Afbeelding

SkippyPePijN is door corona gestart met 24-uursopvang

Actueel 2.885 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Het zijn voor iedereen bijzondere tijden en zeker ook voor een grote kinderopvangorganisatie als SkippyPePijN. Jeannette Büthker (adjunct-directeur) en Simone de Jonge (bestuurder) zijn vol energie en dat geldt ook voor hun vele medewerkers. Het zijn vooral ‘sters’ maar dat terzijde. Ze werken allemaal keihard door en het beste nieuws is dat ze allemaal nog goed gezond zijn. Het laatste nieuws van SkippyPePijN is dat ze sinds 24 maart ook 24-uursopvang hebben voor kinderen van ouders uit vitale beroepen. Zeven dagen per week!

De locatie Gantellaan in Tolhek is daartoe ingericht. Die is daar het meest geschikt voor omdat er ook een sportzaal met sanitaire voorzieningen bij zit. Het mooie vinden Simone en Jeannette ook dat er een enorme drive en bereidheid is om samen te werken. Alle ‘schotten en terreinafzettingen’ zijn weggevallen. De gemeente werkt volop mee – waar het maar kan – en ook met de besturen en directies van basisscholen wordt optimaal samengewerkt.

Dat is allemaal meteen begonnen ten tijde van de beroemde ’zondagavondpersconferentie’ op 15 maart waarbij de premier en zijn ministers meedeelden dat binnen een half uur alle restaurants en cafés moesten sluiten en dat ook scholen en kinderdagverblijven dicht zouden gaan. Ook de mensen van SkippyPePijN waren meteen die zondagavond al paraat om van alles te regelen, te organiseren, ouders te informeren, afspraken te maken met scholen, enzovoort.

Het decreet was dat ouders zo veel mogelijk thuis moesten gaan werken en dat alleen nog kinderen van ouders met vitale beroepen voor concrete kinderopvang en buitenschoolse opvang in aanmerking kwamen. Normaal vangt SkippyPePijN per week zo’n 2.000 kinderen op en dat zijn er nu nog zo’n ruim 300. En dit aantal stijgt per week. Daarbij bevinden zich ook kinderen van mensen die in vitale beroepen werkzaam zijn die voor die tijd nog niet gebruik maakten van opvang.

Simone de Jonge: “Alle mensen in de zorg en andere cruciale sectoren maken het verschil en wij dragen graag ons steentje bij door onze kinderopvang open te stellen. Met liefde en passie zorgen wij voor hun kinderen. Het is mooi om te zien dat in deze bijzondere situatie iedereen een stapje verder gaat dan normaal. Normaal is loopt onze dienstverlening van half acht ’s morgens tot half zeven ’s avonds. In de praktijk is dat intussen van zeven uur ’s morgens tot zeven uur ’s avonds. Dat gaat vanzelf en niemand maakt er een punt van.”

In normale tijden heeft SkippyPePijN zestien locaties. Dat is teruggebracht naar elf locaties; zes voor kinderen van 0 tot 4 jaar en vijf voor buitenschoolse opvang van kinderen van 4 tot 12 jaar. De opvang is nu meer wijkgeconcentreerd. Behalve voor kinderen van ouders met vitale en cruciale beroepen is er ook oog voor kwetsbare kinderen en voor kwetsbare gezinnen. Als permanente opvang binnen een gezin moeilijk of lastig is, dan zijn er mogelijkheden om vanuit een sociale indicatie ook die kinderen op te vangen op een van de locaties van SkippyPePijN.

Ouders werken of zijn thuis; kinderen zijn 24 uur thuis en gaan niet meer school. Dat vergt heel veel van zowel ouders als kinderen. En dus zijn de medewerkers van SkippyPePijN op afstand bezig met filmpjes, kaartjes en plaatjes om de kinderen bezig te houden. Verjaardagen worden niet vergeten maar op afstand gevierd. Ouders kunnen bij SkippyPePijN terecht voor goede raad, advies en alle vragen waar ze mee zitten.

De medewerkers zijn dus nog volop in touw en doen ook werk waar ze normaal niet zo snel aan toe komen. Onderhoudswerk, administratie die was blijven liggen, enzovoort.

Deze bijzondere tijd heeft natuurlijk ook voor SkippyPePijN een financiële kant. Jeannette Büthker wil in deze hectische tijd niet te veel bezig zijn met de financiën, maar de kosten van personeel, gebouwen en allerlei andere zaken gaan wel gewoon door. De ondersteuning vanuit de overheid geldt ook voor kinderopvangorganisaties, maar of dat voldoende is moet later nog blijken.

Zo is er dus voortdurend van alles te doen. Het crisisteam heeft regelmatig overleg en volgen het nieuws, net als iedereen, op de voet. Jeannette: “Alles is anders dan anders. Je moet voortdurend improviseren en creatieve oplossingen zoeken. Toch is het mooie van deze tijd wel, dat iedereen energiek en enthousiast blijft en bereid om een stapje extra te doen. Het besef is er echt dat we het met z’n allen doen en dat geeft een goed gevoel.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant