicht ook een nieuw ‘parochiehuisje’ dat vanuit de kerk bereikbaar is. De gemeente cq de burgemeester wil graag ergens in de gemeente een cultuurhuis realiseren. Dat kan dan daarin mooi meegenomen worden.

Geschikt maken
Terug naar het oude Parochiehuis. Smallsteps ziet volop mogelijkheden om het geschikt te maken voor kinderopvang, al dan niet in samenwerking met basisscholen die Pijnacker-Nootdorp worden omgeturnd en omgebouwd tot integrale kindcentra, instellingen waar onderwijs en opvang integraal worden georganiseerd.
Het voordeel van het Parochiehuis is de centrale ligging in het centrum van Pijnacker, de prima bereikbaarheid met auto, fiets, kinderwagen en openbaar vervoer. De parkeergelegenheid is uitstekend, waarbij een deel van het terrein zal worden benut als speelplaats voor de kids.

De directe woonomgeving is intussen per brief geïnformeerd en de verwachting is dat ‘de nabije buren’ niet ontevreden zijn. Met ombouw /inbouw van appartementen was men misschien nog blijer geweest, maar het had ook zo maar kunnen gebeuren dat het Parochiehuis tegen de vlakte was gegaan en dat de hele hoek was ingevuld met woningbouw tot aan de achtertuinen van de woningen aan de Mr Dr Van den Helmlaan.

Intussen loopt het vergunningentraject. Smallsteps hoopt zo snel mogelijk na 1 september met de inpandige verbouw van het pand te kunnen beginnen.

Meer berichten