Ginkgo in november met geel blad en vruchten (foto: Marieke Elfferich)
Ginkgo in november met geel blad en vruchten (foto: Marieke Elfferich) Onbekend

Zoeken naar Ginkgovruchten

Actueel 874 keer gelezen

Op diverse plekken in Pijnacker groeien Ginkgo’s. In november verkleuren hun bladeren van heldergroen naar heldergeel. Ze vallen dan extra op, om kort daarna af te vallen.

Een bomenliefhebber laat mij een bomenboek zien. Als ik er doorheen blader valt mijn oog op de Ginkgo biloba, een bijzondere boomsoort afkomstig uit China. De vorm van de bladeren doet denken aan een gezwemvliesde eenden-poot. Ginkgo’s zijn bijzonder, omdat ze erg afwijken van alle andere boomsoorten die tegenwoordig op aarde voorkomen. Er zijn wel fossielen gevonden van andere Ginkgo soorten, die 270 miljoen jaar geleden op aarde groeiden, maar die zijn allemaal uitgestorven. Ginkgo biloba is de enige overblijver; een levend fossiel. In het wild komen ze tegenwoordig niet meer voor. De Ginkgo is een tweehuizige boomsoort. Dat wil zeggen dat er aan één boom alleen mannelijke bloemen groeien of alleen vrouwelijke. Vroeger is mij verteld dat men zelden vrouwelijke bomen aanplant, omdat de vruchten erg stinken. In het boek van de bomenliefhebber lees ik dat Ginkgo zaden in China worden gegeten als delicatesse. Dat maakt mij nieuwsgierig naar die vruchten en zaden.

In september bezoek ik de Oude Hortus in Utrecht. Bij de kassa schiet me te binnen dat er een gigantische Ginkgo in de Hortus groeit en ik vraag de kassière naar het geslacht van de boom. Ze zegt: “Het is een mannelijke boom met een vrouwelijke tak er op geënt.” Als ik vraag of er vruchten in zitten antwoordt ze: “Jazeker, ze zijn in november rijp.” Meteen loop ik naar de Ginkgo, die nog vol in het blad zit. Het lukt niet om de vrouwelijk loot te vinden en ik ga terug naar de kassa om te vragen waar ik moet zoeken. De kassière geeft een gedetailleerde uitleg en daarna heb ik de tak snel gevonden. Die zit hoog in de boom en is overladen met oranje/gele vruchten. Ze doen een beetje denken aan abrikozen, maar dan kleiner en ronder. Als ik met dochter Marieke praat over de Ginkgo vruchten, vertelt ze dat er ook in de Hortus Botanicus in Leiden een mannelijke Ginkgo staat met een vrouwelijke tak. Ze belooft een foto van de vruchten te maken, want dat is in Utrecht niet gelukt. Eind november wandel ik langs de Josephschool in Pijnacker en zie daar in de tuin warempel een vrouwelijke Ginkgo. Er hangen weinig vruchten in. Het vruchtvlees is zacht met een keiharde pit er in. De vrucht stinkt inderdaad heftig. De geur doet denken aan sommige Franse kaasjes. De verkoopster van de kaaswinkel herkent er de geur van roodkost kazen in. Misschien vonden prehistorische dieren dat wel aantrekkelijk.

 Caroline 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant