Koos van der Elst, Joop van den Berg en Ilona Jense zijn blij dat de klus geklaard is.
Koos van der Elst, Joop van den Berg en Ilona Jense zijn blij dat de klus geklaard is.

Laatste steen voor Pijnacker-Noord: nu is het echt klaar

Actueel 2.749 keer gelezen

Na tien jaar is de herinrichting van Pijnacker-Noord klaar. Buurt voor buurt kreeg de wijk nieuwe riolering en een mooie en groene inrichting. Met de stenen bollen aan de Acacialaan legde wethouder Ilona Jense samen met Koos van der Elst en Joop van den Berg namens de Wijkvereniging Pijnacker-Noord ‘de laatste steen’: een jollebol (speelsteen) in het speellint langs de Acacialaan. Met een speellint langs de Acacialaan is de wijk helemaal af. 

Wethouder Ilona Jense is blij dat alles nu echt is afgerond: “De herinrichting van deze wijk was een flinke klus waar vele jaren werkzaamheden in zijn gaan zitten. Het heeft ook niet alleen maar meegezeten. Denk alleen maar aan de verontreinigingen in de grond, de vele oude kabels en leidingen en een faillissement van de aannemer. Maar ondanks de extra tijd die het kostte om de wijk mooi en netjes te maken, hoor ik veel positieve geluiden van bewoners over het eindresultaat. Dat maakt alle geïnvesteerde energie de moeite waard!”

De renovatie en herinrichting van Pijnacker-Noord was een enorme klus die meer dan tien jaar in beslag heeft genomen. Joop van den Berg van de Wijkvereniging Noord heeft het hele traject van het eerste gesprek en de eerste spade in de grond meegemaakt tot en met de officiële afronding, vorige week donderdag 2 juli langs de Acacialaan.

Helemaal klaar was het allemaal nog niet. Na de eerste jollebol waar Koos van der Elst op de foto zijn voet op laat rusten, zijn er nog flink wat jollebollen bij gekomen. Het speellint strekt zich uit van basisschool De Schatkaart op de hoek Acacialaan/Groen van Prinstererlaan tot de CASA-school en de Josephschool aan het andere uiteinde van de Acacialaan.

Zandbak
Het totale traject heeft dus veel tijd in beslag genomen en soms lagen bepaalde straten wel heel erg lang open. Dat laatste heeft trouwens ook weer een keerzijde, zegt Joop van den Berg. “Ergens in de Heesterbuurt lag een straat zo lang open dat een bewoonster zei: laat het nog maar even zo, want mijn kleinkinderen zijn nu zo lekker aan het spelen in de zandbak hier voor de deur.”

Maandagmiddag 6 juli maakten we nog even een rondwandeling door de wijk met Koos van der Elst, bewoner van de Tilanussingel in de Staatsliedenbuurt en Joop van den Berg die de laatste zestien jaar aan het Park Berkenoord woont maar ook op andere plekken in Noord woonde: Hortensialaan, Goudenregensingel en de Weigelialaan. “Ik ben tussendoor ook nog even vreemd gegaan door aan de Wilhelminasingel te gaan wonen.”

Joop van den Berg is een geboren en getogen Pijnackernaar en Koos van der Elst is heel lang geleden vanuit het Westland in Pijnacker komen wonen. Hij voelt zich er helemaal thuis, evenals zijn vrouw. Koos is overigens nog steeds actief in de Wijkvereniging Pijnacker-Noord. Joop is sinds 2019 geen voorzitter meer. Hij is opgevolgd door Petra Graafland. Overigens heeft Joop bij zijn terugtreden plechtig beloofd dat hij de renovatie van de wijk tot het laatste moment zou begeleiden en meemaken. En dat is gelukt, zoals ook Peter Bol als uitvoerend projectleider van de gemeente er van begin tot eind bij was. Misschien kunnen ze samen een boek schrijven…

Plannenmakerij
Joop weet nog dat de plannenmakerij voor Pijnacker-Noord ergens in 2004 al begon. De allereerste projectwethouder was Kees van der Kraan. Daarna volgde Hans de Jong. Die verrichtte in 2009 een officiële handeling op een speelterreintje bij de Pasteurlaan in de zogenoemde Geleerdenbuurt. Dat was het eerste wijkdeel dat op de schop ging.

De mannen van de wijkvereniging zijn ook blij met de nieuwe oude Noordweg.  

Grappig trouwens dat de verschillende wijkdelen in Pijnacker-Noord allemaal een naam kregen aangemeten. De Geleerdenbuurt, de Heesterbuurt, de Bomenbuurt, de Staatsliedenbuurt, de Berkenbuurt en de Parkbuurt. Voor de renovatie bestonden die namen eigenlijk helemaal niet. Ze zijn door een creatieve geest op het gemeentekantoor bedacht om de wijkdelen van elkaar te onderscheiden. “Woon ik al vreselijk lang aan de Noordweg, nee blijk ik ineens in de Geleerdenbuurt te wonen”, aldus destijds Jan den Uijl in zijn veekoopmansjasje, toen de Geleerdenbuurt ongeveer klaar was qua renovatie.

In het begin ging het allemaal nogal stroef. Bewonersbijeenkomsten in De Acker waarbij de emoties hoog opliepen. De tegenstand tegen de gemeentelijke plannen was vaak aanzienlijk. Wethouder Ilona Jense zei vorige week dat het eigenlijk pas is gaan lopen na fase 1. Met andere woorden: op het moment dat de bewoners er direct en in een eerder stadium van de planvorming bij betrokken gingen worden.

"Je doet die hele renovatie voor de bewoners. Die mensen wonen er en moeten er na de renovatie nog leuker wonen. Bovendien weten de bewoners vaak veel meer van de situatie in hun straat dan de gemeente. Dus is het in meerdere opzichten goed om ze mee te nemen in het proces en ze er helemaal bij te betrekken. De Wijkvereniging Pijnacker-Noord heeft als vertegenwoordiging en spreekbuis van de bewoners in de diverse wijkdelen ontzettend goed werk gedaan. In de planvorming maar ook in de communicatie tussen de gemeente en de bewoners.”

Jense kan zich nog herinneren dat ze voor de verkiezingscampagne van 2010 voor de VVD in Pijnacker-Noord terechtkwam en dat ze daar in hun witte windjackjes met VVD-opdruk de wind flink van voren kregen. Veel mensen waren toen helemaal niet te spreken over hoe het ging.

Hoogwaardige materialen
Joop van den Berg en Koos van der Elst kijken met plezier terug op het hele proces. Ze zijn ook heel goed te spreken over de resultaten. Noord is echt bijzonder mooi opgeknapt. Joop: “Dat geldt eigenlijk voor alle wijkdelen. Er is steeds gekozen voor hoogwaardige materialen.”

Ieder wijkdeel had weer zijn eigen besognes. In Park Berkenoord waren de grenzen tussen privaat en publiek eigendom vervaagd. Er moest juridisch diep worden gegraven om dat allemaal duidelijk te krijgen. Ook in de Heesterbuurt was sprake van zo’n operatie en moesten mensen soms ‘gemeentelijk eigendom’ inleveren. In de Bomenbuurt, omgeving Esdoornlaan, Elzenlaan, bleken de straten van oudsher zo smal dat mensen wat moesten inleveren van hun voortuin om de straat bereikbaar te houden en toch ook voldoende parkeercapaciteit te behouden.

Heel veel bewoners hebben meteen hun eigen tuin opgeknapt. De jaren zestig wijk ziet er na zestig jaar weer uit als nieuw.

Joop van den Berg bleef van begin tot eind op zijn post en zag acht wethouders voorbij komen: Kees van der Kraan, Hans de Jong, Francien van der Jagt, Bert van Alphen, Peter van Haagen, Bernard Minderhoud, Piet Melzer en tot slot Ilona Jense.

De eerste aannemer was Dura Vermeer. Daarna kwam Verhoef Infra en Heijmans heeft de klus geklaard. Zeker in de laatste fase zat er flink gang in. In grote lijn zijn de heren heel content met het resultaat. Overal is als maximale snelheid dertig kilometer ingesteld en dat wordt ook afgedwongen door de inrichting van de straten. Ze zijn heel tevreden over de inrichting van de oude Noordweg. Door de keuze van de straatsteen is het oude karakter gehandhaafd en het parkeren is heel mooi opgelost met grastegels.

Hier en daar is nog wel iets te verbeteren: de zandbakken bij de flat aan de Vogelkerslaan waaien steeds leeg. Dat moet anders, zegt Koos. Waar het fietspad van de Noordweg overgaat in Nootdorpseweg, mag het in donker wel wat lichter. Het zijn kleinigheden. Over de hele linie is Pijnacker-Noord weer een prachtwijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant