Flink meer afval sinds uitbraak coronacrisis
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
Het aantal bezoeken op de milieustraat is met 35 procent gestegen.
Het aantal bezoeken op de milieustraat is met 35 procent gestegen.

Flink meer afval sinds uitbraak coronacrisis

  •   1841 keer gelezen   Actueel

De gemeente Lansingerland én de gemeente Pijnacker-Nootdorp constateren dat er flink wat meer afval wordt ingezameld en ook aangeleverd sinds het begin van de coronacrisis.

Enerzijds is dit het gevolg van het feit dat mensen veel meer thuis zijn. Afval dat ze normaal op school of op het werk ‘produceren’ komt nu thuis tot stand. Daarnaast hebben veel mensen de ‘huisgebondenheid’ aangegrepen om de tuin en de schuur eens flink op te ruimen en op te schonen. Met als gevolg dat er ook meer grofvuil wordt aangeleverd. In Pijnacker-Nootdorp verwachten ze dat het tijdelijk is en dat de hoeveelheid afval straks weer naar normale proporties terug gaat.

Beter of minder
De gemeenten hebben nog geen inzicht of er beter of minder wordt gescheiden dan voorheen. Lansingerland meldt dat niet alleen de hoeveelheid restafval is toegenomen maar ook de ‘gescheiden fracties’.

Kostendekkend
Wat de eventuele toename in hoeveelheid gaat betekenen voor de tarieven kunnen de gemeenten nog niet zeggen. Het tarief moet kostendekkend zijn, dus zodra er flink meer afval wordt aangeleverd, zullen de kosten en daarmee de tarieven stijgen. Voor 2020 is het tarief al bepaald, dus van een hoger tarief zou pas sprake kunnen zijn in 2021. De gemeenten roepen de burgers op zo veel en goed mogelijk te scheiden, zodat de kosten binnen de perken blijven. Hoe meer restafval er resteert, des ter hoger worden de kosten.

Meer afval
Er wordt ook meer afval aangeleverd bij de verzamelcontainers in de wijken. De inzamelaars – Avalex in Pijnacker-Nootdorp en Renewi in Lansingerland – doen hun uiterste best om de containers vaker en op tijd te legen, zodat het zo veel netjes mogelijk blijft bij de containers.

Op de brengplaatsen is het vaak heel druk, mede doordat er niet te veel mensen tegelijk worden toegelaten. Een alternatief is de inzamelaar vragen het grofvuil thuis op te laten halen. Daarvoor moet je wel extra betalen. In Lansingerland geldt als tarief: 25 euro.

Verstoppingen en storingen
Lansingerland maakt van de gelegenheid gebruik de burgers te vragen goed te letten op de aanleverdagen van de zakken met PMD. Ook vraagt de gemeente om discipline bij ‘de verwerking’ van reinigingsdoekjes en dergelijke. De gemeente constateert een toenemend aantal verstoppingen en storingen bij de rioolgemalen. Er worden zelfs mondkapjes in de riolen en gemalen aangetroffen. Dit kan niet de bedoeling zijn. Het dringende advies deze doekjes niet in het toilet te gooien maar dat als afval te behandelen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>