Afbeelding

Mica Yoga wordt op de proef gesteld

vr 24 apr 2020, 13:50 Actueel

Nootdorp - Michaela Poort en Irma van der Meer waren net twee weken bezig in hun nieuwe ‘yogatempel’ aan de Gildeweg 32a in Nootdorp, toen de regering afkondigde dat het afgelopen was met samenkomsten op welk vlak dan ook. “We hadden de loods verbouwd en alles naar onze eigen kenmerkende smaak en stijl ingericht. We wilden net gaan knallen om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar yoga en toen kwam corona”, vertelt Michaela Poort die zeven jaar geleden begon met Mica Yoga.

Samen met partner, yogadocent, masseuse Irma van der Meer groeide Mica Yoga letterlijk uit het vorige gebouw, waar zij met heel veel liefde en dankbaarheid op terug kijken. Twee drie jaar geleden waren ze al op zoek naar een groter pand en toen ze dat twee deuren verder aan de Gildeweg 32a vonden, waren ze er als de kippen bij om het te huren. Michaela en Irma waren de koningin te rijk. Net als de 550 Mica Yoga-leden van allerlei leeftijd, aard en herkomst die wekelijks allerhande yogalessen volgen.

In het nieuwe pand is 325 vierkante meter beschikbaar met op de begane grond een mooie ruime yogaruimte en een lounge hoek. Op de eerste verdieping is een ruime lichte yogaruimte en een Ayurvedische massagepraktijk, dit alles in oosterse sferen alsof je een andere wereld binnen stapt. Natuurlijk schrokken Michaela en Irma wel heel erg van de coronamaatregelen die ze uiteraard ten volle begrijpen. Ze lieten zich niet uit het veld slaan en zagen gelijk nieuwe mogelijkheden, wat in de toekomst lag: online yogalessen werden nu een feit.

Tony, de zoon van Michaela, heeft samen met een vriend Wilmar een portaal gebouwd. Dat houdt in dat mensen zich kunnen registreren en een abonnement kunnen nemen in een veilig afgeschermde omgeving.

Dat werkt heel goed. Michaela: “Het mooie is dat nu ook veel meer mannen yoga zijn gaan doen. Yoga blijft toch op de een of andere manier een vrouwending, terwijl het in de bakermat India juist is bedacht voor de mannen. Met de bedoeling om ze te verzachten. Later zijn vooral de vrouwen het gaan beoefenen. Bij online-lessen vallen de drempels weg en doen ook de mannen mee. Ook zien we dat hele gezinnen met yoga aan de slag gaan. Dat is heel goed, zeker in situaties dat je lang bij elkaar zit en de spanningen kunnen oplopen.”

De kern van yoga is dat je als mens een betere balans bereikt tussen inspanning en ontspanning. Tussen spanning en rust. In onze gehaaste samenleving neemt het hoofd vaak de overhand boven het hart. Mensen slagen er niet in om hun hoofd even in de ruststand te krijgen. De gedachten blijven elkaar maar opvolgen, met als gevolg: geen ontspanning en nog meer stress. Tot burn-out-verschijnselen aan toe.

Mica Yoga geeft heel veel verschillende vormen van yoga, meditaties en ook adem- en ontspanningsoefeningen. Kijk maar eens op de site wat er allemaal mogelijk is. Iedereen vindt er wel iets dat bij hem of haar past. Het is zelfs mogelijk om bolsters, matjes en kussens te lenen. Wat we al zeiden: het is voor alle leeftijden. De jongste is vier en de oudste over de tachtig. Dik, dun, gezond of minder gezond; iedereen heeft baat bij yoga. Iedere dag wat oefeningen doen is het mooiste, maar één of twee keer in de week een uurtje of anderhalf uur is ook al mooi.

Intussen is het aanbod aan online-lessen enorm groot. Yoga op afstand zal zeker een vlucht gaan nemen, ook als corona voorbij is. Maar het samen in een mooie verstilde ruimte een uurtje terug gaan naar jezelf en op zoek gaan naar wie je echt bent en wat je echt wilt, van binnen, heeft toch bij veel mensen de voorkeur.

Hoe het straks gaat, zal moeten blijken. Stel dat de yogalessen weer mogen maar dan met anderhalve meter tussenruimte dan kunnen er nog maar negen mensen tegelijk yoga doen in een ruimte van honderd vierkante meter, terwijl dat er ‘vroeger’ zeventien waren. Dat heeft dus nogal wat consequenties. Irma en Michaela houden de moed er in en blijven positief de balans zoeken.

Ze willen al hun trouwe leden bedanken voor hun vertrouwen en steun, zonder hun support was dit anders niet mogelijk geweest.

Hou de site in de gaten voor het laatste nieuws. Behalve bij www.micayoga.nl kun je ook bij www.micayoga-online.nl terecht voor een veelvoud aan online-lessen en een heuse webshop waar ze een eigen kledinglijn aanbieden en diverse yogabenodigdheden.

Die lessen opnemen was een uitdaging voor de docentes. “We zijn zo gewend om in de sfeer van een groepsles te werken en dan is ineens die zaal helemaal leeg en sta je tegen een camera te praten. Maar ook daar wen je weer aan”, zegt Michaela tot besluit.

Uit de krant