Logo telstar-online.nl
Harry geconcentreerd aan het werk.
Harry geconcentreerd aan het werk.

Ander Gezicht op Delft van Harry Kortekaas

  •   687 keer gelezen   Actueel

Ook de Pijnackerse kunstenaar Harry Kortekaas is uitverkoren voor de expositie ‘Andere Gezichten op Delft’ die in het Vermeer Centrum aan de Voldersgracht te zien is van 1 juli tot en met 30 september 2020. Op een totaal van 194 inzendingen zijn 24 kunstwerken geselecteerd.

In de krant van vorige week, woensdag 1 juli, stond al een verhaal over Rein Meijer en Theo van den Bulk, twee kunstenaars uit Pijnacker die ieder met hun eigen werk deelnemen aan de expositie. Nu blijkt dat ook het werk van een andere Pijnackernaar, Harry Kortekaas, tot de uitverkoren 24 kunstwerken behoort. Ook Harry ging aan de slag met de uitdaging een eigen ‘Gezicht op Delft’ te creëren. Dat is de titel van een van de beroemdste schilderijen van Delftenaar Johannes Vermeer, een schilder uit de zeventiende eeuw. Bij Harry gaat het niet om een schilderij maar om een beeldhouwwerk. 

Zelf zegt hij hierover: “Het werk dat ik heb gemaakt, ontstond in mijn hoofd toen ik las over de tentoonstelling. Direct zag ik het beeld voor me. Als ik beeldhouwer heb ik een reliëf gemaakt. Het stelt de plattegrond van Delft van rond 1650 voor met daarop een portret van een jonge vrouw in klederdracht uit die tijd. Zowel het reliëf als het kopje is uit gips gemaakt. Om het een oud uiterlijk te geven, heb ik het geheel gekleurd met sterke thee, English Breakfast. Je zet een glas sterke thee en als het afgekoeld is, breng je de thee met een brede penseel op het droge gips aan. De vloeistof trekt erin en het gips wordt bruin. Omdat het niet overal dezelfde dichtheid heeft, wordt het niet egaal bruin en daardoor ontstaat het oude karakter.” 

In het dagelijks leven is Harry Kortekaas 3D-modelleur bij een ingenieursbureau. In zijn vrije tijd doet hij aan beeldhouwen. Dat deed hij al als kind toen hij Paaseiland-koppen sneed uit open haard hout blokken. Hij heeft twee jaar aan de Vrije Academie in Den Haag gewerkt. Later kwam hij op het atelier van Gaila Pander aan de Katwijkerlaan in Pijnacker terecht waar hij in een groep meedoet aan de zogeheten atelierwerkavonden. Harry maakt zowel mens- als dierfiguren, maar ook geometrische vormen. Zijn werk is figuratief met een meer of mindere mate van abstractie. 

Hij werkt voornamelijk in steen, zowel hardere als zachtere steensoorten, maar ook met hout, gips en klei. Vaak werkt Harry ideeën eerst uit door middel van kleischetsen waarvan hij werktekeningen maakt. Daarna gaat hij op zoek naar een geschikte steen. Het komt echter ook voor dat hij de steen laat spreken en het beeld eruit haalt dat er al in zat. Beeldhouwen is voor Harry vooral een manier om de dingen die hij ziet vorm te geven. Meer voorbeelden van zijn werk zijn te vinden op zijn website hpk-beelden.nl.

De expositie Andere Gezichten op Delft is vanaf 1 juli dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur te zien in het Vermeer Centrum Delft, Voldersgracht 21, 2611 EV Delft, +31 (0)15-213 8588; info@vermeerdelft.nl.

Meer berichten