Logo telstar-online.nl
Pastor Stefan Bladowski en diaken Dick Vrijburg zegenden het vernieuwde beeld in.
Pastor Stefan Bladowski en diaken Dick Vrijburg zegenden het vernieuwde beeld in.

Nootdorpse Maria kan er weer jaren tegen na grondige opknapoperatie

  •   647 keer gelezen   Actueel

Met de zelfde bijna devote rust als waarmee Maria op 31 januari van haar sokkel werd getild voor een grondige restauratie, werd ze afgelopen vrijdag 15 mei daar weer teruggeplaatst. Het beeld ziet er na een grondige opknapoperatie weer uit als nieuw. Pastor Stefan Bladowski en diaken Dick Vrijburg zegenden het beeld in, maar niet nadat er eerst een mooi oud Marialied werd gezongen.

Toen het ‘evenbeeld’ van een Mariabeeld in de bedevaartsplaats Banneux in België in 1954 werd geplaatst, zag het zwart van de mensen. Heel katholiek Nootdorp was uitgelopen om de plaatsing en inzegening van het beeld van dichtbij mee te maken. Dat ging destijds nog gepaard met een prachtige processie over de Veenweg met als eindbestemming de locatie Bartholomeuskerk, die niet alleen een prachtige achtertuin heeft maar ook een bijzondere voortuin. Daar is Maria al 66 jaar het prachtige witblauwe middelpunt.

Zoals de katholieke kerk in Nederland en ook in Nootdorp behoorlijk aan slijtage onderhevig is geraakt in de loop der decennia, zo bleek ook het Mariabeeld toe aan een grondige restauratie. Er was al eens een zaterdagmiddagpoging gedaan om het beeld even weer van een laagje verf te voorzien, maar dat was geen oplossing, zo zag restaurateur Noud Jansen die het project geheel (vrijwillig) voor zijn rekening heeft genomen.

Hij zei vrijdag bij de terugplaatsing dat hij nu zijn aandacht wil gaan richten op het in de oude staat terugbrengen van het Maria-altaar, links vooraan in de kerk. Dat is niet zoals bij het beeld een zaak van stevig schuren, kaal maken, betonverf aanbrengen, een primer daaroverheen en vervolgens de witte en lichtblauwe toplaag weer aanbrengen.

Het Maria-altaar is eind jaren zestig bruut wit geschilderd zoals dat in heel veel kerken ging na het Tweede Vaticaans Concilie en daarmee zijn bijvoorbeeld prachtige lelies op een mooie ondergrond verdwenen. Noud wil dit met een chirurgisch mesje heel voorzichtig weer tevoorschijn toveren. Een monnikenwerk waar hij van zijn vrouw en zijn fysio niet langer dan twee uur achtereen aan mag werken vanwege de onmogelijke houding waarin dat moet gebeuren. Nee dan was het Mariabeeld ‘een eitje’. Noud moest vooral geduld hebben voordat hij echt kon beginnen, omdat het lang duurde voordat het betonnen beeld droog genoeg was. Qua restauratie heeft hij eigenlijk alleen de devoot gevouwen handen – met name de vingers – moeten herstellen. Die waren aangetast. Daarna heeft hij het beeld tot in detail weer in de oude staat terug geschilderd.

Bouwhofleverancier VenrooijBouw was vrijdag verantwoordelijk voor de terugplaatsing van het 250 kilogram wegende beeld, waarbij het tilwerk werd gedaan door een kraanwagen van Van der Lee. De terugplaatsing van de onbevlekte Moeder Gods verliep vlekkeloos. Weer stevig waterpas vastgemetseld op de sokkel kan ze er weer tientallen jaren tegen. Zeker in de zachte avondzon ziet ze er weer moederlijk zoet en zorgend stralend uit… (SO)

Meer berichten