Gemeente zet alles op alles om ondernemers te helpen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
Overal merken ondernemers de gevolgen van de coronacrisis. Ook het winkelhart van Pijnacker wordt geraakt. (foto: Martijn Mastenbroek)
Overal merken ondernemers de gevolgen van de coronacrisis. Ook het winkelhart van Pijnacker wordt geraakt. (foto: Martijn Mastenbroek)

Gemeente zet alles op alles om ondernemers te helpen

  •   1094 keer gelezen   Actueel

Pijnacker-Nootdorp - Wethouder Ilona Jense-van Haarst van de gemeente Pijnacker-Nootdorp volgt het nieuws en de ontwikkelingen over de coronacrisis uiteraard op de voet. Ze probeert samen met haar collega’s lokale ondernemers zo goed mogelijk te ondersteunen met bijvoorbeeld kennis, advies en bovenal aandacht. 

“De stemming onder de ondernemers is, net als onder de inwoners, zorgelijk”, vertelt de wethouder. “Het is niet duidelijk hoe lang dit gaat duren en of er aanvullende maatregelen worden genomen door de Rijksoverheid. De nu al getroffen maatregelen hebben al een enorme impact op onze kernen en winkelgebieden. Hoe de toekomst wordt, is door niemand nog te overzien. Wat we met zekerheid kunnen stellen is dat op dit moment met name de detailhandel en horeca hard geraakt worden. De horeca heeft zijn deuren al moeten sluiten. Een aantal horecagelegenheden verkoopt (de voorraad) nog via een afhaal-service, anderen hebben de deuren helemaal gesloten. Veel winkels in Pijnacker-Nootdorp hebben het moeilijk, veelal met uitzondering van de food-winkels, het aantal passanten is drastisch gekelderd, er wordt nauwelijks meer omzet gemaakt." 

De Coronacrisis raakt ondernemend Nederland. “Dus ook onze lokale ondernemers en zelfstandigen”, vervolgt ze. Inmiddels heeft het kabinet een pakket aan noodmaatregelen gepresenteerd. Voorgaande zorgt voor een explosieve stijging van vragen over de bijstand voor zelfstandigen (BBZ). “Mensen belden deze week ruim 35 keer over de BBZ en ook online zien we een stijging van het aantal bezoeken op onze website op dit onderwerp. Het Regionaal Bureau Zelfstandigen te Rotterdam voert deze regeling uit voor inwoners uit de gemeente Pijnacker-Nootdorp”, weet ze. De gemeente kan ondernemers helpen met kennis, advies en aandacht. “Via onze website bieden wij up-to-date informatie van alle ontwikkelingen rondom de maatregelen en het landelijke en lokale ondersteuningspakket. Daarnaast hebben onze accountmanagers bedrijfsleven frequent periodiek contact met de ondernemers en ondernemersverenigingen in onze gemeente om hulp, informatie en advies te bieden. Verder proberen wij zoveel mogelijk verleende opdrachten doorgang te laten vinden en betalen we rekeningen zo snel mogelijk.”

Wethouder Jense een tijdje geleden gefotografeerd bij een hoopvolle plek, de Dorpskerk in Pijnacker. (foto: Sjaak Oudshoorn)

Maar er zijn meer mogelijkheden, benadrukt ze. “Ook kunnen we uitstaande aanmaningen en vorderingen in maatwerk oppakken. We proberen ook verder te kijken dan deze moeilijke periode en te kijken naar opdrachten die wij uit kunnen zetten voor de komende periode. Ook streven we ernaar om voor ondernemers belangrijke events, zoals de ondernemersprijs Pijnacker-Nootdorp, in het najaar gewoon door laten gaan omdat juist in tijden van crisis het belangrijk is om aandacht te hebben voor onze ondernemers. Maar ook omdat we lokale ondernemers worden gevraagd bij de organisatie door middel van het leveren van diensten en producten voor dergelijke bijeenkomsten. Verder blijven we voortdurend in contact met ondernemers en andere partijen om goed in beeld te hebben hoe de lokale economie er voor staat en maatwerk te bieden waar mogelijk. Het college heeft 24 maart besloten om ondernemers die worden getroffen door de landelijke maatregelen met betrekking tot het coronavirus de mogelijkheid te bieden tot een op maat afgestemde betalingsregeling of uitstel van betaling van gemeentelijke heffingen.”

In winkelcentrum Ackershof is onrust ontstaan over de starre houdingen van de vastgoedverhuurder. Wethouder Jense-van Haarst heeft een gesprek gehad met deze partijen. Wat is de uitkomst? "Het gesprek over de huren is een onderwerp dat al langer speelt. In de huidige situatie is dat vraagstuk nog ingewikkelder en dringender geworden dat het al was. Immers de teruglopende of zelfs volledig weggevallen omzetten maken het niet makkelijk om de huren te betalen. De gesprekken met de verhuurder hebben op dit moment geleid tot uitstel van de huurbetalingen voor de maand april. De verhuurder is van mening dat er meerdere mogelijkheden door de overheid worden geboden om de omzetverliezen op te vangen. We gaan de vastgoedeigenaren van alle winkelcentra aanschrijven, waarin we een dringend beroep op hen doen om samen met ondernemers, gemeente en andere belanghebbenden datgene te doen wat nodig is om het winkelcentrum goed, en liever nog sterker, uit de crisis te laten komen. Vanuit hun rol als vastgoedeigenaar en verhuurder hebben zij immers veel invloed. De komende periode zullen deze gesprekken gevoerd blijven worden."

JUMBO Nootdorp heeft dinsdagmorgen meteen het deurbeleid in de praktijk gebracht.

De betrokken wethouder wil graag langs deze weg ondernemers een hart onder de riem steken. "We zitten met elkaar in een hele moeilijke periode, waarin het sociale leven volledig is stil gezet. In onze gemeente zien we dat meerdere mooie initiatieven tot stand komen. Bijvoorbeeld in de vorm van bezorgmaaltijden voor ouderen, kaarten versturen en een Facebookgroep (Heel Pijnacker-Nootdorp Helpt) waarin veel mooie initiatieven samenkomen. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen, uiteraard binnen de richtlijnen van het RIVM. Dus koop bloemen of een plantje bij een stalletje van een tuinder op het dorp, steun lokale ondernemers door het kopen van tegoedbonnen of het bestellen van maaltijden of producten. En in de tussentijd: Pas goed op elkaar en jezelf!"

Ondernemers die gebruik willen maken van het landelijke maatregelenpakken kunnen via pijnacker-nootdorp.nl alle informatie vinden. Of ze kunnen ze zich wenden tot de website van de Rijksoverheid of het coronaloket bij de KVK. De KVK verzoekt wel om eerst de pagina met ´meest gestelde vragen te raadplegen´ omdat het behoorlijk druk is bij het loket. Telefoonnummer is 0800-2117.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>