Op de Casa-school beleven ze veel plezier aan het houden van kippen en konijnen.
Op de Casa-school beleven ze veel plezier aan het houden van kippen en konijnen.

Wie neemt de haan van de Casa-school in Pijnacker Noord over?

Actueel 1.567 keer gelezen

De historie herhaalt zich: zes jaar geleden waren er ook al klachten over de toenmalige haan van de onder- en middenbouw van de Casa-school aan de Goudenregensingel. Destijds was de oplossing dat de haan naar kweker ‘lange Jan Termorshuizen’ langs de Delftsestraatweg werd gebracht. Die keek niet op een kip of een haan meer of minder.

Maar ja, deze legendarische dorpsfiguur met zijn blauwe stofjas is er niet meer en zijn veestapel ook niet. Het is stil langs ‘het kaatje’ aan de overkant van het water en zo stil zal het binnenkort ook bij de Casa-school zijn. Althans wat het gekukel betreft. De schoolleiding heeft besloten dat de haan weg gaat. De vraag is alleen: wie neemt hem over? Het afgelopen weekend bleek dat er klachten waren over het gekukel van de haan. Soms blijkt het beest al ’s nachts om half drie met kukelen te beginnen. Bijna iedereen kan zich voorstellen dat dit voor de woonomgeving niet prettig is. Ook de leiding, de docenten en de 230 leerlingen van de school begrijpen dat goed. Ze zijn er wel een beetje verbaasd over dat de school zelf nooit een klacht heeft gehoord terwijl ‘het haantje’ toch al een jaartje actief is.

De klachten kwamen binnen bij de redactie van de Telstar en die heeft ze met de schoolleiding gedeeld. CASA hoefde er niet lang over na te denken. De haan gaat weg, ook al is dat volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) geen verplichting meer. De APV is in 2017 aanzienlijk aangepast en daarbij is ‘het hanenverbod in de bebouwde kom’ komen te vervallen.

Dat verbod is destijds in de periode van burgemeester Rik Buddenberg ingevoerd, toen aan de Veenweg in Nootdorp een bewoner een hele rits hanen had die voor nogal wat ‘verbale overlast’ zorgden voor de nieuwkomers aan de achterzijde van de Veenweg. Toen daar nog tuinbouw was, had (bijna) niemand last van die hanen maar toen er een woonwijk was ‘verrezen’ lag dat anders. De haan van de Casa-school viel ook onder het bebouwde kom verbod en is toen dus door een aantal leerlingen bij lange Jan gebracht en daar achtergelaten.

Destijds was Sabrina als pedagogisch medewerker van de school bij deze zaak betrokken en dat is zij nu weer, samen met collega Meja. Sabrina vertelde maandagmiddag dat ze bij Casa aan de Goudenregensingel konijnen en kippen hebben. Het idee is om de kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met huisdieren en hoe deze dieren leven, ook qua voortplanting. Een jaar geleden heeft de school de kippen een aantal eieren laten uitbroeden en toen bleek dat er drie haantjes bij zaten. “We hebben er één aangehouden omdat we het weer eens wilden proberen. Het beest kukelt best behoorlijk maar dat hij al zo vroeg in de ochtend begint, wist ik niet. Om half drie ’s morgens ben ik nog niet op school”, aldus Sabrina die net als schooldirecteur Tessel alle begrip heeft voor de klachten vanuit de buurt. De haan gaat dus weg, maar de school en de leerlingen houden nog een aantal kippen over die door de leerlingen keurig worden verzorgd en bijgehouden. En dat geldt uiteraard ook voor de konijntjes.

Iedereen bij de school wil het liefst dat de haan blijft leven. Bij deze daarom de oproep of iemand het beestje wil overnemen. Dat kan door een mail te sturen naar de school: directie@casaschool.nl. Op Telstar Online wordt wisselend op het bericht gereageerd. Sommigen begrijpen het wel, anderen vinden het gezeur. Er zijn ook mensen met suggesties over hoe je een haan ’s nachts stil kunt houden. Maakt voor de school niet uit: de haan gaat! De vraag is alleen nog: waarheen?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant