Logo telstar-online.nl
Geen vervelende klimmetjes, maar genieten van vlakke fietspaden.
Geen vervelende klimmetjes, maar genieten van vlakke fietspaden.

Tour de Frans fietsers op de pedalen

  •   855 keer gelezen   Actueel

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar organiseert Frans Lettinga opnieuw drie speciale 9-daagse fietsvakanties voor senioren. In 2020 zijn de gebieden die worden doorkruist de Moezel, het Spreewald en de Main samen met de Tauber, alle drie gemakkelijk te fietsen routes in Duitsland. Veel oud-deelnemers uit Pijnacker-Nootdorp gaan samen met Frans weer op de trappers. 

De Tour de Frans-fietsvakantiereizen is een uit de hand gelopen hobby. Na meer dan 30 reizen als vrijwilliger en fietsbegeleider, besloot Frans in 2016 om zelf zijn reizen samen te stellen en liefhebbers uit zijn woongebied hiervoor te interesseren. Dat bleek een succes. De reizen waren merendeels vol. Veel van de deelnemers tekenden erna opnieuw in. Voor 2020 staat opnieuw de Moezel in combinatie met een stukje Rijn op het programma. Vorig jaar moesten veel gegadigden voor deze reis worden teleurgesteld en daarom staat hij opnieuw op de rol. Inmiddels is deze reis op basis van voorinschrijving voor 80% bezet. Lekker dichtbij en van de eerste tot en met de laatste dag op de fiets. Op 25 juli gaat deze reis van start.

Twee nieuwe bestemmingen 
Nieuw dit jaar zijn de fietsbusvakanties in het Spreewald (vertrek 23 augustus) en langs de Main en de Tauber (vertrek 27 juni). Fietsen door de bossen, langs de rivier de Spree met als eindpunt Berlijn en Potsdam; dat spreekt erg aan, zo merkt Frans op. Berlijn is in dit fietsgebied een blikvanger. Veel oud-deelnemers kozen voor deze route in het voormalige Oost-Duitsland. In korte tijd liep deze reis vol en moesten gegadigden genoegen nemen met een plaats op de wachtlijst. Wel voldoende ruimte biedt de fietsbusvakantiereis in Midden-Duitsland. We fietsen vanaf Bamberg door de natuur en langs pittoreske middeleeuwse stadjes aan de Main richting de Tauber. Van hier volgen we de Tauber vanaf Rothenburg tot aan Wertheim, waar deze rivier in de Main stroomt. Dit deel staat bekend als de Romantische Strasse. Het is een van de mooiste fietstrajecten van Duitsland.

Wat trekt mensen aan om mee te gaan? Frans: ”Naast een zekere verbondenheid als dorpsgenoten, het gemak om te vertrekken en terug te komen in de eigen woonplaats. Verder ervaren de deelnemers de fietsroutes en de sfeer als aantrekkelijk; geen vervelende klimmetjes, een uitzondering daargelaten, want we volgen de loop van de rivieren”. Dit jaar wordt er niet gefietst in Oostenrijk. Vorig jaar nam de toeloop voor de reis langs de Donau van Passau naar Wenen af, reden om deze reis in 2020 niet op te nemen. Frans: “ik vind dat best jammer want het is een van mijn favoriete reizen met die heerlijke stad Wenen als uitsmijter. Ik heb dit traject 14 keer gefietst en het is me nooit gaan vervelen. Wanneer er voldoende mensen zijn die hier in 2021 naar toe zouden willen, neem ik deze reis een-twee-drie in het programma op”, zo laat Frans weten.

Samen met Fital fietsbusvakanties 
Die hier genoemde reizen staan in een afzonderlijke brochure, die ook digitaal beschikbaar is. De samenwerking met Fital houdt in dat deze (op fietsvakantiegebied ervaren) organisatie de touringcar en aanhanger levert plus de “vaste” chauffeur (Toon). Ook het reserveren van de gewenste hotels loopt via Fital. Zoals Frans stelt: “het moet het een liefhebberij blijven. Ik verdien er niets mee en heb geen factureerprogramma. Dat laat ik graag aan Fital over. Op internet ben ik niet te vinden want ik houd het graag op lokaal niveau”.

De eigen fiets gaat mee 
Veel deelnemers hebben tegenwoordig een elektrische fiets. Of het een gewone fiets of elektrische fiets is, dat maakt niet uit. Ze gaan gratis mee. Als één grote groep fietsen wordt niet gedaan. De deelnemers vormen zelf hun eigen groepjes. De routes zijn goed bewegwijzerd en de deelnemers worden ook nog eens wegwijs gemaakt in woord en geschrift. De bus gaat de hele vakantie mee en een keertje niet fietsen is dan ook geen probleem. Kortom vrijheid, blijheid en vooral genieten. Voor meer informatie en programma kunt u terecht bij Frans: 06-14798270 of frans.lettinga@gmail.com.

Meer berichten