"Genoeg is genoeg" zo viel er te lezen voor de deur van Rondom Wonen.

Protest voor deur Rondom Wonen 'stemmingmakerij'

Actueel 2.244 keer gelezen

Pijnacker - Een handjevol huurders van Rondom Wonen heeft, onder aanvoering van de politieke partij SP, de stoep van de woningcorporatie ondergetekend. "Genoeg is genoeg", zo viel er met grote letters te lezen.

"We willen dat Rondom Wonen in deze coronacrisis geen huurverhogingen uitvoert. De huren zijn al extreem hoog en de woonlast ligt voor de meeste huurders hoger dan die voor mensen met een koophuis", zegt Karin van Galen-Oostrum namens de SP.

Directeur Lucas de Boer vindt de ludieke actie voor "zijn" deur geen probleem. "Ik heb ze bedankt voor de mooie tekening, maar ze hadden ook gewoon kunnen bellen of mailen hoor", zegt hij. Inmiddels is er op initiatief van de wooncorporatie een afspraak gemaakt om een en ander uit te leggen, maar uiteraard ook om te luisteren naar de zorgen van de huurders.

Toch wil de directeur nu al graag wat dingen rechtzetten en vooral nuanceren, want er zijn nagenoeg geen problemen onder huurders door de coronacrisis. Dit argument noemt hij dan ook 'politieke stemmingmakerij'. "Zo'n 98 procent van onze huurder wordt financieel helemaal niet getroffen door de crisis, zo blijkt. Waar dit wel het geval is, wordt direct maatwerk geleverd, zoals bij een taxichauffeur die aantoonbaar minder inkomsten heeft. Daar zitten wij bovenop."

Daarnaast is de kostenstijging/huurverhoging van 2,6 procent (inflatie) feitelijk niet eens genoeg om op de langere termijn de woningcorporatie überhaupt in de lucht te houden. "Dit jaar betalen wij als Rondom Wonen 2 miljoen aan overheidsheffingen. Dat wordt op de lange termijn 5 miljoen, omdat de Vennootschapsbelasting erbij komt"', legt hij uit. In de Tweede Kamer wordt daar momenteel heel wat strijd over geleverd, omdat dit niet alleen een lokaal, maar een landelijk probleem is. De lasten voor woningcorporaties worden steeds hoger en dat komt uiteindelijk voor rekening van de huurders. "Onderzoek heeft aangetoond dat Haaglanden in 2025 al een fors probleem gaat krijgen." 

De Boer pleit dan ook voor een lastenverlichting vanuit de overheid, zodat de huren betaalbaar blijven. Het is dus indirect de overheid die momenteel zorgt dat woningcorporaties in een wurggreep zitten. Het protest van de SP is nobel, maar zou meer op zijn plek zijn voor de deuren van de Tweede Kamer.

De provincie, gemeenten, woningcorporaties en huurders in deze regio verwachten van de minister dan ook daadkrachtige vervolgstappen voor zowel de korte als de lange termijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant