Ook lokale sport staat stil | Telstar Online - Actueel nieuws uit Pijnacker-Nootdorp
Logo telstar-online.nl

Ook lokale sport staat stil

  •   keer gelezen   Actueel

Pijnacker-Nootdorp - De door de overheid opgelegde maatregelen om verspreiding van het coronavirus verder te beperken, worden steeds ingrijpender. Niemand ontkomt er meer aan en krijgt er direct- of indirect mee te maken. De situatie wordt per dag opnieuw bekeken. De gevolgschade zal groot zijn en is op dit moment nauwelijks te schatten. Niet alleen de economie wordt getroffen.  Ook de sportwereld.

Als gevolg van de nieuwe maatregelen van het kabinet om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, zijn alle competities in Nederland bij zowel de profs als de amateurs stilgelegd tot en met maandag 6 april. Alle sportclubs moeten tot die datum gesloten blijven. Donderdag 12 maart jl. had de KNVB al alle duels in het betaald voetbal en amateurvoetbal in maart geschrapt. De KNVB doet ook een oproep aan de clubs om niet elders collectief te gaan trainen. Als de competities weer kunnen worden hervat, belooft de bond rekening te houden met de tijd die spelers na de gedwongen pauze nodig hebben om weer wedstrijdfit te worden.

Bij DSVP staat alles op sportief gebied momenteel stil. Geen badminton, twirling, voetbalwedstrijden, trainingen of andere zaal- en buitensport op sportpark De Groene Wijdte. Ook de kantineactiviteiten zijn voorlopig tot en met 5 april afgelast. Maandag 30 maart overlegt het bestuur over de mogelijkheden hierna. Voorzitter Peter de Jong keerde dinsdag terug vanuit Frankrijk, waar hij vanaf afgelopen vrijdag voor het tweede jaar op een rij van een skivakantie hoopte te genieten met familie. ,,Alles is hier dicht en mensen trekken weg. De maatregelen worden strenger en we kunnen er haast op wachten dat de grenzen worden gesloten,'' vertelt De Jong telefonisch een dag voor vertrek uit Frankrijk.

Solidariteit
Nadat de KNVB donderdagmiddag besloot om de voetbalcompetities stil te leggen, trainingen af te raden en adviseerde om clubhuizen te sluiten, was ook bij DSVP het besluit snel genomen. De Jong: ,,Hoe vervelend het ook voor iedereen is, hier ontkom je niet aan. Nu wordt solidariteit van iedereen verwacht. In de eerste dagen hoorde je nog wel zachtjes wat wanklank. De één vond het overdreven, de ander vond weer dat trainen toch best moest kunnen en een ander gaf ons weer groot gelijk en was blij met de unaniem genomen beslissing door het bestuur. Het gaf duidelijkheid. Het is nu ook stil op de e-mail van de club. Onze leden berusten in het feit,'' zegt De Jong, die beseft dat de gevolgen groot kunnen zijn als de situatie lang onveranderd blijft. ,,Een paar weken, dat is nog wel op te vangen, maar daarna moeten we toch op onze tellen passen. Met een gesloten kantine is er geen omzet, maar we hebben natuurlijk wel onze vaste verplichtingen. Bedenk alleen maar de veldhuur welke we toch over dienen te maken. Inkomsten komen uit contributie, omzet uit kantine en sponsoring. Als straks de competitie weer wordt hervat, heeft de KNVB ongetwijfeld als eerste oog voor het afronden van de competitie. Het kan dus gebeuren, dat toernooien geschrapt gaan worden. Ook dat scheelt weer omzet en inkomsten uit sponsoring. Sponsors die we juist zo hard nodig hebben.''

,,DSVP heeft net de verbouwing van de kantine afgerond'', vervolgt De Jong. ,,We bruisen van de plannen. Als het hoofdveld wordt gedraaid, wordt de tribune afgebroken. Daar zien we natuurlijk wel graag iets nieuws voor in de plaats komen. Het zou zo maar kunnen dat we mooie plannen straks moeten bijstellen. Primair staat de gezondheid van eenieder voorop. De rest is bijzaak,'' zegt De Jong met stelligheid.

Ook stilte op het complex van eersteklasser SV Nootdorp. Vanaf 12 maart tot nader order worden er geen trainingen gegeven, worden er geen wedstrijden gespeeld en blijf de kantine gesloten. Ook de wedstrijden in de sporthal, zowel voor de competitie als recreatief, zijn afgelast. De schoolvoetbaltoernooien van 1 en 8 april zijn eveneens komen te vervallen. 'Zodra wij nadere berichtgeving ontvangen, zullen we de richtlijnen vanuit de officiële instanties volgen en dat alles in het belang van de gezondheid van onze leden en aanverwanten', laat het bestuur op de website weten.,,We zitten allemaal in hetzelfde schuitje,'' zegt voorzitter Sander Janssen van SV Nootdorp. 

,,Dat is het gegeven. Er is geen keuze. Ik hoop niet dat de huidige situatie veel langer zal duren. Het is voor niemand leuk, jeugd en senior. Gebrek aan inkomsten nu is ook een punt. Het is voor dit moment nog wel op te vangen, maar als het met nog maanden wordt verlengd, vertrouw ik erop, dat de gemeente zich begrijpend zal opstellen. Ik verwacht niet dat de nieuwbouw van de kleedkamers op ons complex in het geding komt. We prijzen ons gelukkig dat er hier heel veel vrijwilligers voor aan de slag zijn. Er zal hooguit een kleine vertraging zijn.'' Ook voor de voetbaltrainer, die bij menig club worden afgerekend op sportieve prestaties, is het een situatie waarin men niet vaak nog een keer zal komen gedurende hun carrière. Trainer Dennis van den Steen, die met DSVP kortgeleden de tweede periodetitel greep in de derde klasse, hoopt dat alle verenigingen rond half april weer aan de slag kunnen. 

,,Dan wordt het twee wedstrijden in de week spelen, dat wel. Er is anders niet veel ruimte meer. Mocht het onverhoopt langer gaan duren, dan moeten de bovenste drie van een hogere klasse maar gaan spelen tegen de onderste drie uit een lagere klasse om voor het nieuwe seizoen tot een nieuwe indeling te komen. Heeft de nummer vijf van de huidige ranglijst een periodetitel, dan spelen alleen de nummers één en twee. Ik hoop echter dat het zo ver niet komt,'' zegt Van den Steen, die hoopt op het eigen verantwoording nemen van zijn spelers om bij de hervatting zo fit mogelijk te zijn. ,,Ik heb er nog even aan gedacht om met wisselende groepjes van vijf te gaan hardlopen, maar heb dat bericht nog niet per app verstuurd. De reacties laten zich raden,'' zegt Van der Steen. Ook RKDEO volgt de richtlijnen van de overheid. Geen voetbal, geen biljarten, geen darten en geen klaverjassen. Het clubgebouw en de sporthal zijn gesloten. 'Het logische gevolg is dat ook het Vrijwilligersfeest van 21 maart geen doorgang kan vinden. Maar geen afstel, slechts uitstel en een nieuwe datum zal heel binnenkort bekend worden gemaakt', zo wordt op de site aan de leden beloofd.

Aparte tijden
'Alle trainingen, oefenwedstrijden of het organiseren van andere bijeenkomsten zullen niet doorgaan en ook de kantine blijft voor iedereen gesloten', zo informeert OLIVEO op de website van de vereniging. 'Deze beslissing is bedoeld om de verdere verspreiding van coronavirus zoveel mogelijk in te dammen. We begrijpen dat het voor de voetballiefhebber erg vervelend is. Maar dit is onbekend terrein, en daar horen soms drastische maatregelen bij. De gezondheid en veiligheid van iedereen staat voorop, we hopen op jullie begrip in deze aparte tijden.'

Meer berichten