Logo telstar-online.nl
Theo van den Bulk en Rein Meijer zijn er best trots op dat hun werk vanaf nu in het Vermeer Centrum in Delft te zien is.
Theo van den Bulk en Rein Meijer zijn er best trots op dat hun werk vanaf nu in het Vermeer Centrum in Delft te zien is.

Werk Theo van den Bulk en Rein Meijer naar Vermeer Centrum

  •   737 keer gelezen   Actueel

Pijnacker - Op een totaal van 194 inzendingen zijn 24 kunstwerken uitverkoren om in de periode juli tot en met september tentoongesteld te worden in het Vermeer Centrum in Delft. De zeventigers Rein Meijer en Theo van den Bulk behoren tot de 24 happy few wier werk waardig is geacht om gezien te worden. Een gesprek met twee ‘kunstzinnige pensionado’s’.

We ontmoeten Rein en Theo bij Zorgkwekerij Bloei aan de Europalaan, een zoete inval waar Theo als vrijwilliger werkt na een loopbaan bij de Rijksgebouwendienst en een vervolg als lijstenmaker bij Boekhandel Van Atten. Rein Meijer heeft een carrière achter de rug bij de politie die begon in 1964 waarbij hij de laatste decennia vooral actief was op het gebied van veiligheidsbeleid. Naast en tussen hun werk hebben deze heren altijd getekend, geschilderd of zelfs ‘beeldgehouwen’. Het levenloze bewijs hiervan is te zien pal voor het woonhuis van Theo en zijn echtgenote aan de Hesselt van Dinterlaan in Pijnacker. Daar staat een neushoorn te pronken die ook hun vorige woning aan het Leyenburg bewaakte. Theo en Rein tekenen, schilderen en etsen al hun hele leven. Ze zeggen allebei dat ze er helemaal in op kunnen gaan. Als ze eenmaal in het creatieve maakproces zitten, valt de rest van de wereld helemaal weg. Dan is er niets anders meer dan wat ze maken, ongeacht plaats en tijd. Samen met Roos van der Meijden, zij is professioneel kunstenaar te Pijnacker, had Rein Meijer vorig jaar nog de eer om in het Rijksmuseum te hangen. In zijn geval met een moderne Nachtwacht, waarbij de notabelen in spijkerbroek waren vereeuwigd.

Het werk van Rein Meijer. De herfstzon brak ineens fel door en dat bezorgde de voormalige politieman een scherp eigen ‘gezicht op Delft’.

Theo en Rein maken allebei allerlei verschillend werk. Ook hun beider deelname aan het Vermeer Centrum Project ‘Creëer je eigen Gezicht op Delft’ heeft tot een heel verschillende uitwerking geleid. Theo van den Bulk heeft gekozen voor een bijzondere combinatie van ‘Het meisje met de parel’ en ‘Gezicht op Delft. Hij heeft gekozen voor gevouwen papier, waarbij hij het Gezicht op Delft met een fineliner heeft getekend en Het meisje met de parel met een kleurpotlood. Beide in Delfts Blauw. Het bijzondere van het werk is dat hij het zo heeft geconstrueerd dat je afhankelijk van je standpunt als kijker of het ene werk ziet of het andere. Als je er langs loopt, lopen Zicht en Meisje als het ware in elkaar over. Het is lastig uitleggen, dus ga gewoon maar even kijken bij het Vermeer Centrum. Theo: “Gezicht op Delft was een beetje de basis van deze actie en Het meisje met de parel heb ik gekozen omdat er veel te doen is geweest over dit werk en omdat het toch een heel bijzonder werk is. Ze blijft je aankijken.”

Theo van den Bulk is met gevouwen papier aan de slag gegaan. Als je er langs loopt verschuiven de beelden.

De inzending van Rein Meijer is weer heel anders. Hij is aan de slag gegaan met een foto die hij een paar jaar terug ergens in de herfst maakte van De Markt in Delft, staande naast het gemeentehuis met zicht op het rechterdeel van de Markt met op de achtergrond de Maria van Jessekerk aan de Burgwal.

“Het was zo’n moment dat de lucht zwaar is van herfstwolken en dat juist op dat moment de lage zon ineens heel fel doorkomt. Het licht was zo ontzettend bijzonder dat ik er meteen een foto van maakte. Twee tellen later was het alweer voorbij. Het was ook best heel lastig om dat licht goed op het doek te krijgen. Het allerlastigste was het perspectief. Roos van der Meijden heeft mij een trucje geleerd met verdwijnpunten die je met een touwtje kunt bepalen. Het was een hele klus maar als het dan wordt uitgekozen als een van de 24 werken die mogen worden geëxposeerd, dan was het de moeite meer dan waard”, zegt Rein. Rein is 77 en Theo 75, maar allebei nog heel vitaal en volop genietend van van alles en heel actief met ‘de kunsten’. Ze zijn beide voortdurend met meerdere werken tegelijk bezig, soms wel vijf tegelijk. Ze gaan geen uitdaging uit de weg. Theo en Rein vinden het heel leuk om zich te verdiepen in hoe andere kunstenaars het aanpakken. De favoriet van Theo is Jan Schoonhoven die veel in 3D werkte. Voor Rein is de Rijswijkse etser Hermanus Berserik een held. Vooral omdat het vaak niet lijkt te kloppen, maar uiteindelijk toch wel. Een schoorsteen die te scheef lijkt, terwijl bij betere beschouwing alles een beetje scheef staat. “Over ieder detail is nagedacht. Dat vind ik bijzonder”, zegt Rein.

De heren kunnen heerlijk ‘begeesterd’ over hun vak praten. Theo: “Ik kan genieten van wat zo’n Mondriaan en Esscher doen. Het lijkt heel eenvoudig maar toch gaat er een enorme ontwikkeling aan vooraf, voordat ze tot die schijnbare eenvoud gekomen zijn.” Ze vinden het wel eens lastig om met een werk te beginnen. “Als het idee er eerst maar is”, zegt Theo. De mannen vinden het ook grappig om te zien en te horen hoe het publiek reageert. Ze vinden het prachtig dat tijdens zo’n expositie mensen het over hun werk hebben. “Iemand zei eens over een bootje in het ijs: het onderste deel vind ik mooi en de bovenkant niks aan”, zegt Rein. Theo vindt het prima als mensen kritiek hebben op zijn werk. “Als er niks gezegd wordt, spreekt het niet aan. Het is juist mooi als de meningen uiteenlopen. Dan maakt het blijkbaar toch iets los wat je maakt.” Intussen hebben de heren hun Vermeerwerkstuk naar het Vermeer Centrum gebracht. Dat moest uiterlijk 25 juni gebeuren. Ze zijn benieuwd hoe het uit de verf komt.

De expositie Creëer Je eigen Gezicht op Delft is vanaf 1 juli dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur te zien in het Vermeer Centrum Delft, Voldersgracht 21, 2611 EV Delft, +31 (0)15-213 8588; info@vermeerdelft.nl

Meer berichten