Afbeelding

Geschiedenis komt tot leven op de Mariaschool

Actueel 952 keer gelezen

Pijnacker - Afgelopen weken is er in de groepen 7 van de Mariaschool hard gewerkt aan het geschiedenisproject “Ontdekkingsreizigers en de Gouden Eeuw”. 

"Als afsluiting van dit project, hebben de leerlingen een bezoekje gebracht aan het VOC- statenjacht Utrecht. Ze mochten het schip van zowel de binnen- als buitenkant bekijken. De schipper beantwoordde alle vragen en vertelde allerlei interessante weetjes en feitjes", vertelt Licette Quak. 

Daarna mochten de kinderen de twee grootste Delfts blauwe vazen ter wereld bekijken en kregen ze een rondleiding in de fabriek van Heinen Delfts Blauw. De twee vazen van 3 meter hoog – die op traditionele wijze gemaakt en beschilderd zijn in Jingdezhen – waren op dit VOC-schip naar Delft gekomen. "Het was leuk te zien hoe de kinderen nieuwsgierig en enthousiast van alles geleerd hebben over de VOC-tijd", aldus Licette. Ook het slavernijverleden en de zwarte bladzijden van de Gouden Eeuw kwamen aan de orde.

Wat het Statenjacht De Utrecht zo uniek maakt is dat het werkelijk in gebruik is. Het schip is tijdens de zomermaanden (van begin mei tot eind oktober) te huur voor het maken van wel heel bijzondere zeiltochten over het IJsselmeer.

Uit de krant