Logo telstar-online.nl
Bobbie Hoeve op de plek des onheils. (Foto: Martijn Mastenbroek)
Bobbie Hoeve op de plek des onheils. (Foto: Martijn Mastenbroek)

Bobbie redt man uit zinkende auto

  •   2186 keer gelezen   Actueel

Lansingerland - Hij is pas zestien jaar oud, maar nu al de held van buurgemeente Lansingerland. Bobbie Hoeve bedacht zich afgelopen vrijdagavond geen moment toen een auto in het water belandde aan de Lange Vaart in Bleiswijk. Hij sprong de sloot in en redde zo vrijwel zeker het leven van de bestuurder.

"Ik was de honden aan het uitlaten toen ik een heleboel kabaal hoorde. Achter mij hoorde ik vervolgens een enorme plons. Toen wist ik meteen dat het mis was", vertelt de kordate Bleiswijker. De bestuurder van een personenwagen was uit de bocht gevlogen op de kruising Heulslootweg/Edisonlaan in Bleiswijk. Dwars door de hoge rietkraag belandde hij in het water. Als niemand het ongeluk had zien gebeuren, was hij mogelijk pas veel later ontdekt. "Mijn vriend Ties Koelemij belde 112 en ik ben het water ingegaan. Die man was helemaal in shock. Ik kreeg de autodeur niet meteen open en heb hem via het raam eruit getrokken. Dat was nog een hele klus, want zijn been zat vast onder het stuur."

Ondertussen was de wagen van het slachtoffer al aan het zinken. Met hulp van Ties en omstanders is Bobbie samen met de bestuurder uiteindelijk aan de kant getrokken. De automobilist was behoorlijk onderkoeld geraakt en is vervoerd naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt hoe de man uit de bocht kon vliegen. Volgens Radio Rijnmond had de bewuste bestuurder een slokje teveel op, hetgeen mogelijk een rol heeft gespeeld bij het ongeluk.

Het had allemaal heel anders kunnen aflopen, beseft ook de redder. "Even later lag de auto namelijk helemaal onder water", zegt Bobbie maandag op de plek des onheils. Hij wijst naar de gehavende rietkraag en verse bandensporen. Bobbie kreeg van de lokale brandweer meteen een dik compliment voor zijn heldendaad.

Op de vraag of hij zelf ook wel een baan als hulpverlener ziet zitten, zegt hij: "Zeker! Mijn vader heeft altijd bij de brandweer gezeten. Ik ben net geslaagd op de Melanchthon Business School en ga na de zomer een opleiding doen in de beveiliging. Het mooiste lijkt mij om later te werken met een politiehond, dat is wel iets wat ik zie zitten."

De auto wordt uit het water getakeld. (Foto: Spa Media)

Het incident van afgelopen weekend heeft hem nog meer overtuigd om hulpverlener te worden. "Die adrenaline bevalt mij wel", lacht de nuchtere Bleiswijker. Wat ons betreft komt hij dan ook in aanmerking voor de Heldenpenning van de gemeente Lansingerland!

Ook voor persfotografen Olav Spa en Jim Scheffers ging de hulpverlening vóór het maken van een plaatje. Ze waren samen bezig met een fotoklus zo'n 300 meter verderop en kregen via het alarmeringssysteem voor journalisten een melding door. Ze snelden meteen naar de locatie.

"We hebben eerst geholpen met het toedekken van de redder en het slachtoffer met foliedekens, zodat ze het weer een beetje warm kregen." Pas daarna gingen de fotografen aan de slag met het vastleggen van het incident.

Meer berichten