Logo telstar-online.nl
Oprichter/eigenaar Ed Debipersad in training met een van de ‘oudste’ leden, Paul Bosman junior.
Oprichter/eigenaar Ed Debipersad in training met een van de ‘oudste’ leden, Paul Bosman junior.

Lion Gym slaat zijn vleugels uit naar de Rijskade

  •   keer gelezen   Actueel

Lion Gym is sinds 2016 gevestigd in het voormalige clubhuis van de Pijnackerse duivenvereniging. Officieel is het adres Rijskade 27. Minder officieel is het pandje te vinden aan het laantje dat in het verlengde ligt van de Sportlaan: heel even naar links en vervolgens weer rechtdoor. Lion Gym is een sportschool die gericht is op kickboksen. We praten met oprichter/eigenaar Ed Debipersad en een van de ‘oudste’ leden, Paul Bosman junior.

‘Oudste’ betekent in dit geval: het langst lid. Lion Gym is in 2014 begonnen in Pijnacker en Paul Bosman werd bijna meteen lid. Hij was toen veertien en is nu negentien. De eerste twee jaar zat de sportschool bij het Sportinstituut Pijnacker van Rinus Bosman aan de Westlaan en daarna dus aan de Rijskade 27. De duivenvereniging van Pijnacker fuseerde met die van Nootdorp en het ‘lokaal’ bij De Dobbeplas werd het nieuwe home. Lion Gym was en is blij met de eigen vestiging, ook al was de vloer zodanig slecht dat die al enkele malen is vervangen dan wel gerepareerd.

Onlangs had de club in De Notelaer aan de Nieuwkoopseweg een feestelijke kerstbijeenkomst met een presentatie van de plannen en ideeën voor het nieuwe jaar. Ed vertelde kort voor het begin van de meeting dat hij in zijn vorige woonplaats Zevenaar al een sportschool had onder de naam Lion Gym. De leeuw is zijn sterrenbeeld, vandaar deze naam. Na zijn verhuizing naar Pijnacker kwam hij op het idee om Lion Gym hier voort te zetten. Dat is een succes geworden dat nog steeds doorgaat. De vereniging is de hele week actief en telt leden van alle leeftijden en behalve mannen en jongens zijn er ook heel veel vrouwen en meisjes gaan kickboksen bij Lion Gym.

Lion Gym is een familievereniging waar iedereen elkaar kent. De leden komen uit de hele regio en voelen zich eigenlijk meteen thuis bij Lion Gym waar goed gedrag en normen en waarden hoog in het vaandel staan. Kickboksen is een verdedigingssport waar je in het dagelijks leven heel terughoudend mee moet zijn. Ed is de hoofdtrainer maar daarnaast zijn ook een fiks aantal jonge jongens en ook meisjes als trainer actief. Ook Paul Bosman junior geeft training. Evenals Ed is Paul er bijna altijd. Als jongen met aanleg voor ADHD was kickboksen voor Paul een prima manier om zijn overtollige energie af te voeren en eerst even na te denken, als er zich iets voordoet. “Ik ben veel rustiger geworden door deze mooie sport.”

Paul Bosman, die dus negentien is en bij het ROC Mondriaan een opleiding Handhaving volgt, vindt het prachtig om steeds beter te worden met het toepassen van de verschillende technieken van het kickboksen.

Natuurlijk gaat het gesprek ook even de strijd tussen Rico en Badr van een avond eerder. Ed kent Badr persoonlijk en heeft dezelfde trainer gehad, Thom Harinck. Ook bij Lion Gym is de een voor Rico en de ander voor Badr. De hype met een vol stadion en 3,5 miljoen tv-kijkers was hoe dan ook goede reclame voor het kickboksen. Ed en Paul vinden het een schitterende sport waar ontzettend veel in zit. Een sport die je recreatief kunt beoefenen maar ook op wedstrijdniveau. Het is een sport voor iedereen. De ledensamenstelling van de club laat zien dat er allerlei beroepsgroepen zijn. Van politieman tot chirurg of jurist! Iedereen vanaf een jaar of zes is er welkom. Ed vindt het mooi dat niet alleen een jongen als Paul lesgeeft, maar dat ook tienermeiden hun verantwoordelijkheid nemen en de kinderen training zijn gaan geven. De kindergroep heet KLG: Kids Lion Gym. De iets oudere jeugd vormt ook een groep, maar die heeft geen naam. Verder is er ook een damesuur. Het is echt voor iedereen. Met stoot- en traptechnieken leer je hoe je jezelf kunt verdedigen in benarde situaties. En intussen ontwikkel je je geest en je lichaam! Ed zegt tot slot dat kickboksen eigenlijk net als dammen en schaken een strategisch spel is. Je bedenkt wat jij zelf doet en hoe je tegenstander daar op reageert en hoe jij zelf daar weer op reageert.” Kennismaken met Lion Gym kan ter plekke in het clubhuis aan de Rijskade 27.

Meer berichten