(foto: familie Klein)
(foto: familie Klein)

Sperwer slaat genadeloos toe

Actueel 5.421 keer gelezen

Pijnacker - Met enige regelmaat wordt in de bebouwde kom van Pijnacker een sperwer gezien die dan meestal een klein vogeltje pakt om te plukken en op te eten. Dat kunnen mezen, vinken en roodborstjes zijn, maar hier sloeg de grote vogel keihard toe!

Een tortelduif viel in de Beatrixstraat in Pijnacker ten prooi aan de deze sperwer. "Toen ik zag wat er gebeurde ben ik ook omgelopen om een fototoestel te halen om daarna vanachter de heg te proberen in de stromende regen het gebeuren vast te leggen. De duif werd weliswaar geplukt en de sperwer was ook aan het vlees van de duif aan het pikken maar dat nam niet weg dat de duif nog steeds leefde. Als prooidier was een duif voor de sperwer ook nogal erg groot uitgevallen", laat een dorpsgenoot weten.

"Het plukken en pikken leverde een nogal bloederig tafereel op en alhoewel de duif eerst geen zichtbare reactie vertoonde sleepte het dier zich daarna onder de naastgelegen heg waarbij de sperwer blijkbaar moest loslaten. Voor zover we kunnen nagaan heeft de duif het avontuur overleefd want onder de heg lag later geen dode vogel of veel losse veren maar het heeft wel een spectaculaire foto opgeleverd."

Natuurkenner Caroline Elfferich laat weten: "In de Ecologische atlas van de Nederlandse roofvogels las ik dat sperwers prooien pakken van formaat goudhaan tot houtduif. Een Turkse tortel is een forse prooi voor een sperwer, maar een houtduif is nog een stuk groter. Vrouwelijke sperwers zijn aanzienlijk groter dan de mannetjes en ze pakken ook grotere prooien. Op de foto is een volwassen vrouwtje te zien."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant