De Rabobank en de gemeente slaan de handen energiek ineen. (foto: Guus Schoonewille)
De Rabobank en de gemeente slaan de handen energiek ineen. (foto: Guus Schoonewille)

Gemeente en Rabobank werken samen aan energietransitie

Actueel 827 keer gelezen

De gemeente Pijnacker-Nootdorp en de Rabobank Zuid-Holland Midden hebben een overeenkomst gesloten met de bedoeling om meer en beter samen te werken bij het verduurzamen van particuliere woningen. Hiermee doen zij de particuliere woningeigenaar een bijzonder interessant aanbod om hen inzicht te geven in de verduurzamingsmogelijkheden van hun woning.

De gemeente loopt in de regio voorop bij het stimuleren van maatregelen om bestaande woningen energieneutraler te maken. Hilbrand Does, de energieadviseur die door de gemeente is aangesteld, geeft al vanaf 2012 ‘advies op maat aan de keukentafel’. Aan de hand van de praktische situatie van de woning en het energiegebruik, adviseert hij over isolatie, het plaatsen van zonnepanelen, wel of geen warmtepomp, enzovoort. Ook de Rabobank heeft zowel voor de zakelijke als de particuliere markt van energietransitie een speerpunt gemaakt. Er vindt geen hypotheekgesprek meer plaats zonder dat het over energiemaatregelen gaat. Als een huizenkoper bereid is om te investeren in verduurzaming dan kan hij/zij meer lenen tegen een voordelig tarief. Dat kan in de nieuwbouw zelfs oplopen tot 25.000 euro. De praktijk laat zien dat veel huiseigenaren het nog ingewikkeld vinden en als het ware een duwtje in de rug nodig hebben. 

Vaak komen ze pas in actie ‘als de buurman het ook doet’, ook al geven ze dat niet toe. De adviseurs van de bank en de gemeente zijn het erover eens dat veel mensen/huiseigenaren toch nog te afwachtend zijn. Vanuit de samenwerkingsovereenkomst die ze gisteren hebben gesloten, gaan ze in de praktijk meer wijzen op hun eigen en elkaars mogelijkheden, ook financieel. Bij de gemeente kun je met een kleine eigen bijdrage van 30 euro een energie-advies over je woning laten opstellen. Veel mensen weten dat nog niet. De Rabobank vergoedt deze 30 euro aan mensen die met hen in gesprek zijn over het verduurzamen van hun woning. Hiermee is het energieadvies helemaal gratis.

Pijnacker-Nootdorp is de eerste gemeente waarmee de Rabobank Zuid-Holland een overeenkomst is aangegaan, maar de bank is ook in gesprek met Lansingerland, Delft en Midden-Delfland, de andere gemeenten in het werkgebied. Dennis Roepman en Hedser Bleeker van de Rabobank zijn er privé en via hun werk mee bezig. “Als je eenmaal bezig bent met energieneutraal worden, dan laat het je niet meer los. Dan wordt het bijna verslavend”, zegt Dennis lachend!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant