Tijdens de bijeenkomst sprak de directeur-generaal Arias zijn dank uit aan burgemeester Ravestein.
Tijdens de bijeenkomst sprak de directeur-generaal Arias zijn dank uit aan burgemeester Ravestein.

OPCW tekent koopovereenkomst op Heron

Actueel 1.527 keer gelezen

De Organisation fort the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) komt naar Nootdorp. Het Centrefor Chemistry and Technology (ChemTech Centre) is momenteel nog gevestigd in Rijswijk. Deze zal verhuizen naar het bedrijventerrein Heron Business Park. Afgelopen donderdag ondertekenden burgemeester Francisca Ravestein en directeur-generaal van de OPCW, Fernando Arias, de koopovereenkomst van de grond. 

De ondertekening vond plaats tijdens een strikt besloten bijeenkomst in de raadszaal in Pijnacker. De ceremonie werd bijgewoond door hoogwaardigheidsbekleders uit diverse landen en de wethouders van Pijnacker-Nootdorp: Ilona Jense-van Haarst, Hanneke van de Gevel, Peter Hennevanger en Frank van Kuppeveld. Het ChemTech Centre moet zorgen voor versterking van de wetenschappelijke en operationele mogelijkheden van de OPCW. Zeker in deze tijd met de huidige dreigingen en ontwikkelingen rondom chemische wapens. De OPCW werd in 1997 opgericht om chemische wapens te vernietigen en om te voorkomen dat ze ooit nog zullen worden gebruikt. In totaal zijn er 193 staten aangesloten. 

De OPCW is het uitvoerend orgaan van het Verdrag Chemische Wapens (CWC), dat in 1997 van kracht werd. In dit verdrag staat dat lidstaten al hun chemische wapens op een milieuvriendelijke manier moeten vernietigen, net als de installaties waar de wapens werden geproduceerd. Ook dienen de landen fabrieken, waar met bepaalde chemische stoffen wordt gewerkt, op te geven aan de OPCW en hun chemische industrieën te onderwerpen aan regelmatige inspecties. In het chemisch-technisch laboratorium van de OPCW worden monsters onderzocht, die verzameld zijn na het gebruik van verboden wapens. In het laboratorium wordt bewijsmateriaal verzameld en wordt er vastgesteld welke verboden middelen er zijn gebruikt. Meer dan 97% van alle chemische wapenvoorraden, die door de staten zijn opgeven, zijn uiteindelijk vernietigd onder controle van de OPCW. Voor de uitgebreide en niet aflatende inspanningen om chemische wapens te elimineren, ontving de OPCW de Nobelprijs voor de Vrede in 2013. “We zijn blij en trots dat we de OPCW, op Heron Business Park mogen verwelkom. Dit betekent veel voor onze gemeente en het zal onze economie stimuleren”, zei burgemeester Ravestein. 

Het ChemTech Centre zal op het Heron Business Park worden gebouwd. De bouw van het gebouw staat gepland voor eind 2022. Het zal echter tot zeker 2023 duren voor het gebouw in gebruik zal worden genomen. De aankoop van het perceel bedraagt 2,3 miljoen euro en werd door de Nederlandse staat gefinancierd. De kosten voor de bouw van het chemisch technologisch laboratorium worden beraamd op 33,5 miljoen euro. Tijdens de bijeenkomst sprak de directeur-generaal Arias zijn dank uit aan burgemeester Ravestein en de gemeente Pijnacker-Nootdorp voor de samenwerking, flexibiliteit en ondersteuning. Ook bedankte hij de Nederlandse staat voor de financiering, die is vertrekt om het perceel te kopen en het project te kunnen realiseren. Vorig jaar december was er ook al een officieel moment op het hoofdkantoor van de OPCW in Den Haag. Hier werd door burgemeester Ravestein en directeur-Generaal Arias de grondreservering getekend. De komst van het ChemTech Centre hield vorig jaar de gemoederen bezig in Pijnacker-Nootdorp.

De fractie van Gemeentebelangen stelde schriftelijke vragen over de OPCW. Fractievoorzitter Ina Mantjes maakte zich vooral zorgen om de veiligheid. Volgens het college zijn er echter geen risico’s verbonden aan de komst van het ChemTech Centre. Het laboratorium zit immers al jaren in Rijswijk en daar hebben zich nooit problemen voorgedaan.Volgens directeur-generaal Ariaszal het nieuwe ChemTech Centre een cruciale rol spelen om uiteindelijk bij te dragen aan de internationale vrede en veiligheid. Volgens de permanente vertegenwoordiger van Nederland bij de OPCW, Paul van den IJssel is het nieuwe laboratorium een onmisbaar onderdeel van de toekomstige OPCW. “Binnenkort zal Pijnacker-Nootdorp de gastheer zijn van de meest succesvolle ontwapeningsorganisaties ter wereld”, aldus van den IJssel.

Uit de krant