Logo telstar-online.nl

109 nationaliteiten in Pijnacker-Nootdorp

  •   2480 keer gelezen   Actueel

Burgemeester Francisca Ravestein vroeg maandagavond tijdens haar Nieuwjaarstoespraak of de aanwezigen een gokje wilden wagen omtrent de vraag hoe veel verschillende nationaliteiten er in onze gemeente vertegenwoordigd zijn. De hoogste gokker dacht zestig. Het zijn er 109! Zelf stond de burgemeester daar ook van te kijken, toen ze had het laten uitzoeken door Burgerzaken.

Ze vertelde dat er vorig jaar een recordaantal nieuwe Nederlanders waren. Liefst 118 mensen konden het paspoort van de Staat der Nederlanden in ontvangst nemen, waaronder achttien Britten. Overigens staat Syrië qua aantal op de eerste plaats. Er zijn 327 Syriërs in Pijnacker-Nootdorp en 255 Chinezen. Polen staat op de derde plaats met 204 ingezetenen. Netto is het inwonertal vorig jaar met 990 mensen toegenomen. Er zijn 404 nieuwe woningen opgeleverd in de gemeente in 2019.

De burgemeester begon overigens met een terugblik op de jaarwisseling die in Pijnacker-Nootdorp door goede preventie en goede voorbereiding inclusief inzet van wijkagenten en wijkmanagers van de gemeente relatief rustig is verlopen. De schade wordt geschat op 21.000 euro op dit moment. Zo mogelijk wordt die verhaald.

In totaal is er meer dan 2000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen door de politie. In oktober al een grote hoeveelheid en in december op tien plekken het nodige. De brandweer had het in onze gemeente redelijk rustig maar Haaglandenbreed heeft de brandweer het maar net gered. Zoals al eerder zei de burgemeester ook nu dat zij voor een vuurwerkverbod is. Ze formuleerde het heel scherp. “Waarom kiest de landelijke politiek niet de kant van de hulpverleners?”

Burgemeester Ravestein blikte terug op een goed 2019. Hoogtepunten waren de opening van de Komkommerweg en de heropening van CulturA in Nootdorp. Op een flink aantal plekken zijn eerste palen geslagen voor nieuwe woningen, vooral in Keijzershof en Ackerswoude. Qua bedrijvigheid heeft AWETA in Pijnacker de nieuwbouw gerealiseerd en geopend en in Nootdorp is grond verkocht aan de belangrijke veiligheidsorganisatie OPCW.

De gemeenteraad was actief met 45 moties, 37 amendementen en 85 keer schriftelijke vragen stellen. In tegenstelling tot veel gemeenten in de regio is het College van B&W niet van samenstelling veranderd. Het is behoorlijk pais en vree in de lokale politiek. De burgers zijn tevreden. De leefbaarheid wordt gewaardeerd met het cijfer 7,9. Dat is echt hoog.

Uitdaging voor 2020 is de omgevingsvisie: het is een uitdaging op de schaarse ruimte zo in te vullen dat het leefbaar en groen blijft. Tot slot wees de burgemeester nog even op de aanstaande viering van 75 jaar bevrijding. Ook Pijnacker-Nootdorp doet daar flink aan mee met verschillende activiteiten. Een groot concert moet op 5 juni het hoogtepunt worden. Een en ander zal zeker ook gepubliceerd gaan worden in de Digitale Uitagenda die er aan zit te komen. En uiteraard in de Telstar/Eendracht-krant en op Telstar Online! De burgemeester bracht een toost uit op het nieuwe jaar en vervolgens bleef het nog een heel poosje gezellig!

Meer berichten