Logo telstar-online.nl
Mijn Job is Top

Marieke van Sambeek is wijkverpleegkundige

  •   596 keer gelezen   Actueel

Nootdorp - Zorgen voor anderen staat voorop gedurende de gehele loopbaan van Marieke van Sambeek. Sinds zij als wijkverpleegkundige deel uitmaakt van een zelfsturend team bij Buurtzorg Nootdorp, is zij helemaal op haar plek. “Je bent echt verpleegkundig bezig”, aldus Marieke. “Je zorgt waar cliënten beperkingen hebben en je begeleidt en versterkt wat mensen nog wel kunnen. Samen met de mantelzorgers, je team en mede-professionals!” 

“Ik kreeg het zorgen van thuis mee”, vertelt Marieke die opgroeide in een huisartsenpraktijk. “Er hoorde ook een apotheek bij en als kind hielp ik al mee met poedertjes vouwen. Mijn moeder speelde ook lange tijd een rol in de praktijk. Ik had heel veel respect voor hoe mijn vader zijn werk deed. Het zorgen voor anderen stond centraal.” Marieke was in het onderwijs aan de slag gegaan maar de vele advertenties voor banen in de zorg trokken haar aandacht. “Voor ik het wist maakte ik een ommezwaai en had ik een in service plek bij ziekenhuis Bronovo. Op dezelfde gang als ik woonden studenten uit allerlei windstreken. Dat was heel gezellig maar het was best zwaar om leren en werken te combineren. Daarna werkte ik zeven jaar als gediplomeerd verpleegkundige en vond het fijn om te doen. Het werd steeds meer rennen, vliegen en springen en alleen ‘s nachts had je soms tijd om met een patiënt te praten.” Er ontstond bij Marieke een wens om in een andere vorm iets in de zorg te betekenen en aangezien zij al langer met de gedachte speelde om over te stappen naar de maatschappelijke gezondheidszorg was het moment daar. “Mijn technische deskundigheid kwam goed van pas maar ik moest wel weer in de schoolbanken.” 

Marieke koos een grote thuiszorg-organisatie als werkgever. Later ging zij bij Buurtzorg als wijkverpleegkundige aan de slag waar gewerkt wordt met kleine zelfsturende teams. “Wij doen alles zelf binnen ons team. Zowel de planning en het aannemen van personeel en cliënten, als de cliëntenplanning. Het werken in de wijk is meer dan alleen persoonlijke zorg”, zegt Marieke. “Je adviseert bijvoorbeeld hoe iemand zo veilig mogelijk kan douchen, geeft instructies en voorlichting, zoals iemand met suikerziekte leren injecteren en samen kijken naar gezonde leefstijl en voeding. Je bent ook bezig met preventie. Zo geven de huisbezoeken bij 75-plussers een beeld over de fysieke, sociale en geestelijke gezondheid van ouderen. Huisartsen, praktijk- en wijkverpleegkundigen kijken samen wat ouderen nodig hebben om gezond en/of met hun beperkingen thuis te blijven wonen. Daarnaast ben ik stagecoördinator. Ook ben ik heel blij met de zij-instromers, er zijn mensen bij die zeggen dat ze het jaren eerder hadden moeten doen. Je bouwt echt een band met de mensen in de wijk op. Je komt immers vaak lange tijd bij iemand thuis. Het is elke keer een uitdaging om mensen te ondersteunen om zo goed mogelijk met zijn of haar beperking te kunnen leven.” 

Meer berichten