Logo telstar-online.nl
Op veel locaties lijkt het aantal salamanders sterk afgenomen.
Op veel locaties lijkt het aantal salamanders sterk afgenomen.

Natuurlijk Delfland: lange paddentrek 2020

  •   keer gelezen   Actueel

Natuurlijk Delfland heeft verslag uitgebracht van de paddentrek 2020 in de regio. Ook in Pijnacker-Nootdorp is hard gewerkt. De trek is gestart op 16 februari en geëindigd op 21 april. In totaal zijn 7161 amfibieën opgespoord.

Negentig procent is levend overgezet. Het ging voornamelijk om padden. Verder zijn 632 kikkers en 605 kleine watersalamanders geholpen. "Opvallend is dat het aantal salamanders op veel locaties sterk lijkt te zijn afgenomen", aldus Natuurlijk Delfland. "Met name in stedelijke omgevingen, zoals op de Van der Slootsingel en op de Kuyperweg in Delft en ook in de agrarische omgeving in Maassluis. Ook elders in Nederland worden veel minder salamanders waargenomen."

Drie weken later
Er hebben tussen de drie- en vierhonderd mensen meegegaan aan de overzetactie. Op locaties ver van de kust, zoals in Nootdorp, Delfgauw en Bergschenhoek, begon de paddentrek pas rond 8 maart, dus bijna drie weken later vergeleken met de locatie in Hoek van Holland. Dat verschil is nog niet eerder zo groot geweest. De oorzaak daarvan is waarschijnlijk het grote aantal periodes dat de temperatuur in de vroege avond voor de amfibieën net te laag was, dus minder dan 6 graden Celsius. Bruine kikkers en salamanders trekken grofweg in dezelfde periode als de gewone pad. Dit jaar trokken kikkers en salamanders met name rond half maart en begin april.

Meer berichten