Ga verenigingen helpen, dat geeft veel voldoening.
Ga verenigingen helpen, dat geeft veel voldoening.

Vrijwilliger in Beeld: Louk Teunissen

Actueel 1.058 keer gelezen

Pijnacker-Nootdorp - Louk Teunissen, is voorzitter van de Sportraad Pijnacker-Nootdorp.  “Mensen moeten vrijwilligerswerk doen vind ik, dat hoort bij de Nederlandse maatschappij”, vertelt Louk Teunissen, geboren in Den Haag. 

“Het is echt heel bevredigend en als je het kunt, waarom zou je het dan niet doen? Heb iets over voor een ander. Ik ben acht jaar voorzitter geweest van Avanti, de korfbalvereniging. Een aantal besturen van grote sportverenigingen kende elkaar en op een gegeven moment zijn we bij elkaar gaan zitten om te kijken of we ook kleinere verenigingen erbij konden betrekken. Naar aanleiding daarvan hebben we zo’n vijf jaar geleden de Sportraad opgericht. De Sportraad vertegenwoordigt de sportverenigingen, behartigt hun belangen richting de overheid en probeert onderling de banden te versterken tussen verenigingen omdat bestuurders veel van elkaar kunnen leren. Een paar keer per jaar organiseren we het Sportcafé, waarvoor onder meer gemeenteraadsleden, wethouders en sportverenigingen worden uitgenodigd."

"We willen graag dat iedereen sport omdat het gezond is en het sociale binding geeft. Mensen sporten samen en doen er vrienden op. Het hoeft niet allemaal topsport te zijn, dat is maar een klein gedeelte. Maar een hele grote groep die daaronder zit doet het omdat ze het leuk vinden. We proberen ook mensen van wie je het in eerste instantie niet verwacht te laten bewegen, zoals mensen met een lichamelijke beperking, maar ook ouderen en soms zelfs mensen met dementie. Dat vergt wel extra begeleiding en dus meer vrijwilligers. Maar als je ouderen kunt laten bewegen is dat ook een bron van vrijwilligers. Ga niet met pensioen en ga thuis zitten, nee, ga verenigingen helpen, dat geeft veel voldoening."

"Je moet zowel lichamelijk als geestelijk bij blijven om niet af te stompen. Daarvoor is vrijwilligerswerk bij uitstek geschikt, daardoor houd je ook contacten. We proberen sport als doel te combineren met sport als middel, als bijdrage aan de gezondheid, maatschappelijke binding en contacten met anderen. Elkaar ontmoeten, proberen mensen uit hun eenzaamheid te trekken, dat is voor ouderen moeilijker. En die groep neemt nog toe door de vergrijzing. Het is echt belangrijk te blijven bewegen en je verstand te blijven gebruiken en niet in passiviteit te vervallen. Zelf doe ik vijf à zes keer in de week aan sport, zoals fitness, spinnen, bodypump en soms hardlopen. Bovendien studeer ik filosofie aan de Erasmus Universiteit. Je gaat om met studenten, dat is een heel andere wereld. Ze vinden het wel grappig, je kunt toch makkelijker voorbeelden uit de praktijk geven in plaats van alleen theorie."

"Ik heb een bloedhekel aan televisie, dat is zo passief. Ons doel is iedereen te laten sporten. Dit najaar proberen we een groot evenement te organiseren waarbij iedereen kan sporten. Vooral de groep ouderen willen we vergroten. Er zijn veel mensen die eenzaam zijn of zich eenzaam voelen. Als mensen iets niet meer goed kunnen geef ze dan een andere functie binnen de vereniging in plaats van ze naar huis te sturen, houd ze betrokken. Eenzaamheid lijkt mij namelijk verschrikkelijk. Ik vind het leuk om anderen te helpen, dat zit er van jongs af aan al in. Het stimuleren, motiveren en helpen van anderen, zorgen dat iedereen er bij blijft. Ik kan me niet voorstellen dat mensen niet bewegen. Houd je wereld open!”

Kijk voor meer informatie op: www.sportraadpijnacker-nootdorp.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant