Logo telstar-online.nl

Talentdagen bij De Notelaer

  •   keer gelezen   Actueel

Pijnacker-Nootdorp - Halverwege mei kreeg de organisatie van Jeugdland een verzoek van Michiel Steenwinkel van Young Connection: ze wilden een aantal kleinschalige 'coronaproof' activiteiten organiseren voor kinderen die bij de vrijwilligers van Young Connection huiswerkbegeleiding krijgen. Het idee was om elkaars aanbod te versterken. 

Jeugdland gaat deze zomer niet door, maar Henny Antonissen van Jeugdland weet al wel van een initiatief door Stichting Talentweken voor de eerste week van de zomervakantie … en zo wordt een plus een uiteindelijk drie. 

Drie Talentdagen welteverstaan, bij De Notelaer aan de Nieuwkoopseweg in Pijnacker. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar zijn van woensdag 22 tot vrijdag 24 juli activiteiten georganiseerd, zij kunnen hun talenten inzetten op het gebied van natuur en techniek, sport en spel, knutselen en natuurlijk vrienden maken.

Er werd gerekend op 16 kinderen per dag maar de inschrijvingen kwamen wat laat op gang. Op basis van die aantallen werd de indeling iets veranderd en kwamen er op woensdag en vrijdag telkens 19 resp. 21 kinderen, de donderdag bleef vrij. In de ochtenden was er technisch knutselen en een T-shirt of eigen kleding pimpen, na de lunch was er tijd voor een natuurwandeling, tafeltennis, rennen en springen op een stormbaan, zwemmen, plonzen en spetteren.

De inloop was vanaf 09:30 uur, de kinderen werden gebracht door hun ouders en konden rondkijken op het terrein en alvast de schommels en de tafeltennistafel uitproberen. Bij het verzamelsignaal (luiden van een grote koeienbel), kwamen ze bij elkaar en speelden we een hilarisch kennismakingsspel. Omdat het prima weer was, kon dat allemaal buiten gebeuren. En na deze warming-up was er tijd voor drinken en wat lekkers.

Rond 10:30 uur gingen alle kinderen met begeleiding naar De Stal om met hout, schroeven, moeren etc. een mini-robotje te knutselen of een T-shirt te pimpen met behulp van de naaimachine. De groep werd in tweeën gedeeld en na ongeveer een uur werd gewisseld van workshop: alle kinderen deden dus aan alles mee. Zo maakten zij kennis met materiaal, gereedschap en deden ze vaardigheden op als zagen, schuren en boren. Bij kleding pimpen kwam het aan op het bedenken van een eigen ontwerp of aan de hand van een voorbeeld een afbeelding of tekst overnemen op een T-shirt. Kinderen die wat sneller klaar waren, konden nog kennismaken met een lijnenvolgende robot, waarvoor gezamenlijk routes werden bedacht. Naast bevlogen workshopleiders Peter en Paulien was er veel (vrijwillige) hulp van Henny, Esmee, Sanne, Michiel, Ankie, Lucy, Jarno, Lynn, Sara Lind en Janneke, allemaal handig en vooral heel gezellig!

Ook voor de lunch was gezorgd, de lunchtrommeltjes konden thuisblijven. Lekker buiten onder de hooikap aan picknicktafels ultiem genieten van veel boterhammen en natuurlijk een broodje knak (aan alles was gedacht ook vegetarisch, lactosevrij en halal).

’s Middags maakten we een natuurwandeling aan de hand van zoekkaarten en kwamen van alles tegen in de natuur, soms voor de kinderen onbekende bloemen, bladeren en dieren. Supergaaf was ook de wall-to-wall stormbaan van TimTom Attractieverhuur uit Wateringen, zwemmen in de sloot en het glijzeil met groene zeep, de badjes en de waterpistolen.

Zo rond half vier was er tijd om even met elkaar terug te kijken op de dag, waren er complimentjes te geven en maakten we met elkaar nog reuzezeepbellen. Ouders waren welkom vanaf 16:00 uur om te zien en horen wat hun kroost had beleefd en de begeleiders te vragen naar belevenissen van de dag. Alle kinderen gingen met een rugtas vol ervaringen naar huis.

Dit geslaagde project werd mede mogelijk door donaties van Stichting Techniek Educatie Delft, Fonds 1818 en het Stimuleringsfonds Pijnacker-Nootdorp. Het project is een samenwerking tussen Young Connection, hét jongeren vrijwilligers-netwerk in Pijnacker-Nootdorp en Stichting Talentweken. Stichting Talentweken heeft tot doel: het organiseren en uitvoeren van talentprogramma’s ten behoeve van basisscholen.

Lijkt het je wat om vrijwilliger te worden bij Young Connection, meld je dan via youngconnection.nl/ik-doe-mee/. Wil je meer weten over de talentweken, kijk dan op talentweken.nl.

Meer berichten