Johannesschool zet stap naar gezonde school
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo telstar-online.nl
De leerlingenraad en groep 1 en 2 zijn blij met de cheque.
De leerlingenraad en groep 1 en 2 zijn blij met de cheque.

Johannesschool zet stap naar gezonde school

  •   464 keer gelezen   Actueel

Gezond leven is op meerdere basisscholen in de gemeente Pijnacker-Nootdorp een regelmatig terugkerend item. De Johannesschool brengt het thema in de praktijk met hun streven naar het vignet ‘Welbevinden’. Dit werd ook in het gemeentehuis opgemerkt. Wethouder Ilona Jense kwam namens de gemeente langs om de groente- en fruitcheque te overhandigen. “Het is een mooie stap op weg naar een gezonde school", zegt directeur Imke Breteler.

Wethouder Ilona Jense begroet de groepen 1 en 2 van de Johannesschool met de vraag: “Wat is eigenlijk jullie lievelingsfruit?” De kinderen zwaaien met hun knuffelbeesten in de vorm van een aardbei, een bloemkool, wortels en een courgette. “Dus jullie lusten echt bloemkool en wortels? Geweldig! Ik lust heel graag frambozen. Maar ik ga snel laten zien dat ik iets belangrijks voor jullie heb meegebracht”, vervolgt de wethouder, waarna zij een groente- en fruitcheque en twee kistjes boordevol met fruit tevoorschijn haalt. De cheque mag verzilverd worden bij Hoeve Biesland.

“Zelf nam ik vroeger geen fruit mee naar school, maar thuis kreeg ik wel appels van mijn moeder”, verklapt Jense. “Ik hoorde dat jullie drie fruitdagen hebben hier op school. Dat vind ik superknap. Maar waarom eten we eigenlijk fruit?” Een van de kinderen antwoordt vastbesloten: “Om groot en sterk te worden natuurlijk.” Daarna is het tijd voor ontspanning. De kinderen zingen twee liedjes met het thema groente en fruit. Vooral bij het refrein van het bananenlied schallen de kinderstemmen door de hele school. “Hier word ik helemaal blij van”, zegt Jense. “Dit vrolijke gevoel moeten we echt even vasthouden.” Na een luid ‘dankjewel’ voor de wethouder gaan de kinderen samen met de leerlingenraad, de schooldirecteur en de wethouder op de foto.

“Bij een gezonde school horen natuurlijk gezonde tussendoortjes zoals groente en fruit", zegt Imke Breteler, maar het gaat bij ons veel verder dan dat.” De directeur noemt het speerpunt ‘welbevinden’ dat bij hen centraal staat. “Het gaat er vooral om dat de kinderen zich hier fijn en veilig voelen, dat zij op een leuke manier met elkaar omgaan en dat zij lekker in hun vel zitten.” Hoe de kinderen het zelf ervaren kwam tot uiting in brainstormsessies met de leerlingenraad, die hiervoor hun achterban raadpleegde. ‘Aardige meesters en juffen’, ‘boeiende lessen’ maar ook ‘fijne tafels en stoelen’ waren enkele zaken die op het verlanglijstje van de school kwamen. De leerlingenraad wordt gevormd door acht leerlingen uit de groepen vijf tot en met acht: Tessa, Miah, Emy, Maartje, Marijn, Polle, Thijn en Sietse.

Op de fiets of te voet
“Het is mooi om te zien dat de leerlingen hele andere wensen hebben dan wat wij als team zouden bedenken", zegt Breteler, die eraan toevoegt dat de school bij de verkeerslessen bijvoorbeeld ook aandacht besteedt aan het fietsen en lopen van en naar school in het kader van de veiligheid. Wethouder Jense vertelt dat het zoveel mogelijk op de fiets of te voet naar school gaan door de gemeente wordt ondersteund. “Twee vliegen in één klap dus, want naast het ‘meer bewegen’ maak je het ook een stuk veiliger rondom scholen als minder ouders hun kinderen met de auto wegbrengen.”

Breteler legt uit dat het voor de Johannesschool vooral gaat om het benadrukken van de sterkte punten van het welbevinden. “Wij doen eigenlijk al heel veel op dit gebied en willen dat graag laten zien. Het is niet de bedoeling dat er hele andere thema’s bijkomen met als doel om het vignet ‘Welbevinden’ in de toekomst te verkrijgen.”

Gezonde School is een programma dat scholen helpt om te werken aan een gezonde leefstijl. De Johannesschool werkt hiervoor samen met GGD Haaglanden en het Trimbos-instituut.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227763&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9767773&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227765&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=telstar-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=263,264" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>