Afbeelding

Zorgen over verspreiding corona bij uitvaarten

Actueel 4.765 keer gelezen

Uitvaartcoöperaties CUVO uit Den Haag en De Laatste Eer uit Delft maken zich zorgen over de mogelijke verspreiding van corona tijdens uitvaarten. Beide organisaties constateren dat nabestaanden en bezoekers bij uitvaarten zich vaak niet houden aan de richtlijnen van het RIVM. In alle emotie is het heel begrijpelijk dat mensen moeite hebben om 1,5 meter afstand te bewaren, men wil elkaar troosten en omarmen. Maar wij zijn bezorgd dat dit uiteindelijk leidt tot verspreiding van het coronavirus en dan ook weer tot nieuwe beperkingen. Daarom doen wij een oproep aan iedereen om zich, ondanks alle emotie, toch aan de richtlijnen te houden, laat ,men weten.

Frank Franse, directeur van de uitvaartcoöperaties: “Wij willen alle mensen oproepen om zich echt aan de richtlijnen te houden. Er mogen nu gelukkig meer mensen bij een uitvaart zijn. Na een lastige periode met een maximum van 30 bezoekers en een verbod op horecavoorzieningen vanwege corona, is het nu wel mogelijk om grotere groepen te ontvangen en weer ons volledige assortiment catering aan te bieden. Maar als de mensen die nu een uitvaart bezoeken te onvoorzichtig zijn, leidt dat er misschien toe dat er later weer beperkingen worden opgelegd. Dat wil niemand. Je hoopt dat we de nabestaanden uitvaarten kunnen blijven bieden waarbij men iedereen kan uitnodigen die men wil en kan napraten met een drankje en een hapje. Er wordt veel gesproken over de mogelijke tweede coronagolf, het zou toch heel wrang zijn als die door uitvaarten wordt veroorzaakt of versterkt.”

Ondanks alle maatregelen, de waarschuwingsborden, speciale bewegwijzering, beperkingen van aantallen bezoekers en aanpassing van de horecavoorzieningen, lukt het onvoldoende om de bezoekers van rouwcentra en crematoria afstand te laten houden. De uitvaartverzorgers roepen de bezoekers altijd op om afstand te bewaren, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor andere bezoekers. Maar in de emotie omhelzen mensen elkaar, pakt men elkaar vast en worden er zo bij het troosten van elkaar grote risico’s genomen op verspreiding. “En we snappen heel goed hoe moeilijk het is voor de mensen, maar onze medewerkers zijn geen politieagenten of beveiligers, zij willen zo goed mogelijk klaarstaan voor alle bezoekers. Zij willen het afscheid zo mooi mogelijk verzorgen. Wij constateren dat het gedrag van rouwenden toch voor risico’s zorgt, voor de bezoekers, maar ook voor onze medewerkers.” Aldus Franse.

Daarom deze oproep aan iedereen die een uitvaart bezoekt. Als iedereen zichzelf bewust is van de risico’s voor zichzelf en voor anderen, dan lukt het hopelijk beter om zich aan de regels te houden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant