Afbeelding

Ingezonden: Gebrek aan verbeelding

Actueel 2.547 keer gelezen

Sinds kort hebben wij in Nootdorp een kanaal... en het ligt aan de overkant van ons huis aan de Heiligenbloem. Eerst was het een gewoon slootje, maar sinds er een hele degelijke, enorm grote ijzeren damwand is geplaatst, kunnen we niet meer van een slootje spreken. 

Het gevaarte is met veel bombarie geplaatst. Een ambtenaar kwam alle huizen bekijken en controleren op scheuren en oneffenheden. Hiervan zijn foto’s gemaakt om naderhand te controleren of er scheuren zijn bijgekomen. Dat is niet gebeurd, dus we kunnen rustig verder leven. Het gebied nu aan de andere kant van het kanaal wordt klaar gemaakt voor huizen en appartementen. Deze bewoners krijgen in hun achtertuin als afsluiting van hun gebied een enorme ijzeren wand die ze zal behoeden voor het bouwen van een platje, een trapje naar het water of een eenden broedplaats. Want zelfs de eenden varen in hoog tempo door ons nieuwe kanaal….

Volgens mij zijn ze vergeten de welstandscommissie te vragen hiernaar te kijken… deze had vast en zeker geen goedkeuring gegeven. De bruine, roestige wand was vast afgekeurd! Jammer genoeg bleken ze met kerstreces….. En vandaag wordt er zelfs nog een “boord” overheen gelegd zodat je echt niet op het idee komt er een stuk uit te zagen. Ik vind het een fantasieloze manier van bouwen, pompeus en lelijk. Gebrek aan verbeelding, hysterisch over veiligheid. Schoonheid is belangrijk, niet alleen omdat het mooi is om naar te kijken, maar ook omdat het je een glimp laat zien en voelen van wat er ook mogelijk is. Het “verheft” je ziel en je komt in een andere dimensie. 

Het is niet voor niets dat Rudolf Steiner, de grondlegger van de Vrije School, zo’n nadruk legde op kunst. In 1992 was ik in IJsland op vakantie en bezocht ik een beeldententoonstelling. Het raakte me diep in mijn hart. Het was prachtig, en waarom het me raakte? Dat weet ik nog steeds niet. Schoonheid raakt je innerlijk, het raakt je en je voelt je dan op en top mens. Lelijkheid maakt je droevig en snijdt je af van je innerlijke bron. Diep in ieder van ons ligt het weten wat mooi is en lelijk. Een lelijk woord van een medemens kan je diep raken. Een gemeend compliment maakt je blij en geeft je vleugels. Deze damwand roept echter niet het beste in mij op, en ook niet bij de toekomstige bewoners ben ik bang!

Sarina Vogelesang
info@craniotherapie.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant