Logo telstar-online.nl
Als ze weer open mogen, springen ze een gat in de lucht.
Als ze weer open mogen, springen ze een gat in de lucht.

Balletstudio wil open: dansles veiliger dan boodschappen doen!

  •   keer gelezen   Actueel

Belinda van Trier eigenaar van Balletstudio Belinda wil duidelijkheid over wanneer zij de danslessen in CulturA & Zo weer kunnen hervatten. Diverse sectoren weten al waar ze aan toe zijn. Voor de ruim 3000 dansscholen in Nederland lijkt er geen landelijke consensus te zijn. In de ene gemeente mogen dansscholen weer open en in de andere gemeente niet. Samen met hun 1,4 miljoen leerlingen eisen de dansschooleigenaren duidelijkheid van het kabinet.

Valt dans onder cultuur, dan mogen dansscholen per 1 juni dertig mensen ontvangen. Valt dans onder sport, dan blijven ze vooralsnog tot helaas tot 1 september gesloten. Belinda van Trier zegt het nog niet te weten, want de danssector wordt nergens genoemd in het overzicht van versoepelingen. "Professionele dansers mogen al wel repeteren mits ze 1.5 meter afstand houden. Zij hoeven zelfs niet tot 1 juni te wachten. Het is niet uit te leggen aan onze leerlingen die wekelijks voor hun plezier dansen. Ze bewegen immers toch een stuk minder intensief dan de beroepsdansers. En in de balletschool zijn alle soorten dans terug te brengen tot "matig intensief bewegen" stelt de dansdocent.

Het landelijke beleid voor kinderen tot 12 jaar is nog onduidelijker. Zij mogen in de kinderopvang, op school en op de BSO al wel binnen dansen, maar nog niet in hun eigen dansstudio onder leiding van de dansdocent. Omdat er al wel buiten gedanst mag worden krijgen de kinderen bij Balletstudio Belinda nu buiten dansles. “Buiten in de voetbalkooi van RKDEO en op het terrein van IJsclub Nootdorp kunnen onze leerlingen met voldoende afstand dansen. De reacties van onze locatiebeheerders zijn overwegend positief. Maar liever geven we natuurlijk in de balletstudio zelf les. In onze goed geventileerde balletstudio. Buiten dansen is verre van ideaal”.

Dansles veilig
Samen, op gepaste afstand een dansles volgen is volgens Belinda van Trier van Balletstudio Belinda veiliger dan boodschappen doen. Belinda is niet de enige met vraagtekens over de situatie: ruim 1500 andere dansprofessionals sloten zich inmiddels aan bij de nieuwe alliantie Dansondernemers Nederland. “Dat is het enige voordeel aan deze situatie. Door de coronacrisis zijn alle dansschooleigenaren eindelijk verenigd, ongeacht de dansstijl waarin wij lesgeven.” De dansondernemers overhandigden op 11 mei het Basisprotocol Dans aan de ministeries van VWS, OCW en EZK. Met dit protocol kan er vanaf 1 juni veilig lesgegeven worden aan kinderen, volwassenen en paren. “We willen nu snel groen licht om open te gaan” aldus Belinda van Trier.

Dans bevordert gezondheid
Juist in een tijd waarin de volksgezondheid onder druk staat, is het belangrijk dat we weer lekker gaan dansen en bewegen. Volgens beweegprofessor Scherder zou dit de oplossing zijn tegen de pandemie van het stilzitten, die de wereld al sinds 2012 in haar greep houdt. Matig intensief bewegen is goed voor lichaam en geest, zorgt voor een sterk immuunsysteem en haalt mensen uit een sociaal isolement. Een belangrijke toegevoegde waarde van dans is de combinatie van bewegen, denksport en muziek. Dit is goed voor het brein en het heeft een bewezen positief effect op aandoeningen als parkinson en dementie.

Belinda vindt dat zowel dansen voor kinderen, volwassenen en paren snel weer toegestaan moet worden. “Dat kan met een partner uit hetzelfde huishouden of met een vaste danspartner. Als het RIVM zelfs sex in coronatijd bespreekbaar maakt, dan moet het dansen met altijd dezelfde danspartner toch ook geen probleem opleveren. We staan klaar om de lessen van buiten weer naar binnen te verplaatsen. Al kunnen er minder leerlingen tegelijk les krijgen, we hebben zin om weer de studio in te gaan en ik zal er alles aan doen om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.”

Meer berichten