Logo telstar-online.nl
John en Wendy bij de schuur waar nu de portacabin nog in staat.
John en Wendy bij de schuur waar nu de portacabin nog in staat.

Brommerboys met één girl zoeken een nieuwe plek

  •   keer gelezen   Actueel

Pijnacker-Nootdorp - Het is een clubje met een vaste kern van een man of tien met daarbij één ‘brommervrouw’, Wendy Storm uit Nootdorp. De Brommerboys, een rustig clubje mensen die hun wilde haren al behoorlijk kwijt zijn, die iedere donderdagavond bij elkaar komen in hun eigen schitterend als bruine kroeg verbouwde en ingerichte home.

Dat is een portacabin van zeven bij drie meter die al heel lang geleden is neergezet in een oude groene schuur aan de Overgauwseweg, nabij de splitsing met de Schimmelpenninck van der Oyeweg. De eigenaar van het perceel verleent De Brommerboys al vele jaren gastvrijheid en de groep geniet daar bijzonder van. Het punt is dat de eigenaar bezig is zijn woning en het perceel te verkopen en dat De Brommerboys daarom naar een andere locatie moeten uitzien. Ze dachten een nieuwe plek te hebben gevonden meteen aan de overkant maar daar zijn wat complicaties ontstaan. Heel concreet is dus de vraag van De Brommerboys: wie in Pijnacker, Nootdorp of Delfgauw heeft plek voor een portacabin van zeven bij drie meter? Liefst weer in een schuur of een loods maar als het niet anders kan, is de open lucht ook een optie. 

Vorige week donderdagmiddag gingen we even een kijkje nemen bij De Brommerboys en maakten we een praatje met Wendy, met Ronald van Eeden die we kennen van de Milieu Express en met John van der Velden die voor zijn dagelijkse brood bij Van der Kooy werkt, voorheen gevestigd aan de Klapwijkseweg en nu in Brabant. De Brommerboys hebben hun interesse gemeen. Wat ze doen is: lekker lullen over brommers, over het restaureren ervan, ervaringen en eventueel onderdelen uitwisselen en daarnaast beursjes bezoeken en één keer per jaar een uitstapje maken. Dit jaar zou de reis naar Luxemburg gaan maar dat gaat natuurlijk niet door, zoals ook de wekelijkse bijeenkomsten op donderdagavond in het Brommerboyshome sinds de uitbraak van corona zijn komen te vervallen. 

“Het is een kutjaar”, zegt Ronald onverbloemd. Ze wijzen ook op de jaarlijkse ontmoeting met heel veel ‘soortgenoten’ in de Stieltjesstraat in Rotterdam waar mensen uit het hele land op oude brommers naar toe komen om hetzelfde te doen wat De Brommerboys normaal iedere donderdagavond doen. Is altijd rond Bevrijdingsdag maar gaat ook al niet door dit jaar. Logisch, zeggen de Brommerboys, gezondheid en veiligheid gaan boven alles. Maar jammer is het wel. Oude brommers zijn nu eenmaal hun passie. Wendy laat vol trots haar nieuwste aanwinst zien, een Zündapp Ks automaat, echt een zeldzaam exemplaar. De Brommerboys is vooral een Zündapp-club hoewel sommigen ook wel een Kreidler er bij hebben. 

De meeste Brommerboys hebben meerdere exemplaren. Lekker sleutelen eraan en dan een ritje maken, liefst met elkaar, is hun liefhebberij. De fabriek van Zündapp in Duitsland is in de jaren tachtig al failliet gegaan, Kreidler trouwens ook. Hun probleem was dat de brommers te goed waren en uiteindelijk ook te duur, omdat het werken met goedkopere plastic onderdelen niet bij deze kwaliteitstopmerken paste en dus niet gepruimd werd door de liefhebbers. En dus gingen de fabrieken failliet en moeten de liefhebbers het doen met wat er nog is. En dat is veel: geschat wordt dat er in Nederland nog 70.000 Zündapps zijn. Regelmatig worden er nog ‘schuurvondsten’ gedaan. 

Ergens onder een dikke laag stof komt dan een Zündapp tevoorschijn die kan worden opgeknapt. De basis van deze brommers is namelijk onverslijtbaar. Zo lang er Brommerboys blijven, zullen er Zündapps en Kreidlers rijden. Trouwens: de Brommerboys kiezen vooral voor Zündapp boven Kreidler omdat ze creatiever op te knappen zijn, ook qua kleur. Ze kunnen nog uren praten over hun hobby, alleen nu even niet in hun portacabin die iedereen eigenlijk een keer van binnen gezien moet hebben. Het is een plaatje van een ‘bruin kroegje’ inclusief bar. De vraag is nu: wie wil het Brommerboyshome op zijn erf of in zijn schuur. Overlast, geluidhinder of uitlaatgassenstank van oude brommers is nihil. Het is puur een rustige plek van samenkomst – eens per week dus - van gepassioneerde maar rustige liefhebbers van oude brommers. Hobbyisten van middelbare leeftijd! Bel of mail: john@vdkooy.nl; 06 5467 5008. (SO)

Meer berichten