Mondkapjes aan de waslijn, een surrealistisch beeld, maar helaas sinds enkele maanden de keiharde waarheid.
Mondkapjes aan de waslijn, een surrealistisch beeld, maar helaas sinds enkele maanden de keiharde waarheid.

Leden lokaal Burgerpanel buigen zich over impact coronacrisis

Actueel 504 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - De redactie van deze krant heeft in samenwerking met Top Onderzoek aan meer dan 1200 inwoners vragen en stellingen voorgelegd over de impact van de coronacrisis. De gevolgen voor onze dorpsgenoten zijn groot, maar ze blijven positief ingesteld, zo blijkt.

Op de vraag: in hoeverre maakt u zich zorgen over het coronavirus? antwoordt 47 procent van de respondenten: Ik maak mij weinig zorgen. Daarentegen maakt 43 procent zich wel veel zorgen."Ik maak mij zorgen over het minder sociale gedrag in zijn algemeenheid op straat en in de winkels. De 1,5 meter afstand wordt regelmatig niet aangehouden", zo schrijft een dorpsgenoot. Een ander panellid laat weten: "Mijn zus in Limburg is er zaterdag aan overleden, ik ben niet bang, maar wel voorzichtig."

Lakse houding
Over welke zaken maken onze inwoners zich de meeste zorgen? Een meerderheid van de respondenten zegt direct: mijn familie, kennissen en vooral ouderen. Er is ook een hoop commentaar op de lakse houding in de gezondheidszorg. "Ik werk op een corona-afdeling en dat nekt mij mentaal. Angst om te werken? Vanwege te weinig goede beschermingsmiddelen!", schrijft iemand.

Het allemaal niet willen weten
Versoepeling van de maatregelen en adviezen zorgt voor verdeeldheid onder de inwoners. 71 procent van de dorpsgenoten ziet een versoepeling zitten. Maar de tegenstanders zijn fel: "Die nonchalante houding van steeds meer mensen die het allemaal niet willen weten of hun kop in het zand duwen aangaande de gevaren. Het zijn levens waarmee wordt gespot!"

Ergernis sportscholen
Sportscholen moet nog tot minimaal 1 september dichtblijven. Dit zorgt voor grote ergernis: "Gezondheid draait niet alleen om corona. Er zijn heel veel mensen afhankelijk van de sportschool voor hun fysieke en mentale gezondheid. Buiten sporten is voor de meeste helemaal niet toereikend dus geen vervanging", meldt iemand. "Met badminton kan je makkelijk 1,5 meter afstand houden maar mogen we toch niet doen. Buiten badmintonnen voor volwassenen is niet te doen", vindt een ander.

Thuiswerken
Werkt u momenteel vanuit huis? Ook deze vraag hebben wij voorgelegd aan de burgerpanelleden van Telstar/Eendracht. 28 procent zegt: Ja, ik werk alles vanuit thuis. Hoe dit bevalt? Een grote meerderheid is zeer positief! "Op kantoor is het vrij druk, veel lawaai. Nu geen file, stoplichten, heerlijk je eigen ritme. En ik kan nog steeds iedereen bereiken via Teams, Skype of telefoon", tekent een burgerpanellid op. "Ik zou meer vanuit huis willen werken, maar dat wil mijn werkgever niet, hoewel het technisch mogelijk is", zegt een ander.

Afstand
Houd u anderhalve meter afstand van anderen (behalve als, buiten jouw wil om, de situatie dit echt onmogelijk maakt)? Ook deze hamvraag is neergelegd bij de panelleden van Telstar/Eendracht. 47 procent van de respondenten zegt volmondig: "Altijd". Er is ook irritatie, zo blijkt wederom: "In de supermarkt is het lastig om afstand te houden vanwege de smalle paden. En vaak staan er ook mannen met een lege kar te wachten op hun vrouw, die blokkeren dan de hele boel. ‘Ga alleen naar de supermarkt’ is niet tot iedereen doorgedrongen helaas."

Iemand anders merkt op: "Ja, hoewel ik het ontzettend moeilijk vind, ik ben iemand die ook hecht aan lichamelijk contact, even een knuffel als iemand niet lekker in zijn vel zit bijvoorbeeld... Dit mag nu allemaal niet."

Uw mening geven
Wilt u de volgende keer ook meepraten over prangende, belangrijke kwesties en zeer actuele zaken die spelen in ons eigen Pijnacker-Nootdorp? U kunt zich gratis en anoniem aanmelden op de website tippijnackernootdorp.nl. Het is helemaal gratis!

Lees hieronder het complete onderzoek.

Uit de krant