Peter Bloemberg met wat losse materialen die nog onder de auto lagen. De katalysator was verdwenen.
Peter Bloemberg met wat losse materialen die nog onder de auto lagen. De katalysator was verdwenen.

Diefstal van katalysatoren in Nootdorp en Pijnacker

Actueel 2.647 keer gelezen

Zeker drie autobezitters in Nootdorp en Pijnacker zijn de afgelopen week het slachtoffer geworden van diefstal van hun katalysator en roetfilter. In de nacht na Tweede Pinksterdag werd een personenauto te grazen genomen bij het parkeerterrein naast de ingang van het afvalbrengstation van Avalex. 

Bewoner Bas van Buijtene van de Molenweg bemerkte dinsdagmorgen na Pinksteren dat er iets niet in orde was met zijn auto. Die maakte een heel raar geluid. Nader onderzoek wees uit dat onder zijn auto de katalysator weg was. Een schadepost van 1.100 euro waar hij gelukkig grotendeels voor verzekerd is.

“Ze hebben onze auto waarschijnlijk opgetild met een krik en toen aan de onderzijde met een hydraulische schaar de katalysator weggeknipt. Het is een heel ernstige vorm van criminaliteit. De mensen die dit doen, krijgen bij een metaalhandelaar hooguit vijftig tot honderd euro voor wat ze inleveren, terwijl de schade meer dan het tien- tot twintigvoudige is. Wat mij betreft straffen ze die gasten heel zwaar. In de krant lees je dat ze er met een lichte taakstraf vanaf komen.”

Bendes
Het verhaal gaat dat het Oost-Europese bendes zijn die dit soort dingen doen. In maart zijn bij een controle in de buurt van Deventer enkele Bulgaren tegen de lamp gelopen. Zij hadden hun hele kofferbak vol met katalysatoren. De krant De Stentor meldde toen ook dat deze mensen alleen worden vervolgd voor heling, omdat diefstal niet te bewijzen is. Dan moeten ze op heterdaad worden betrapt. Bas van Buijtene zegt nog dat ze toeslaan op stille plekken, zoals het parkeerterreintje bij Avalex. In het weekend bleek echter dat deze boeven ook op minder stille plekken gerust in actie komen.

Woningstoffeerder Frank Kluiters vond zijn Volkwagenbus in de straat waar hij woont, de Albert Schweitzerlaan in Pijnacker–Noord, zondagmorgen aan zonder katalysator en roetfilter. Ergens tussen half twaalf en twee uur in de nacht van zaterdag op zondag kwamen de dieven in actie: katalysator en roetfilter weg. Al met al een schadepost van tegen de 5.000 euro. En maandagmorgen bleek dat Peter Bloemberg van het verwarmingsinstallatiebedrijf Klimaatec hetzelfde was overkomen, thuis aan de Rommesingel in Pijnacker-Noord. Zijn Mercedes Sprinter staat bij zijn garage, recht tegenover zijn woonhuis.

Raar geluid
“Ik startte de bus en dacht: wat een raar geluid maakt die? Ik dacht dat er iets met de uitlaat was. Ik dacht: ik rijd meteen even naar Autobedrijf MEBU in Nootdorp om die uitlaat te laten maken. Intussen belde mijn vrouw dat er op de plek waar de bus gestaan had nog het een en ander aan spullen lag. Bij MEBU constateerden ze dat de katalysator en de roetfilter er tussenuit gehaald waren. Je kan dan nog wel een beetje rijden maar eigenlijk gaat het niet. Alles wordt veel sneller heet en het zou zelfs kunnen gebeuren dat er uitlaatgassen de cabine in komen. Dat moet je niet hebben.”
Peter is vanaf MEBU in Nootdorp weer naar huis gereden en zodra MEBU de vervangende spullen in huis heeft, laat Peter de auto zo snel mogelijk herstellen. Gisteren zou hij met zijn personenauto naar de klanten gaan. Bij kleine klusjes gaat dat nog maar bij grotere karweien heeft hij de inhoud van de bus nodig.

Gelukkig is hij goed verzekerd voor dit akkefietje: het valt onder diefstal en daar is hij voor verzekerd. Wanneer de boeven hebben toegeslagen, weet Peter niet exact. Tussen vrijdagmiddag en maandagmorgen moet het gebeurd zijn.

Overigens denkt Peter Bloemberg zeker 3.500 euro schade te hebben. Ook hij vindt dat dit soort activiteiten zwaar bestraft moeten worden. De vraag is: welke auto’s lopen gevaar? Vooral die auto’s waar de boeven er vrij gemakkelijk bij kunnen. Een auto helemaal open maken werkt niet. Ze willen snel en efficiënt onder de auto hun knipwerk kunnen doen. Een internetbericht zegt dat met name hybrides in trek zijn. Auto’s met een hybride aandrijflijn hebben katalysatoren die gemaakt zijn van onder meer platina, palladium en rodium. Dat zijn materialen die geld opleveren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant