Logo telstar-online.nl
Thea Hoogstraaten helpt mensen door middel van kunstzinnig therapie.
Thea Hoogstraaten helpt mensen door middel van kunstzinnig therapie.

Kunstzinnig in Atelier Zinvol

  •   362 keer gelezen   Actueel

Midden in Pijnacker is sinds kort Atelier Zinvol, praktijk voor kunstzinnige therapie gevestigd. Er kwam eind 2019 via Rondom Wonen een kleine bedrijfsruimte vrij en Thea Hoogstraaten besloot de stap naar zelfstandigheid te wagen. Waar? Aan het Acaciahof 6.

Zij vindt het belangrijk om levendig en nieuwsgierig te blijven en telkens weer kennis op te doen. Na jarenlang mensen geïnspireerd te hebben tot creativiteit ontdekte zij meer te kunnen betekenen voor mensen. In de vierjarige studie tot kunstzinnig therapeut aan de Hogeschool van Leiden vond zij die mogelijkheid.

Kunstzinnige therapie wordt ingezet bij vraagstukken die te maken kunnen hebben met ontwikkeling, keuzevragen, zingeving, persoonlijk dilemma’s, lichamelijke - of psychische klachten. Bij het intakegesprek wordt met de cliënt naar de hulpvraag gekeken. Daarnaast heeft de therapeut geleerd het hele plaatje: het fysieke, het handelen en de biografie te zien. Er wordt een behandelplan opgemaakt. De therapeut maakt bewust gebruik van de eigenschappen van de materialen.

Eigenschappen en werking
Er ontstaat een driehoek tussen cliënt, kunstzinnige werk en de therapeut. Elk materiaal heeft andere eigenschappen en werking. Zo kun je je voorstellen dat het boetseren van klei door het directe contact met je handen en de kracht die je op moet brengen om het te vormen een andere werking heeft dan bijvoorbeeld schilderen. Het schilderen met een penseel in vloeibare verf vraagt lichamelijk veel minder kracht en schept door het penseel ook een andere afstand tot het werk. Hier staat de werking van de kleuren voorop. Het natekenen met potloden en nauwkeurig moeten observeren vraagt iets anders dan met je vingers de zachte pastelkrijt in het papier wrijven. Het vijlen van speksteen, driedimensionale kijken en beslissen wat mag worden weggeschuurd en wat moet blijven, vraagt om bedachtzaamheid maar ook fysieke kracht. Terwijl bij het vilten van wol juist de warmte en zachtheid via de handen voorop staat. Er worden ook verhalen en creatief schrijven ingezet of met collages gewerkt.

Voor mensen die het moeilijk vinden om te praten of al veel gesprekstherapie hebben gehad kan het verhelderend werken om thema’s zichtbaar te maken. Talent is overigens niet vereist maar wellicht komt dat naar boven.

Enkele voorbeelden: Zo was er een cliënt die tijdens de sessie de opmerking maakte dat zij het bijzonder vond dat in haar werk zichtbaar werd dat zij zichzelf begrensde. Iets wat haar nu bewust werd in haar dagelijks leven. Nu kan zij dit patroon doorbreken en oefenen aan het werk. Een gezin waarvan de moeder ongeneeslijk ziekte was, heeft aan een familieschildering gewerkt. Op het laatst kon de moeder zelf niet meer schilderen maar wel te midden van het gezin de voltooiing van het kunstwerk meemaken. Zo ontstond voor het achtergebleven gezin een dierbare- maar ook tastbare herinnering.

Weer blij zijn
Een vluchtelingenkindje dat onder sterke spanning leed, en zich uit kon leven met kleur en klei gaf aan dat ze eindelijk weer blij kon zijn. Tijdens de lockdown in Coronatijd wist Thea Hoogstraaten, net als andere ondernemers, met moeite het hoofd boven water te houden. Zij zegt dat het van belang is dat hulpverlening voor mensen blijft bestaan. We mogen de impact van deze tijd niet onderschatten. Het brengt meer angst, onrust, depressie en rouw te weeg.

Kunstzinnige therapie is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 5 jaar. Het wordt via het PGB vergoed en ook door de meeste aanvullende Zorgverzekeringen geheel of gedeeltelijk. Is er interesse en wil je eerst meer informatie, dan kun je vrijblijvend bellen of mailen.

Contact
Thea Hoogstraaten
info@atelierzinvol.nl 
tel 0610646569

Atelier Zinvol
Acaciahof 6
2641BC Pijnacker
www.atelierzinvol.nl 

Meer berichten