Jesper, Joep, Robin, Joris, Tom, Mees en Berend voetballen bij DEO in afwachting van thuisonderwijstaken die er aan zitten te komen.
Jesper, Joep, Robin, Joris, Tom, Mees en Berend voetballen bij DEO in afwachting van thuisonderwijstaken die er aan zitten te komen.

Hoe spelen we in op de coronarealiteit?

Actueel 2.245 keer gelezen

Nootdorp - Corona is overal en als corona er niet is, dan openbaren zich hoe dan ook de gevolgen van het wereldwijd ‘werkende’ en ‘verlammende’ virus. Vanaf maandag zijn scholen en restaurants gesloten. Ook in Pijnacker-Nootdorp. Hoe gaan winkeliers, leerkrachten, supermarktmedewerkers, ijsverkopers, bloemisten, scholieren en gewone dan wel minder gewone burgers ermee om. Wij trokken Nootdorp in om hier en daar mensen en functionarissen aan te spreken.

Alexander Bot kan ineens niet wandelen in Israel en Zweden, terwijl De Duinenmars ook al niet doorgaat.

We beginnen bij Grand Café 1837, hoek Kerkweg/Dorpsstraat. Sinds zondagavond 18.00 uur is deze altijd drukbezochte eetgelegenheid met zalenvoorziening gesloten en een oase van rust. Er staat één auto op het erf dat met een lichte ketting is afgesloten. We stappen over de ketting heen maar zien door de ramen geen leven. De deuren zijn gesloten. Bij het verlaten van het terrein zien we eigenaar John Vonk van IJssalon L’Arcobaleno. John heeft het groene licht gekregen van de gemeente om zijn zaak onder zekere voorwaarden weer te openen als ‘afhaalpunt’. Het terras vlak voor de altijd gezellige ijsspeciaalzaak is opgeruimd, maar de winkeldeur staat open. “We mogen gewoon weer ijs verkopen, maar het is niet de bedoeling dat de mensen het in de winkel of daar vlak voor opeten. Hetzelfde geldt voor de koffie. Het is dus koffie to go.” Aan de voorruit van de etalage hangen papieren waarop te lezen is dat klanten op anderhalve meter afstand van elkaar moeten blijven en dat er maar twee klanten tegelijk binnen mogen zijn. Zodra mensen hun bestelling hebben ontvangen, dienen ze zo snel mogelijk de winkel te verlaten om plaats te maken voor een volgende klant. “We vallen zo onder het regime dat geldt voor afhaalpunten. Vanaf heden verkopen we dus afhaalijs maar het is nog net zo lekker als altijd. IJs hamsteren? Jazeker, dat kan ook. We hebben bekers van een halve liter. Er is geen maximum verbonden aan de afhaalbestelling”, zegt John die hoopt op een net zo mooie en warme zomer als die van 2019. “Het is nu allemaal even heel moeilijk voor heel veel mensen en bedrijven, maar ik zie de toekomst toch wel positief tegemoet. We moeten ons met z’n allen even heel goed aan de regels houden, dan zijn we er zo snel mogelijk van af.”

John Vonk verkoopt nu ‘afhaalijs’.

Ook Ingrid van de Fleuropbloemenwinkel aan de rand van winkelcentrum Parade blijft positief. “We verkopen veel minder dan onder normale omstandigheden, zeker de laatste dagen toen iedereen gericht was op de supermarkten en op het inslaan van wat daar allemaal te verkrijgen is. Ik zou zeggen: wat moet je met al dat toiletpapier, zorg dat je je huis en je tuin fleurig maakt met bloemen en planten.” Ingrid blijft het zo positief mogelijk benaderen. “Vanmorgen belde er nog een oudere dame die een mooi bloemetje wilde laten bezorgen bij haar broer van tachtig. Kijk, dat noem ik nou een mooi initiatief. Probeer het bij jezelf en in je omgeving een beetje kleurrijk te maken en te houden en het van de zonnige kant te zien.” Door ziekte en oppasperikelen werkt de winkel van Ingrid nu op halve kracht. Intussen is de bloemen- en plantensector in heel zwaar weer terechtgekomen. Op de bloemenveilingen wordt nog maar dertig procent van de normale productie aangevoerd en zelfs daarvan draait nog een flink deel door. De kwekers zitten intussen met heel grote problemen. Die problemen zijn niet in Nederland op te lossen: vijftien procent van de productie blijft in eigen land en 85 procent gaat naar buitenlanden die of gesloten zijn of ook even niet op bloemen en planten zitten te wachten. De sierteeltsector verwacht steun vanuit de overheid, anders gaan er heel veel bedrijven omvallen. Kortom: iedereen hoopt dat het niet te lang gaat duren.

Karin (telefoon), Sidney en Iris zijn op de Jozefschool druk met het voorkoken van online onderwijstaken voor de bijna 600 leerlingen. 

Bij JUMBO Nootdorp is het nog steeds heel druk en dus best lastig om de afstand van anderhalve meter te waarborgen, maar het is er niet meer zo gestrest als eind vorige week toen Nederland en dus ook Nootdorp massaal aan het hamsteren sloeg. “Het is echt niet nodig maar het gebeurt gewoon. Gelukkig zijn de rust en de balans weer terug en loopt alles weer redelijk normaal in de winkel. We hebben bijna alles goed op voorraad en dat blijft ook zo. Tuurlijk hebben we goede omzetten gedraaid, maar binnenkort verwachten we toch wel een een beetje terugslag. Uiteindelijk gaat het er om dat er weer balans en evenwicht komt”, aldus David Steendam van JUMBO Nootdorp die er van doordrongen is dat veel non-food-winkels en ook horecazaken zware tijden doormaken.

Alexander Bot gaat een bloemetje kopen bij de JUMBO voor zijn overleden vrouw die rond deze tijd jarig zou zijn geweest. Zelf is deze studiebol/boekenwurm door het jaar heen heel druk met wandelevenementen. Hij zou naar Israel gaan voor een weekje maar het evenement is afgelast zoals ook een evenement in Zweden op losse schroeven staat. Gelukkig is hij goed doorlopend verzekerd en rekent hij ook op teruggave van hotel- en vliegkosten. “De Duinenmars gaat ook niet door, maar dat gaat om acht euro.” Gekscherend vragen we deze ‘globalist/generalist’ of hij er al achter is waar de oorsprong ligt van corona. “Ik heb iets gehoord over Chinezen die in Canada waren voor laboratoriumonderzoek en dat daar mogelijk iets mis gegaan is. En dat ze vervolgens dat virus meegenomen hebben terug naar China”, aldus Alexander die zijn eigen woorden meteen relativeert. Het is wel echt een serieus probleem met ook grote economische gevolgen. “Mark Rutte had voor het eerst een heel helder verhaal en hij lachte er deze keer niet eens bij. Het gaat iedereen veel geld kosten, ook gepensioneerden als ik. Het is ook jammer dat veel lezingen en bijeenkomsten niet doorgaan. Rob de Wijk zou in Pijnacker een verhaal houden. Zal ook wel niet doorgaan. Ach, ik verveel me niet en ik kan thuis altijd nog heerlijk lezen.”

Op het veld van RKDEO wordt driftig gevoetbald, ook door een groep jongens van zestien zeventien jaar. De meesten zitten op Lyceum Ypenburg en een enkeling op Stanislas Delft. De mannen vervelen zich nog niet. In afwachting van online onderwijs op afstand doden ze de tijd met voetballen. Ze zijn lang niet allemaal voetballers, maar dat zie je echt niet. Ze kijken redelijk ontspannen naar de situatie en hebben begrip voor de maatregelen en de sluiting van hun scholen. Twee van hen moeten binnenkort examen doen. Ze hopen dat de examens wel gewoon doorgang zullen vinden. Kortom: heel even is deze situatie te doen maar het moet niet te lang duren.

En dan lopen we een basisschool binnen. De Jozefschool met bijna 600 leerlingen waarvan er vandaag precies twee lijfelijk aanwezig zijn. Je beide ouders moeten een vitaal beroep hebben, anders kom je niet voor opvang/onderwijs in aanmerking. Veel docenten zijn er wel. Ze zijn druk bezig met het voorbereiden van lessen op afstand. De computertechnische voorzieningen zijn aanwezig om de leerlingen van groep 1 tot en met 8 via telefoon en computer van onderwijsstof te voorzien. Het onderwijs zal vooral gericht zijn op taal, spelling en rekenen maar leerlingen in de bovenbouw zouden ook werkstukken kunnen maken. Meester Sidney, juf Iris en administratief ondersteuner Karin vertellen dat niemand op deze toestand zat te wachten, maar dat het tegelijk ook een leerzame periode zal blijken te zijn. Onderwijs op afstand zal door deze crisis een vlucht krijgen. De digitale middelen ervoor waren al aanwezig en worden nu benut. Tegelijk zullen de docenten tussen tien en twee uur digitaal bereikbaar zijn voor het beantwoorden van vragen en het oplossen van problemen. Naar schatting zullen de leerlingen per dag zo’n twee uur aan de slag kunnen/moeten met onderwijs op afstand cq de thuisschool. Zo blijft er tijd over om te voetballen, te spelen en af en toe een ijsje ‘af te halen’ bij L’Arcobaleno!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant